Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Tineri interpreți și instrumentiști din țară participă la Festivalul de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni


Publicat

Tineri interpreți și instrumentiști din întreaga țară participă în aceste zile la o nouă ediție a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”, eveniment care se desfășoară la Câmpeni, în perioada 15 – 16 iulie 2021.

Festivalul cuprinde și un concurs adresat interpreților de muzică vocală, cu vârsta cuprinsă între 15 și 32 de ani, și interpreților de muzică instrumentală tradițională românească, cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani. La ediția din acest an s-au înscris câteva zeci de tineri interpreți din diferitele zone etnofolclorice ale țării, însă, în urma unei preselecții riguroase, vor intra în concurs doar 15 concurenți din 8 județe: Botoșani, Mureș, Alba, Sălaj, Timiș, Cluj, Maramureș și Dolj.

„Festivalul Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” este un eveniment care își propune să sprijine debutul artistic al unor tineri interpreți și instrumentiști de folclor. Scopul nostru este de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural național material și imaterial, oferind totodată o educație culturală și artistică tinerilor. Ne bucurăm că la ediția din acest an am avut un număr mare de concurenți bine pregătiți, iar în urma preselecției riguroase vor intra în concurs 14 tineri din opt județe. Și locația este una nouă, potrivită pentru un astfel de eveniment, astfel încât spectatorii să se simtă cât mai bine și să petreacă clipe speciale, alături de tinerii interpreți din concurs și de artiștii invitați în recital, în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Manifestările au debutat, joi, prin evenimente cultural educative dedicate copiilor, urmând ca, începând cu ora 18:30, să aibă loc un spectacol folcloric cu Tulnicăresele din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Doina Moțului” din Câmpeni (coordonator Valentin Mihon), Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol (conducerea muzicală Alin Joldeș, coregraf Oana Joldeș), iar invitat special va fi taragotistul Tudor Vârciu. Spectacolul va continua, de la ora 20:40, cu un recital extraordinar susținut de Liviu Burz.

Festivalul se desfășoară într-o nouă locație, în zona terenului de fotbal, pe Strada Gării, locație care permite organizarea în deplină siguranță și respectând toate normele de protecție sanitară în vigoare. Astfel, pe tot parcursul manifestărilor se respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului Sars-Cov-2, iar purtarea măștii de protecție în perimetrul de eveniment este obligatorie. Spectacolele folclorice din ambele zile ale festivalului vor fi transmise online pe paginile de Facebook și Youtube ale instituțiilor organizatoare

Organizatorii ediției a XXXIV-a a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Primăria și Consiliul Local Câmpeni, Casa de Cultură „Avram Iancu” din Câmpeni.

Programul detaliat al Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte”:

15 iulie 2021

12:00 – 22:00 / Jocuri și activități educative și distractive pentru copii

18:30 – 20:30 /SPECTACOL FOLCLORIC

Tulnicăresele din Câmpeni

Ansamblul Folcloric ,,Doina Moțului” din Câmpeni, coordonator Valentin Mihon

Ansamblul Folcloric ,,Brădeana” din Sohodol, conducerea muzicală Alin Joldeș, coregraf Oana Joldeș

Invitat special: TUDOR VÂRCIU (taragot)

20:40 – 21:30 / Recital extraordinar susținut de LIVIU BURZ

21:30 – 22:30 / NICU BENDEA – Spectacol de Stand Up Comedy

Prezintă: MIRELA MOCAN

16 iulie 2021

10:00 – 22:00 / Jocuri și activități educative și distractive pentru copii

10:00 – 22:00 / Târg al meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL

11:00 – 22:00 / Expoziție stradală de artă fotografică URCAREA PE MUNTELE GĂINA, semnată Vasile Sârb și cursanții clasei de artă fotografică

12:00 – 13:00 / Recital extraordinar cu muzică de fanfară FANFARA JUDEȚULUI ALBA, dirijor Coriolan Honcaș

18:00 – 19:00 / Concurs Național de Folclor ,,Sus, Sus, Sus, la moți, la munte”, ediția a XXIV-a

19:00 – 20:00 / Spectacol folcloric extraordinar ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA, dirijor Alexandru Pal

ROXANA RECHE​​

FLORICICA MOGA

DORINA NARIȚA

​NICOLAE TUHUȚ

NICOLAE PLUTĂ​​​

MARIA FILIMON

LEONTINA FĂRCAȘ

IOANA MARIA ARDELEAN

GHEORGHIȚA NICOLAE

20:00 – 20:30 / Premierea Concursului Național de Folclor ,,Sus, sus, sus, la moți, la munte”

20:30 – 21:30 / NICOLAE FURDUI IANCU, TUDOR FURDUI IANCU și Grupul instrumental CRAI NOU din Alba Iulia, conducerea muzicală Alexandru Borca

21:30 – 22:00 / MIRELA MĂNESCU

Prezintă: ANDREEA BOGDANDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare pentru sinistrații din Apuseni, din partea Lions Alba Iulia. Mai multe familii au primit electrocasnice

Publicat

Reprezentanții Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate, au transmis reprezentanții clubului.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm.

”Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate.

Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa lions.alba@gmail.com sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia” se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate