Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Ultima zi de „Povești”: Față în față cu Dorina Lazăr și Pavel Bartoș, „Însemnările unui nebun” și comedia „Liniște! Sărut. Acțiune!”

Publicat

public casa de cultura sindicate teatru După patru zile de teatru, lansări de carte, ateliere de mânuire de păpuși, expoziții, film, concert de pian, chitară clasică, duduk și lăută, Festivalul Internațional de Teatru „Povești” de la Alna Iulia a ajuns la final. Duminică, ultima zi a festivalului, începe cu un spectacol pentru copii, „Ali Baba și cei 40 de hoți”, continuă cu o întâlnire față în față cu actorii Pavel Bartoș și Dorina Lazăr. Seara, de la 18.30 pe scena Casei de Cultură a Studenților se joacă „Însemnările unui nebun” în regia lui Felix Alexa. Ultimul spectaco,l care încheie și ediția IX a Festivalului de teatru de la Alba Iulia îi are în distribuție pe actori precum Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, „ Liniște! Sărut. Acțiune”, în regia lui Peter Kerek.

PROGRAMUL ULTIMEI ZI DE FESTIVAL DE TEATRU „POVEȘTI” DE LA ALBA IULIA:

3543f768df ORA 11.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI ALBA IULIA

ALI BABA ȘI CEI 40 DE HOȚI, TEATRUL „ARIEL”, TÂRGU MUREȘ

Spectacol pentru copii (60 min.)

Regia: Oana Leahu

Scenariul, adaptarea, dramatizarea: Oana Leahu după / after O mie şi una de nopţi / A Thousand and One Nights

Scenografia: Eugenia Tărăşescu-Jianu, Costache Gavril Siriteanu

Coloana sonoră: Zeno Apostolache Kiss

Distribuţia: Andi Brânduş, Cornel Iordache, Mariana Iordache, Valentin Lozincă-Mandric, Georgeta Lozincă, Iuliu Pop-Andrieş, Mioara Topor, Cristina Ungureanu, Mirabela Valea

Ali Baba, un pădurar sărac, descoperă întâmplător comoara ascunsă în peşteră de cei 40 de hoţi şi o duce acasă. După multe peripeţii, Ali Baba, ajutat de soţia sa Mariana şi de măgăruşul său Grey, scapă de răzbunarea hoţilor şi rămâne cu averea de care se bucură împreună cu Mariana şi ceilalţi săteni, pe care îi ajută cu dragă inimă. Spectacolul este ludic, plin de umor, fantezie şi muzică.

Dorina-Lazar-si-Pavel-Bartos ORA 12.30, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

FAŢĂ ÎN FAŢĂ, DORINA LAZĂR & PAVEL BARTOŞ

Dorina Lazăr și Pavel Bartoș, doi mari actori, două generații diferite vin în fața publicului albaiulian pentru o discuție sinceră și deschisă despre experiența lor ca actori în teatru, film și televiziune. Dorina Lazăr a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, secția Actorie la clasa profesorului Ion Finteșteanu, avându-i ca asistenți pe Sanda Manu și Dem Rădulescu. A debutat în 1961 la Teatrul Regional București, iar din 1969 este actriță la Teatrul Odeon. Pe marele ecran a debutat în 1974 în filmul Păcală al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanța (1991) și Amen (2001). În anul 1979 a primit premiul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo pentru spectacolul Năpasta. În anul 1982 a primit premiul Cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolul Angela din Angela merge mai departe (1981). În anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler. Din 2003 este directoarea Teatrului Odeon. În anul 2012 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța.

Pavel Bartoș este actor de teatru, film și televiziune, comediant, personalitate TV. A studiat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Teatru, la clasa profesorului universitar Marius Bodochi. A debutat ca actor în anul 1993 la Teatrul PUCK din Cluj Napoca, după care a colaborat cu mai multe teatre din țară. Din 2001 este actor al Teatrului Odeon unde s-a remarcat în majoritatea spectacolelor.

