Connect with us
Advertisement

Actualitate

Traian Berbeceanu a cerut ICCJ audierea Alinei Bica, șefului Poliției Române și a unor procurori, în calitate de martori

Publicat

traian berbeceanu1 Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Crimă Organizată Alba, a cerut Înaltei Curţi, unde sunt judecaţi pentru abuz cei care l-au anchetat, să fie audiaţi în cazul său Alina Bica, şeful Poliţiei, Petre Tobă, precum şi mai mulţi procurori care ar fi ştiut de situaţia din instituţia unde lucra.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a început miercuri dezbaterile în dosarul foştilor anchetatori ai lui Traian Berbeceanu, trimişi în judecată de DNA pentru modul abuziv în care au făcut ancheta faţă de acesta. Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba a fost acuzat, în octombrie 2013, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

La termenul de miercuri, comisarul Berbeceanu le-a cerut judecătorilor audierea mai multor persoane în calitate de martori, spunând despre fiecare cum ar putea contribui la lămurirea cauzei.

Astfel, Berbeceanu doreşte audierea fostului procuror-şef al DIICOT Alian Bica, despre care a spus că ştia încă din luna iunie 2012 despre tensiunile apărute la nivelul DIICOT şi BCCO Alba.

Berbeceanu a cerut instanţei şi audierea actualului şef al DIICOT Georgiana Hosu, arătând că a fost martor la discuţiile sale cu Alina Bica, precum şi pe Dan Hosu, soţul acesteia, poliţist în rezervă şi fost ofiţer de BCCO, care ar putea confirma că la Alba i se pregătea un dosar.

Fostul şef al BCCO Alba a mai cerut audierea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, spunând că, încă din 2012, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) despre faptele penale şi disciplinare comise de cei trei foşti anchetatori ai săi.

Berbeceanu a cerut să mai fie chemaţi în boxa martorilor ofiţerii de Poliţie Gheorghe Stupilă, care să prezinte „încrâncenarea” cu care cei trei anchetatori ar fi dorit înlăturarea sa de la BCCO Alba, Florentin Robescu şi Claudiu Cucu, despre cel din urmă spunând că ştie toate discuţiile sale cu Alina Bica.

Comisarul Berbeceanu a mai cerut audierea unor procurori cu care a colaborat în trecut, la diverse dosare: Diana Pecincu, care a instrumentat dosarul „Hidra”, Florin Nanu, Forin Dumitraşcu, Adrian Mircea, Augustin Lazăr, care i-au coordonat activitatea la dosarele „Spună” şi „Bibanul” şi „Aurul Dacic”, dar şi a unor procurori de la DIICOT care s-au ocupat de dosarul în care el era cercetat: Valentin Trif şi Adrian Nicolae Băican.

Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar s-au opus audierii unora dintre martorii propuşi de Berbeceanu. Avocata unuia dintre inculpaţi le-a spus judecătorilor că, dacă ar fi chemat în boxa matorilor, Dan Hosu s-ar autoincrimina prin informaţiile pe care le-ar furniza judecătorilor.

Procurorul DNA a arătat că nu este relevantă audierea procurorilor cu care Berbeceanu a instrumentat dosare penale, altele decât cele vizate de actuala speţă, astfel că a solicitat respingerea audierii acestora ca martori.

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul de la DIICOT Alba în care a fost acuzat, fără probe, că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

El a fost schimbat din funcţie în octombrie 2013, fiind repartizat, la începutul lunii decembrie 2013, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara.

Dosarul lui Berbeceanu a fost preluat de la DIICOT Alba la Structura Centrală a Direcţiei în 1 noiembrie 2013.

În 16 mai 2014, DIICOT anunţa că în dosarul lui Berbeceanu a fost extinsă urmărirea penală faţă de acesta, pentru luare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată, în iulie 2014, de procurorii DIICOT, fiind acuzat de luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement