Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sute de dosare penale și percheziții la traficanți de droguri din Alba, într-un an. Cum încearcă să lupte statul cu dealerii

Publicat

Într-un an, pe raza județului Alba, au fost realizate activități de cercetare penală în 159 de dosare penale pe numele unor persoane care se ocupau cu traficul de droguri sau care au fost prinse în timp ce conduceau sub influența substanțelor cu efect psihoactiv. 

Mai mult de atât, polițiștii IPJ Alba au efectuat 57 de acțiuni pentru depistarea persoanelor care conduc autovehicule pe drumurile publice sub influența substanțelor stupefiante, fiind întocmite 123 de dosare penale.

Este vorba despre perioada 2021 – 2022, iar informația vine dintr-un răspuns al Ministerului Afacerilor Interne în urma unor întrebări puse de Florin Roman, deputat PNL de Alba.

Acesta a precizat că fenomenul consumului de droguri a atins cote alarmante în județul Alba. Mai mult de atât deputatul a declarat se consumă droguri și în ”ultimul cătun de munte”, nu doar în orașele din județ.

CITEȘTE ȘI: Deputatul Florin Roman, semnal de alarmã: În Alba se consumă droguri și în ultimul cătun de munte. Situație foarte îngrijorătoare

De asemenea tot în perioada 2021- 2022, polițiștii de la BCCO Alba Iulia au desfășurat 31 de acțiuni operative, ocazii cu care au fost puse în executare 135 de mandate de percheziție.

În dosarele penale în care s-au realizat acțiunile menționate au fost cercetate 107 persoane. Față de 34 dintre acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar față de 29 dintre acestea a fost dispusă, ulterior, măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Cum încearcă instituțiile statului să combată consumul și traficul de droguri

Pe partea operativă au fost luate mai multe acțiuni la nivelul instituțiilor cu atribuții în domeniu.

În ceea ce privește partea operativă între organele cu atribuții de cercetare și reprezentați ai societăților de curierat, MAI transmite că au fost dezvoltate relații de cooperare.

Este vorba despre firmele care aduc colete din afara țării, firme utilizate de dealeri pentru introducerea drogurilor în România.

De asemenea, au fost organizate controale la depozitele unor societăți de transport, mai transit cei de la MAI.

  • au fost realizate activități comune cu partenerii instituționali cu atribuții în domeniu (procurori, specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog, cadre didactice, medici legiști, medici specialiști în medicina de urgență), în cadrul cărora au fost stabilite măsuri specifice pentru prevenire, constatare și combatere a fenomenului
  • participarea la ședințe organizate la nivelul județului în grupul de coordonare și trasare sarcini
  • dezvoltarea relațiilor de cooperare cu reprezentanții societăților de curierat
  • dezvoltarea cooperării cu Autoritatea Națională a Vămilor
  • organizarea unor acțiuni cu privire la societățile care realizează activități de transport colete din străinătate în România
  • controale la depozitele unor societăți de transport

Prevenție și informare

Organismul care se ocupă de prevenția și informarea în ceea ce privește riscul consumurilor de droguri îl reprezintă Agenția Națională Antidrog.

De cele mai multe ori aceștia organizează sesiuni de informare prin școli și licee.

Prin Biroul Siguranță Școlară, în perioada menționată s-au desfășurat 152 de activități educativ-informative (dintre care 67 în mediul rural) adresate elevilor, la orele de curs, pentru prevenirea deținerii, consumului și traficului de droguri sau de substanțe cu efect psihoactiv.

La acestea se mai adaugă un număr de 63 de activități adresate tinerilor și desfășurate în perioada vacanțelor de vară, în cadrul taberelor, școlilor de vară sau la manifestări publice organizate pe raza județului.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement