Economie
Țara din Europa în care ți-ai dori să emigrezi. Topul țărilor din UE cu cea mai mare putere de cumpărare. Unde se situează România
Eurostat, serviciul de statistici al Comisiei Europene, a realizat topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mare putere de cumpărare. În această țară, criza generată de creșterea prețurilor la utilități, la alimente, combustibili sau servicii se simte destul de puțin. Oamenii au în continuare o putere de cumpărare de aproape trei ori mai mare decât cea a mediei europene.
Mulți europeni se întreabă care este țara cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Potrivit ec.europa.eu Serviciul de statistici al Comisiei Europene a analizat economiile țărilor europene și a ajuns la concluzia că țara cu cea mai mare putere de cumpărare este Luxemburg.
Potrivit datelor estimative publicate de Eurostat, Luxemburg are o putere de cumpărare de aproape trei ori mai mare decât media europeană, respectiv 277%.
Din statisticile rezultate pe urma studiului, România s-a situat într-adevăr în plutonul țărilor cu cea mai mică putere de cumpărare din Uniunea Europeană, cu un scor de 73% din media UE.
Potrivit statisticilor, sub nivelul României se regăsesc state precum: Letonia – 71% din media UE, Croația – 70%, Slovacia – 68%, Grecia – 65% și Bulgaria – 55%, potrivit estimărilor Eurostat.
Cele mai mici salarii minime din UE
În ceea ce privește salariul minim pe economie, lucrurile stau aproape la fel.
Ţările cu cele mai mici salarii garantate sunt printre altele: Bulgaria, România, Slovacia, Polonia şi Cehia.
Cel mai mic salariu în această grupă este garantat în Bulgaria cu 90 de euro lunar iar cel mai mare de Cehia cu 290 de euro pe lună.
A doua grupă cuprinde Portugalia, Spania, Malta şi Slovenia unde salariile minime se încadrează între 460 şi 750 de euro, iar din grupa bogaților fac parte țări precum Franţa, Belgia, Marea Britanie, Olanda, Irlanda şi Luxemburg, unde plafonul minim garantat depăşeşte 1.200 de euro lunar.
Eurostat este departamentul Comisiei responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul UE.
Serviciul consolidează datele colectate de autoritățile naționale și le armonizează pentru a garanta că fiecare indicator – de exemplu valoarea șomajului – este calculat la fel în toate statele membre.
Sediul Eurostat se află în Luxemburg.
sursa foto: arhivă, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News