Connect with us
Publicitate

Administrație

Subvenții 2025 pentru persoane asistate social. Sumele acordate de stat și condiții noi pentru asociații, fundații și culte

Publicat

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba a comunicat condițiile în care pot fi obținuți bani de la stat pentru persoane asistate social. A fost modificată metodologia prin care asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute pot solicita subvenții pentru anul 2025.

Metodologia a fost schimbată prin HG 1259/09.10.2024, publicată în Monitorul Oficial în 10 octombrie.

Asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute care au depus, până în 30 septembrie 2024, documentația de solicitare a subvenției de la bugetul de stat, pentru anul 2025, trebuie să redepună actele cu respectarea noilor reguli.

Guvernul a aprobat în octombrie actualizarea modului de acordare a subvenţiilor pentru asociaţiile, fundaţiile și cultele care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială. A stabilit un cuantum diferențiat pentru serviciile sociale cu caracter secundar sau auxiliar.

De asemenea, au fost îmbunătățite formularele utilizate în derularea procedurii. Au fost clarificate criteriile de departajare. A fost actualizată lista serviciilor sociale eligibile.

Termenul de depunere a documentației de solicitare a subvenției pentru anul 2025 este stabilit pentru 30 octombrie 2024.

Subvenții 2025 pentru persoane asistate social. Câți bani sunt dați de stat

Cuantumul lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată:

  • cel mult 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepţia adăposturilor de noapte
  • cel mult 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte

Cuantumul pentru o persoană asistată din cadrul serviciilor sociale care au caracter secundar sau auxiliar (art. 38 alin. 5 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, actualizată):

  • cel mult 400 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare
  • cel mult 200 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare.

Sumele nu se cumulează în cazul serviciilor sociale acordate complementar, potrivit planului individualizat de acordare a serviciilor (art.46 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011).

Subvenții 2025. Cine primește banii. Condiții de eligibilitate

Beneficiarii eligibili sunt asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România, care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:

  • administrează unităţi de asistenţă socială în cel puţin două judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti

sau

  • administrează o unitate de asistenţă socială ai căror beneficiari provin din două sau mai multe judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti
  • se încadrează în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin HG nr. 867/2015
  • sunt persoane juridice române de drept privat fără scop patrimonial, acreditate ca furnizori de servicii sociale, potrivit legii
  • deţin licenţă de funcţionare pentru serviciile sociale pentru care solicită subvenţie

Serviciile sociale (art. 38 alin. 5 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011), care nu dețin o licență de funcționare valabilă pentru perioada pentru care solicită subvenție, fac dovada deținerii autorizației de funcționare pentru activitatea care are caracter principal.

Subvenții 2025. Acte necesare

Dosarele de solicitare a subvenției pentru anul 2025 trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • cererea de solicitare a subvenţiei, în original (model anexa nr.1 la HG nr. 1153/2001, inclusiv anexele A și B la cerere, respectiv fișa tehnică privind unitatea de asistență socială și datele privind bugetul unității de asistență socială), completată și asumată prin semnare, inclusiv prin semnătură electronică
  • ultimul bilanţ contabil înregistrat la direcţia generală a finanţelor publice judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, sau la administraţia financiară municipală, respectiv la administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti
  • balanţa contabilă de verificare din luna anterioară termenului de depunere a documentaţiei
  • certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal local şi central, în original, din care să rezulte că atât asociația/fundația/cultul cât şi unităţile de asistenţă socială pentru care solicită subvenţii, nu au datorii scadente

În cazul în care asociația/fundația/cultul solicită subvenţii pentru unităţi de asistenţă socială/ puncte de lucru cu personalitate juridică cu sediul în alte judeţe decât cel in care îşi are sediul asociația/fundația/cultul, în dosarul de solicitare a subvenţiei va trebui să existe şi certificat de atestare fiscală emis de organele locale din judeţele respective, în original.

În cazul transmiterii electronice a documentației de solicitare a subvenției, originalele documentelor vor fi prezentate la momentul evaluării în teren.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate