Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Practicarea unei activități fizice regulate ar putea compensa parțial efectele nefaste ale consumului de alcool

Publicat

alcool Practicarea unei activități fizice regulate ar putea parțial să compenseze riscurile sporite de deces generate de consumul de alcool, potrivit unui studiu publicat joi în revista British Journal of Sports Medicine, citat de AFP.

Autorii precizează totuși că este vorba doar de un studiu „observațional” și că nu trebuie trase „concluzii definitive”, cu atât mai mult cu cât anumiți factori (precum alimentația sau modul în care se consumă alcool) nu au fost luați în calcul deși au un impact asupra rezultatului.

Studiind răspunsurile furnizate de 36.000 de britanici de peste 40 de ani care au răspuns la întrebări legate de sănătatea lor între 1994 și 2006, cercetătorii au constatat , fără surpriză, că un consum important de alcool este legat de un risc sporit de deces.

Cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul de a muri de cancer este mai important, chiar și atunci când consumul însumat de alcool într-o săptămână nu depășea maximul recomandat în Marea Britanie, respectiv 14 „unități” pe săptămână pentru femei și 21 pentru bărbați.

Această recomandare a fost de atunci revizuită în scădere pentru bărbați, la 14 „unități” pe săptămână.

O „unitate” corespunde pentru 8g de alcool, respectiv 25 ml de tărie, o jumătate de pint de bere sau o jumătate de pahar de vin.

Însă, când intervine activitatea fizică, cercetătorii au descoperit că riscul sporit de deces la băutori scade iar uneori este chiar anulat la cei care practică cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână.

La cei care nu ating însă acest prag riscul de deces rămâne strâns corelat cu cantitatea de alcool consumată.

150 de minute de activitate fizică pe săptămână este durata recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru îmbunătățirea sănătății și prevenirea obezității și a bolilor cardio-vasculare sau a anumitor cancere.

„Rezultatele noastre oferă un argument suplimentar în favoarea rolului activității fizice în promovarea sănătății populației, chiar și în prezența unor comportamente mai dăunătoare”, afirmă cercetătorii, în studiul condus de Pr Emmanuel Stamatakis, de la universitatea din Sydney.

Nu se pune însă problema să bei cât poți mizând pe sport pentru a compensa efectele negative. „Și dintr-o lungă lista de motive”, explică Pr Kevin McConway, de la universitatea britanică Open.

Printre acestea, el citează modificarea riscurilor de deces care nu sunt legate de activitatea fizică, ci de alți factori, precum modul de consum (regulat sau sub forma de „binge-drinking”) sau modificările de comportament intervenite în perioada studiului.

Pr Matt Field de la universitatea din Liverpool consideră că este probabil ca oamenii deja bolnavi să fie mai puțin activi decât cei sănătoși, ceea ce ar putea de asemenea modifica rezultatele.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax