Actualitate
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume. Cum sărbătoresc alte popoare, trecerea în 2025
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume. Toate popoarele sărbătoresc intrarea în noul an ca pe un eveniment extrem de important.
Agenția Rador a realizat un documentar legat de modul în care popoarele lumii sărbătoresc anul nou.
În urmă cu 6.000 de ani, babilonienii sărbătoreau Anul Nou la prima lună nouă de după solstiţiu.
Citește și Mesaje de Anul Nou 2025 * Felicitari de Anul Nou 2025 * Mesaje de Revelion 2025 * Mesaje haioase de Anul Nou 2025 * URĂRI de La Mulți Ani 2025
Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfăşurându-se diverse activităţi.
Apoi oamenii îşi stabileau planuri pentru noul an. Momentul trecerii în Anul Nou este sărbătorit, în prezent, în întreaga lume, însă fiecare ţară are un mod diferit de a-l marca, potrivit volumului „Cartea de Crăciun” (Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997).
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Austria
La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor, astfel încât la miezul nopţii se aud acordurile „Dunării albastre” şi ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss.
Pe masa festivă se află carne de purcel – semn de noroc – iar mesele se decorează cu purceluşi din ciocolată.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Belgia
De 1 ianuarie, în Liège, se păstrează obiceiul de a mânca, în familie, choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), fiecare persoană având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Danemarca
Cel mai cunoscut obicei este acela de a sparge farfurii în uşa vecinilor, existând convingerea că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Franţa
Trecerea în Anul Nou – numită „le Réveillon” – este marcată în mod festiv, cu ţinute elegante, cu preparate fine, cu şampanie şi cadouri.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Grecia
Preparatul tradiţional este „Vasilopita” – o pâine în interiorul căreia a fost ascuns un bănuţ înainte de a o băga la cuptor.
Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu bănuţul va avea noroc în noul an.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Italia
În noaptea de Anul Nou, numită „Capodanno”, se pun pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.
La Napoli există obiceiul de a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Ţările de Jos
„Oudejaarsdag” („Ziua anului trecut” – 31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Portugalia
În noaptea dintre ani există obiceiul (mai ales în insula Madeira) să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul care vine.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Spania
Oamenii mănâncă 12 boabe de strugure la miezul nopţii dintre ani, fiecare boabă reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Turcia
Trecerea în noul an este marcată printr-o sărbătoare a alimentelor tradiţionale turceşti, iar participanţii fac schimb de cadouri.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Brazilia
Pe bulevardul Paulista din oraşul São Paulo sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii. Brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată.
De obicei se poartă nuanțe vesele de roșu și galben în speranța atragerii norocului și a unui posibil partener.
Dorințele de avere și dragoste se exprimă prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopții. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de artificii sunt vestitoarele noului an.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume : Japonia
Anul Nou reprezintă un simbol al înnoirii.
Sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele şi grijile anului care se încheie şi se pregătesc pentru un nou început, neînţelegerile şi animozităţile fiind date uitării.
Copiii primesc otoshidamas – mici cadouri cu bani înăuntru, iar în ziua de 1 ianuarie oamenii scriu pe o hârtie dorinţele pentru noul an.
Pentru japonezi, Anul Nou, numit „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători şi un simbol al înnoirii.
Pe 31 decembrie, la miezul nopţii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împărţi saké (băutură tradiţională, n.r.) şi pentru a asista la cele 108 lovituri de gong care anunţă trecerea în noul an (această cifră reprezintă numărul păcatelor acumulate într-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizează alungarea păcatelor unul câte unul şi purificarea sufletelor).
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: Rusia
Se deschid uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.
Pe masă se pune o băutură făcută din votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită „apă murdară”, care se bea pentru a înlătura ghinionul în noul an.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: SUA
În SUA, Anul Nou este așteptat pe străzile orașelor, precum și în Canada.
Toată lumea sărbătorește intrarea în Noul An la petreceri tradiționale, uneori la baluri mascate când toată lumea vine costumată tematic și cu măști (conform tradiției, oaspeții trebuie să își dea jos măștile la miezul nopții).
