Connect with us
Advertisement

Eveniment

Un nou pas în proiectul privind achiziția unor autobuze electrice, la Sebeș. Care este suma solicitată prin PNRR

Publicat

Administrația locală din Sebeș vrea să obțină o finanțare nerambursabilă de peste 21,8 milioane de lei prin PNRR, pentru achiziția a nouă autobuze electrice destinate transportului public local. De asemenea, proiectul vizează și achiziția a nouă stații de încărcare lentă și trei stații de încărcare rapidă. 

Consilierii locali din Sebeș au votat în ședința extraordinară de luni, 5 septembrie, modificarea și completarea art. 5 din HCL nr. 118/2022 privind aprobarea participării municipiului Sebeș în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul local / Investiția I.1 – Mobilitate urbană durabilă, Sub-investiția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante), aprobarea parteneriatului între municipiul Sebeș și comuna Daia Română în vederea depunerii
pentru finanțare a proiectului „Dotarea cu vehicule nepoluante pentru transportul public în municipiul Sebeș” precum și aprobarea cheltuielilor aferente proiectului.

Mai exact, au fost modificate cheltuielile eligibile ale proiectului. Suma totală a fost majorată de la 20.643.588,59 lei la 21.874.263,59 lei, fără TVA, cu o rată de finanțare în procent de 100% în cadrul PNRR.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de transport public local din municipiul Sebeș este organizat pe următoarele trasee:

  • Sebeș – Răhău, 16 stații, lungime 10,3 km/sens, 11 curse/zi lucrătoare, 5 curse/zi nelucrătoare
  • Sebeș – Petrești, 17 stații, lungime 6,4 km/sens, 12 curse/zi lucrătoare, 5 curse/zi nelucrătoare
  • Sebeș – Lancrăm, 19 stații, lungime 6 km/sens, 15 curse/zi lucrătoare, 4 curse/zi nelucrătoare

Programul de transport se realizează și 6 autobuze, toate având o vechime mai mare de 8 ani.

„Astfel, pentru îmbunătățirea serviciului public oferit cetățenilor, în scopul orientării către mobilitate urbană durabilă, se impune înnoirea parcului de mijloace de transport utilizate pentru operarea serviciului de transport public local din municipiul Sebeș”, se precizează în acordul de parteneriat.

Pentru asigurarea capacității minime, sunt necesare 9 autobuze electrice, nepoluante, cu lungimea de 10 metri, 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (o stație pentru trei autobuze).

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007.

Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.

Potrivit reprezentanților primăriei, utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

În anul 2020, în Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement