Actualitate
STUDIU: Peste jumătate din software-ul instalat pe computerele din România nu este licențiat
Peste jumătate din software-ul instalat pe computerele din România, mai exact 59%, nu este licenţiat corespunzător, ceea ce creşte riscul atacurilor cibernetice, potrivit unui studiu BSA The Software Alliance, lansat marți. Această cifră reprezintă o scădere cu 1 punct procentual al ratei de utilizare de software nelicențiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat în 2016.
În întreaga lume, organizaţiile folosesc software-ul pentru a-şi îmbunătăţi modul în care fac afaceri, pentru a-şi spori profiturile, pentru a ajunge pe noi pieţe şi pentru a obţine avantaje competitive, scrie adevărul.ro.
După cum arată directorii de tehnologia informaţiei şi după cum confirmă şi analiza detaliată în studiu, în cazul în care software-ul nu este licenţiat corespunzător, organizaţiile se confruntă cu un risc semnificativ de a cădea victimă unor ameninţări de securitate care duc adesea la afectarea activităţii de business.
Studiul BSA măsoară volumul şi valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de ţări şi regiuni şi include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaţilor şi directorilor de tehnologia informaţiei. Elementele cheie includ: Utilizarea de software nelicenţiat, desi într-un trend descendent, este încă foarte răspândită.
Software-ul nelicenţiat continuă să fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere – o scădere de doar 2 puncte procentuale faţă de 2016.
Malware-ul asociat software-ului nelicenţiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informaţiei consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor şi a altor ameninţări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din reţelele lor este pe deplin licenţiat.
Creşterea nivelului de respectare a condiţiilor de licenţiere a software-ului este acum un factor de creştere economică, pe lângă faptul că reprezintă un imperativ de securitate. Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-şi îmbunătăţi gestionarea software-ului, îşi pot creşte profiturile cu până la 11%.
Organizaţiile pot adopta în prezent măsuri semnificative pentru a îmbunătăţi gestionarea software-ului. Studiile arată că organizaţiile pot obţine până la 30% economii în costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software şi de optimizare a licenţelor pentru programele pentru calculator.
Prin analiza aprofundată, studiul arată că organizaţiile pot implementa măsuri eficiente, inclusiv programe SAM, pentru a îmbunătăţi modul în care gestionează software-ul, sporindu-şi astfel profiturile, reducând riscurile de securitate şi crescând oportunităţile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News