ADMINISTRATIE
Impozite locale 2025 la Alba Iulia. Cât vor plăti impozit locuitorii municipiului pentru case, apartamente, terenuri, anul viitor
Impozite locale 2025 la Alba Iulia. Proiectul privind nivelurile de taxe și impozite pe anul viitor a fost pus în consultare publică de Primăria Alba Iulia.
Sunt propuse cuantumuri majorate de taxe și impozite locale ținând cont de rata inflației de 10,4%.
AICI, comparativ, taxele și impozitele locale – nivelul din 2024 la Alba Iulia.
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – clădiri rezidențiale
Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.
Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp:
Tipul clădirii/ valoare impozabilă lei/mp (cu instalații apă, canalizare, electrice, încălzire/fără aceste utilități)
- Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic: 1492 lei/mp sau 894 lei/mp (în 2024, 1.351 lei/mp sau 810 lei/mp)
- Clădire cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic: 447 lei/mp sau 299 lei/mp (în 2024; 405 lei/mp sau 251 lei/ mp)
- Clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic: 299 lei/pmp sau 261 lei/mp (în 2024, 271 lei/mp sau 236 lei/mp)
- Clădire-anexă cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic:188 lei/mp sau 112 lei/mp (în 2024, 170 lei/mp sau 101 lei/mp)
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – încăperi la subsol – clădiri rezidențiale
- încăperi amplasate la subsol, demisol și/sau la mansardă, utilizate ca locuință, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute mai sus: 75% din suma ce s-ar aplica clădirii
- încăperi amplasate la subsol, la demisol și/sau la mansardă, utilizate în alte scopuri decât cel de locuință, în oricare dintre tipurile de clădiri prevăzute mai sus: 50% din suma ce s-ar aplica clădirii
Dacă clădirea are pereți exteriori din materiale diferite, se ia în calcul valoarea impozabilă corespunzătoare materialului cu ponderea cea mai mare.
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – ajustare cu coeficient de corecție și reduceri – clădiri rezidențiale
Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcție de rangul localității și zona în care este amplasată clădirea, prin înmulțirea valorii determinate mai sus cu coeficientul de corecție:
Alba Iulia – rang localitate II
- Zona A: 2,40
- Zona B: 2,30
- Zona C: 2,20
- Zona D: 2,10
Pentru apartament în bloc cu peste 3 niveluri și 8 apartamente, coeficientul de corecție se reduce cu 0,10.
Valoarea impozabilă a clădirii se reduce, în funcție de anul terminării acesteia:
- cu 50% pentru clădiri mai vechi de 100 de ani
- cu 30% pentru clădiri vechi de 50-100 de ani
- cu 10% pentru clădiri vechi înte 30 și 50 de ani
Dacă au fost executate renovări majore (lucrări de structură), anul terminării se actualizează ca fiind cel în care a fost efectuată recepția lucrărilor.
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – clădiri nerezidențiale, proprietari persoane fizice
Impozitul se calculează cu aplicarea unei cote de 0,75% (în prezent 0,68%) asupra valorii care poate fi:
- valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal până la primul termen de plată din anul de referință. Pentru raportul depus ulterior acestei date, acesta produce efecte din 1 ianuarie anul fiscal următor
- pentru construcții noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință: valoarea finală a lucrărilor de construcții
- pentru clădiri dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință: valoarea clădirilor din actul de transfer proprietate; dacă nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal
Pentru clădiri nerezidențiale, deținute de persoane fizice utilizate la activități din domeniul agricol:
- impozitul se calculează cu aplicarea cotei de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii
Dacă, pentru clădirile nerezidențiale, proprietarul nu depune raportul de evaluare până la primul termen de plată a impozitului, atunci impozitul se calculează cu aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate. Condiția este ca proprietarul clădirii să fi fost notificat de către organul fiscal despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare. Notificarea se transmite proprietarului prin SPV sau poștă, până la 31 octombrie din anul curent, pentru impozit datorat de anul următor; dacă proprietarul nu este notificat, atunci impozitul se calculează după condițiile de mai sus.
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – clădiri cu destinație mixtă, proprietari persoane fizice
Clădirea cu destinație mixtă este cea folosită atât pentru scop rezidențial, cât și nerezidențial.
Impozitul pe clădiri cu destinație mixtă deținute de persoane fizice se calculează ca sumă din:
- impozit calculat pe suprafața folosită în scop rezidențial
- impozit determinat pe suprafața folosită în scop nerezidențial (indicată prin declarație pe proprie răspundere, fără obligația depunerii raportului de evaluare)
Pentru clădirea în care nu este înregistrat domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară vreo activitate economică, impozitul de calculează ca pentru clădiri rezidențiale.