Dintre rolurile cele mai împortante amintim doar câteva: Rădulescu Nercea în Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija; Controlorul în C.F.R. – Cometa, Copilul și Cățelul după texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Beţivul în Micul Prinţ după Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Habarnam în Aventurile lui Habarnam după Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Iasa în Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; Amantul, Producătorul, Copilul Eric în De ce fierbe copilul în mămăligă după Aglaja Veteranyi, regia Radu Afrim; Ianache în Gaiţele de Alexandru Kiriţescu, regia Alexandru Dabija.

Premii și nominalizări: Nominalizare la Marele Premiu la Gala Premiul Hystrion pentru interpretare – Festivalul de Arta Insolita, Cluj (1994), Marele Premiu la Gala Tânărului Actor, Costinești (1998, 1999), Nominalizare la Premiul de interpretare al Festivalului Teatrelor Minoritare din România (2001).

Teatru-Marionete-Barcelona-420x280 ORA 17.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI ALBA IULIA

ANTOLOGIA, COMPANIA JORDI BERTRAN, SPANIA

Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi (60 min.)

Regia: Jordi Bertran

Distribuția: Jordi Bertran, San Martin Jacob Paullette Ivonne Marie

Jordi Bertran, cunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre maeştrii păpuşari, prezintă un spectacol în şapte scene muzicale şi de teatru, în care mişcarea, detaliile sugestive şi gesturile naturale produc un magnetism hipnotic, care va captiva privitorul. Antologia, piesa de debut a lui Jordi Bertran, a fost lansată în 1987 şi continuă să facă parte din repertoriul său până în prezent, vizitând de peste douăzeci de ani scenele de pe cinci continente. Structurat de-a lungul liniilor unui cabaret, scenele din Antologia se desfăşoară într-o secvenţă elaborată, care combină ritmul spectacolului cu dezvoltarea emoţională a fiecăruia dintre personajele recreate de către păpuşar, care – prin corzile păpuşii – aduce la viaţă bine-cunoscute dar şi imaginare sau anonime personaje, inspirate de circ, teatru sau lumea culturală.

large_255_5Z9Y0910 ORA 18.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN, ARCUB – CENTRUL DE PROIECTE CULTURALE AL PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.)

Regia, scenariul, adaptarea: Felix Alexa

Scenografia, costumele: Diana Ruxandra Ion

Coloana sonoră: Alexander Bălănescu

Distribuţia: Marius Manole, Alexander Bălănescu

Însemnările unui nebun este un spectacol unic, în care umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări. Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă. „Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre. (…) Însemnările unui nebun se impune ca un moment de vârf al stagiunii, pe care vi-l recomandăm.

liniste_sarut_actiune ORA 20.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

LINIŞTE! SĂRUT. ACŢIUNE!, TEATRUL ODEON, BUCUREȘTI

Spectacol pentru tineri şi adulţi (105 min)

Regia, traducerea: Peter Kerek

Decorul: Cristian Niculescu

Costumele: Viorica Petrovici

Distribuția: Pavel Bartoş, Elvira Deatcu, Gelu Niţu, Irina Mazanitis, Paula Niculiţă/ Alina Berzunţeanu, Marius Damian, Ioan Batinaş, Alexandru Papadopol

Aţi fost vreodată pe un platou de filmare? Dacă aveţi această curiozitate, Teatrul Odeon vă dezvăluie culisele turnării unui film de dragoste în savuroasa comedie Linişte! Sărut. Acţiune! În rolul regizorului, căruia îi scapă totul de sub control: Pavel Bartoş.

„Pentru acest spectacol de teatru m-am inspirat din filmul Living in Oblivion. Filmul spune povestea unei echipe de filmare, care încearcă să facă un film de succes cu minimum de resurse. Atât din lipsa banilor, cât şi din cauza echipei, nu tocmai profesioniste, filmarea devine foarte repede un dezastru mai mult comic decât tragic”, spune regizorul.

foto: teatrulariel.ro, mihaelaivan.ro, arcub.ro, sapteseri.ro, newsar.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate