Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un drum județean din Alba ar putea fi „Transalpina” de Apuseni. Modernizarea şoselei ar permite locuitorilor din Râmeţ şi Ponor accesul sigur spre Alba Iulia

Publicat

transalpina de apuseni Drumul judeţean din Alba, care face legătura cu comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş, poate fi o ”Transalpina” de Apuseni. Drumul străbate culmi de peste 1.000 de metri din sudul masivului muntos, o zonă de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieni spectaculoase.

Din păcate, drumul este, încă, la stadiul de piatră, dar autorităţile studiază posibilitatea accesării de fonduri europene pentru modernizarea acestuia. Drumul judeţean nr. 107 I are între Aiudul de Sus şi Mogoş o lungime de aproximativ 65 de kilometri, iar dacă se adaugă şi porţiunea dintre Mogoş şi Bucium se ajunge la aproape 80 de kilometri.

Şoseaua ”pleacă” din localitatea Aiudul de Sus, unde se intersectează cu drumul judeţean 107 M Aiud – Buru şi traversează întreaga zonă sudică a Apusenilor (ramura Munţilor Trascău) până în comuna Bucium şi de aici ajunge la DN74, în apropiere de oraşul Abrud. Şoseaua este asfalată la extremităţi, respectiv între Aiudul de Sus şi mijlocul pădurii Sloboda (7 kilometri) şi între DN74 şi Mogoş (23 kilometri).

Modernizarea drumului pe porţiunea dintre Pădurea Sloboda şi cel puţin comuna Ponor ar necesita o investiţie de mai multe milioane de euro, bani care nu există în prezent. Autorităţile judeţene, în colaborare cu cele din Aiud, studiază posibilitatea accesării unui proiect cu finanţare europeană care să permită modernizarea drumului 107 I la pachet cu o porţiune din 107 M, la ieşire din Aiud spre Rimetea.

Un proiect în acest sens ar urma să fie depus pentru următoarea perioadă de finanţare. Pentru locuitorii din Rîmeţ şi Ponor, acest drum este singura soluţie sigură de a avea acces spre Alba Iulia. O călătorie între Ponor şi reşedinţa judeţului durează în prezent circa 1 oră şi 30 de minute, în condiţiile în care chiar dacă este pietruit, drumul se prezintă în condiţii bune.

În afara beneficiilor pentru locuitorii zonei, modernizarea şoselei ar permite şi accesul facil al turiştilor. În prezent doar cei care cunosc zona şi deşin maşini de teren se încumetă să meargă pe aici, chiar dacă frumuseţea munţilor Apuseni este cu totul deosebită.

Pădurea Sloboda este prima rezervaţie naturală întâlnită pe acest drum. Zona este o arie protejată de interes naţional de tip botanic. Se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munţilor Trascăului, între aceştia şi culoarul Mureşului şi se întinde pe o suprafaţă de 20 hectare. Aria protejată reprezintă un relief variat (văii, versanţi abrupţi, luminişuri, pajişti), acoperit în cea mai mare parte cu vegetaţie forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar sau carpen şi specii de conifere în partea superioară a dealului.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi ţi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea panoramică cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga.

sursa: adevarul, foto: Dorin Ţimonea, Nicoară Lidia, Florin Rădulescu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cristi

    vineri, 22.05.2015 at 13:30

    Mai bine ar asfalta soseaua din Aiud catre Rimetea. De atatia ani nu se face nimic acolo… defapt se fac mai multe gropi 😛

  2. estera

    sâmbătă, 03.12.2016 at 19:03

    Crezi ca la Mogos se face ceva.promisiuni,si atît pi a la viitoarele alegeri astupa gropile de pe de cu pietr de pe vale ,si salut voios

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate