Eveniment
TRANSALPINA, cea mai înaltă șosea din țară, s-ar putea deschide circulaţiei publice, din 15 mai. Detalii de la CNADNR
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi-a propus să deschidă Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, din 15 mai. Restricţiile rutiere au fost prelungite deja de două ori până acum, deşi perioada de trafic închis se încheia, conform graficelor, pe 30 martie.
Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii. Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.
Tronsonul spectaculos, cu serpentine şi altitudini ameţitoare (Pasul Urdele – 2145 m), se află în judeţul Vâlcea, respectiv în Gorj.
Drumul şi-a luat numele de la latinescul „Transalpina” (ţară de dincolo de munţi), cum era numită în vechile texte şi hărţi latineşti Ţară Românească, şi e supranumit „Drumul Regelui”, pentru că Regele Carol al II-lea, după ce l-a reconstruit, în anul 1938, l-a inaugurat parcurgându-l el însuşi împreună cu familia regală.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România(CNADNR) şi-a propus să deschidă cea mai înaltă şosea din România până pe 15 mai. Potrivit site-ului CNADNR, secţiunea Drumuri Naţionale, pe DN 67C (Curpăt) – km 67+400-79+200 și DN 67C (Rânca – Gorj limită județele Vâlcea/Alba) – km 34+800-67+400, circulaţia autovehiculelor este întreruptă până pe 15 mai. Restricţiile rutiere au fost prelungite deja de două ori până acum, deşi perioada de trafic închis se încheia conform graficelor pe 30 martie.
Vremea rea a făcut ca drumarii să amâne deszăpezirea Transalpinei în zona de creastă, cu toate că pe anumite tronsoane se poate ajunge cu maşina. Siguranţa traficului nu este însă aceeaşi pe toate porţiunile din drumul naţional, mai ales din cauza posibilelor căderi de stânci de pe versanţi şi a faptului că vremea este în continuare schimbătoare.
Drumarii speră să deschidă Transalpina pe 15 mai, în special dacă vremea va ţine cu ei şi îi va lăsa să intervină, mai ales în zonele unde stratul de zăpadă are încă o înălţime considerabilă.
Transalpina a devenit principala atracţie turistică a Olteniei, de când s-a încheiat asfaltarea. Drumul este însă în continuare în lucru şi ar mai fi de executat anumite tipuri de lucrări, în special legate de siguranţa traficului rutier. Şi în acest an, drumarii mai au de montat peste un kilometru de parapeţi şi de executat anumite lucrări de consolidare a şoselei. Potrivit conducerii Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, nu ar dura foarte mult pentru ca şoseaua să fie pusă la punct, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în condiţii sigure.
Până atunci, cei care se aveturează pe porţiunea de drum închis şi nu respectă restricţiile de circulaţie riscă, pe lângă eventuale accidente şi sancţiuni de la Poliţie şi Jandarmi.
Potrivit art. 101 al. 3 pct. b din OUG 195/2002 „nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, reprezintă contravenție şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 6 şi 8 puncte amendă (între 510 şi 680 lei) iar, ca măsură complementară, permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 60 de zile”.
sursa: cnadnr.ro, realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News