Dacă proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul se calculează prin aplicare cotă de 0,3% arupa valorii impozabile de la clădiri rezidențiale
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – clădiri, proprietari persoane juridice
- Impozitul/taxa pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea/deținute de persoane juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii impozabile clădirii, plus cotă adițională de 50%
- Impozitul/taxa pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea/deținute de persoane juridice se calculează prin aplicarea unei cote de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii plus o cotă de 14% (în prezent, 4%)
- Impozitul/taxa pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea/deținute de persoane juridice utilizate pentru activități în domeniul agricol, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile clădirii
- Impozitul/taxa pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin suma din impozit suprafață scop rezidențial și impozit suprafață scop nerezidențial
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – TERMENE de PLATĂ – impozit pe clădiri
Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.
Bonificație: pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de 10% pentru persoane fizice și 5% pentru persoane juridice.
Sumă de până la 50 de lei: Impozitul pe clădiri, datorat aceluiași buget local, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral la primul termen de plată.
Mai multe clădiri în proprietate: În cazul în care contribuabilul are în proprietate mai multe clădiri pe raza municipiului Alba Iulia, prevederile de mai sus se referă la impozitul pe clădiri cumulat.
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – TEREN
Orice persoană care are în proprietate teren situat pe teritoriul municipiului Alba Iulia datorează pentru acesta un impozit anual.
Impozitul/Taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Pentru teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare:
Zona / Niveluri aplicabile în anul 2025:
- A: 9006 lei/ha (8.158 lei/ha, în 2024)
- B: 6283 lei/ha (5.691 lei/ha în 2024)
- C: 3977 lei/ha (3.602 lei/ha în 2024)
- D: 2102 lei/ha (1.904 lei/ha în 2024)
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – Teren intravilan
Teren intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii: impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare din tabelul următor.
Rezultatul se înmulțește cu coeficientul de corecție al rangului de localitate care este 4.
Categoria de folosință / Zona / lei/ha
A B C D
Teren arabil: 42 lei/ha – 31 lei/ha – 29 lei/ha – 22 lei/ha (în 2024: 38 lei/ha – 28 lei/ha – 26 lei/ha – 20 lei/ha)
Pășune: 31 lei/ha – 29 lei/ha – 22 lei/ha – 20 lei/ha (în 2024: 28 lei/ha – 26 lei/ha – 20 lei/ha – 18 lei/ha )
Fâneață: 31 lei/ha – 29 lei/ha – 22 lei/ha – 20 lei/ha (în 2024: 28 lei/ha – 26 lei/ha – 20 lei/ha – 18 lei/ha)
Vie: 70 lei/ha – 52 lei/ha – 42 lei/ha – 29 lei/ha (în 2024: 63 lei/ha – 47 lei/ha – 38 lei/ha – 26 lei/ha)
Livadă: 79 lei/ha – 70 lei/ha – 52 lei/ha – 42 lei/ha (în 2024: 72 lei/ha – 63 lei/ha – 47 lei/ha – 38 lei/ha)
Pădure/teren cu vegetație forestieră: 42 lei/ha – 31 lei/ha – 29 lei/ha – 22 lei/ha (în 2024: 38 lei/ha – 28 lei/ha – 26 lei/ha – 20 lei/ha)
Teren cu ape/ teren neproductiv: 22 lei/ha – 20 lei/ha – 10 lei/ha – 0 (în 2024: 20 lei/ha – 18 lei/ha – 9 lei/ha – 0)
Impozite locale 2025 la Alba Iulia – Teren extravilan
Teren în extravilan: impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel, înmulţită cu coeficientul de corecţie: zona A – 2,4; zona B – 2,3; zona C – 2,2; zona D – 2,1:
Categoria de folosinţă / Niveluri aplicabile în 2025 / ha
- Teren cu construcții: 45 (în 2024: 41)
- Teren arabil: 74 (în 2024: 67)
- Pășune: 42 (în 2024: 38)
- Fâneață: 42 (în 2024: 38)
- Vie pe rod: 83 (în 2024: 75)
- Livadă pe rod: 84 (în 2024: 76)
- Pădure în vârstă de până la 20 ani și pădure cu rol de protecție: 0
- Pădure sau alt teren cu vegetație forestieră cu excepția celei de mai sus: 24 (în 2024: 22)
- Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole: 8 (în 2024: 7)
- Teren cu amenajări piscicole: 51 (în 2024: 46)
Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv.
Se acordă bonificația de 10% pentru persoane fizice și 5% pentru persoane juridice, pentru plata cu anticipație, a impozitului/taxei pe teren datorate pe întregul an, până la 31 martie.
Vezi integral: Impozite Alba Iulia 2025
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.