Tot la miezul nopții, sună clopotele și sirenele, cerul este inundat de artificii și toată lumea strigă într-un glas „Happy New Year!”.
În New York, o tradiție de peste 100 de ani a fost cea de a se arunca o minge în Times Square. Acest lucru se întâmplă și în Hong Kong, Sydney, Rio de Janeiro, San Antonio și Sacramento (California).
În alte zone se aruncă diverse lucruri pentru a marca Anul Nou: în Easton (Maryland) — un crab, în Atlanta (Georgia) — o piersică, în New Orleans — o oală.
În unele părţi din Elveţia şi Austria localnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru.
În anul 314, oamenii au crezut că suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scăpa şi va distruge lumea în anul 1000. În amintirea acelei spaime, oamenii se îmbracă în costume neobişnuite.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume
În ţări din America Latină, precum Ecuador sau Peru, cu puţin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac păpuşi de cârpă sau din hârtie creponată (muñecos), care reprezintă anul ce s-a terminat.
Păpuşile sunt expuse apoi în faţa caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopţii, când sunt arse în stradă. Există, de asemenea, credinţa conform căreia dacă porţi o anumită culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc în anumite domenii.
Astfel, se spune că galbenul este semn de bani, iar roşul poate aduce noroc în dragoste.
De asemenea, cel care doreşte să călătorească tot anul trebuie să alerge prin cartier cu o valiză în mână, la ora 12 noaptea fix.
În ebraică, Anul Nou se traduce prin „Roș Hașanah”. Este un moment sacru, când oamenii se gândesc la ceea ce au făcut rău în trecut şi promit că vor fi mai buni în viitor.
Ceremonii speciale au loc în sinagogi, unde se cântă la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
În calendarul islamic, care se bazează pe mişcările Lunii, data noului an este devansată cu 11 zile în fiecare an.
În Iran, Anul Nou se sărbătoreşte pe 21 martie. Cu câteva săptămâni înainte de această dată, oamenii pun seminţe de grâu la încolţit, în vase speciale. Până la sosirea anului nou, grâul creşte şi simbolizează primăvara şi viaţa nouă care începe.
Nu toţi hinduşii sărbătoresc noul an în acelaşi timp sau în acelaşi fel.
În Bengalul de Vest, oamenii se împodobesc cu flori, pe care le colorează în roşu, roz, violet sau alb. Femeile poartă haine galbene, culoarea primăverii.
Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în lume: India
În schimb, în sudul Indiei, mamele pun mâncare, flori şi daruri într-o cutie specială, pentru copii. În dimineaţa Anului Nou, copiii trebuie să ţină ochii închişi, până când sunt conduşi de mână la cutia cu daruri.
În India Centrală, steagurile portocalii împodobesc toate clădirile în ziua de Anul Nou.
În provincia Gujarat, în vestul Indiei, Anul Nou este celebrat la sfârşitul lunii octombrie, în acelaşi timp cu festivalul Diwali, când pe acoperişuri se pun mici lămpi cu ulei aprinse.
În aprilie, când Soarele se mişcă din Casa Peştilor în Casa Berbecului, locuitorii din Sri Lanka încep să sărbătorească Anul Nou. Acesta cade, de obicei, pe 13 sau 14 aprilie.
În Napoli, Italia, locuitorii aruncă pe geam, la miezul nopții, obiecte vechi considerate a fi simboluri ale anului trecut.
De remarcat este faptul că ajung în stradă inclusiv obiecte de mobilier sau vase, așa că dacă v-ați propus să petreceți noaptea de Revelion pe străzile din Napoli, trebuie să fiți atenți să nu vă lovească ceva în cap.
Tradiţii şi obiceiuri de anul nou în lume
Anul Noul chinezesc este celebrat cândva între 17 ianuarie şi 19 februarie, când este Lună Nouă – „Yuan Tan”.
El este sărbătorit de chinezii din întreaga lume prin procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lanterne.
Chinezii cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, aşa că aprind artificii pentru a le îndepărta. Uneori, ei îşi sigilează ferestrele şi uşile cu hârtie, pentru a nu lăsa spiritele malefice să pătrundă în casă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News