Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Un om de afaceri din Alba Iulia a executat silit Vodafone de două ori. Cere milioane de euro în 32 de procese


Publicat

Un om de afaceri din Alba Iulia se judecă cu Vodafone în mai multe procese cu o miză de aproximativ 18 milioane de euro. Claudiu Crișan este proprietarul ”Mobi Star” SRL, în urmă cu câțiva ani pe locul al treilea între dealerii Vodafone la nivel național, însă în prezent o ”afacere” în faliment. Acesta spune că, din cauza Vodafone România, a fost forțat să își închidă toate cele aproape 50 de magazine pe care le deținea în toată țara. De remarcat că ”Mobi Star” SRL a reușit să câștige deja două procese în fața ”Vodafone România” SA pentru facturi și penalități de întârziere. Firma din Alba a reușit să execute furnizorul de telefonie mobilă pentru întreaga sumă prin executor judecătoresc și chiar să-i blocheze conturile de două ori.

”Mobi Star” era dealer Vodafone din anul 2001. Telefonia mobilă era încă ceva miraculos în România, astfel încât afacerile în acest domeniu mergeau foarte bine. În acest context, Claudiu Crișan a reușit ca în 13 ani să deschidă aproximativ 50 de magazine în toată țara.

Contracte impuse pentru dealerul din Alba Iulia

În 2008, Claudiu Crișan spune că a semnat un nou contract de dealer cu Vodafone. Nu se gândea la acea dată că este vorba despre unul care până la urmă îi va îngropa întreaga afacere, din cauza condițiilor impuse de compania de telefonie mobilă.

Acesta adaugă că pe lângă cele 35 de magazine deschise inițial până la acea dată, avea obligația să mai deschidă încă 10, încă din primul an de contract. ”Amenajarea era pe banii mei dar pe cerințele Vodafone; trebuia aprobată locația, de fapt ei alegeau orașul în care să deschid. De atunci practic n-am mai avut decizie în firma mea. Am lucrat tot timpul pe baza a ceea ce au impus ei” a declarat Crișan. Dacă nu deschidea cele 10 magazine, primea o penalizare de 150.000 de euro, conform contractului semnat.

De asemenea, dacă în primele 3 luni de funcționare, magazinul nu îndeplinea targetul stabilit de companie, putea fi luat pur și simplu de Vodafone, mai spune acesta. În plus, Claudiu Crișan nu își putea vinde nici acțiunile fără acordul Vodafone (mai mult de 33%), fiind condiționat prin contract de plata, în caz contrar, a unei amenzi de 3.000.000 de euro. Amenda creștea la 5.000.000 de euro dacă și-ar fi vândut afacerea unui concurent al Vodafone, de pe piața de telefonie.

Magazinele sale puteau vinde doar produse Vodafone, care stabilea cursul valutar la care se vindeau produsele; inclusiv numărul de angajați era stabilit tot de Vodafone, pentru fiecare locație în parte.

O altă prevedere era aceea că orice litigiu trebuia soluționat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în mod obligatoriu la București, deși asemenea arbitraje se pot realiza oriunde în țară. Această prevedere este un impediment major pentru reclamanții fără putere financiară, întrucât este nevoie să plătească 10% din valoarea sumei solicitate, Curții de Arbitraj. În plus, decizia Curții nu este definitivă. Dacă una dintre cele două părți este nemulțumită, disputa ajunge oricum în instanță.

Începutul sfârșitului

”În 2011, au început notificările cu privire la închiderea magazinelor, de fapt la retragerea autorizației de funcționare în numele Vodafone, altfel urmând să ne fie aplicată o penalizare de 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere. În 2012, ne-au făcut notificare pentru închiderea a 9 magazine, fără explicații. Magazinele închise au fost preluate de alți dealeri. Motivația: și-a schimbat Vodafone strategia de vânzări și marketing față de momentul autorizării” spune Claudiu Crișan.

Proprietarul Mobi Star nu a vrut să închidă magazinele pentru că, spune el, erau profitabile. Atunci, a mai spus acesta, Vodafone a blocat încărcarea electronică, care reprezenta 90% din încasările în numerar și l-a pus pe dealer pe butuci, în imposibilitatea de a mai face plăți.

”După asta, au cerut plata în avans a tuturor achizițiilor: marfă și încărcări electronice, lucru imposibil după ce fusese blocat fluxul financiar” a adăugat omul de afaceri.

În ianuarie 2013, dealerul a fost forțat să cedeze magazinul de la București și cel de la Cluj Napoca pentru 2500 de euro bucata. ”Le-am cedat, banii nu mi i-au dat, i-au compensat cu încărcarea electronică, dar după o săptămână au blocat-o din nou” a spus Claudiu Crișan. Prețurile pt amenajarea celor 2 magazine au fost între 10-12.000 de euro fiecare, conform standardelor solicitate de companie, mai spune acesta.

Aceleași magazine, alți dealeri

”Încărcarea electronică a fost blocată din nou în martie 2013, pentru toate magazinele. Am scris că vreau să reamenajez toate magazinele.  Le-am cerut să scoată mobilierul din magazine pt amenajarea spațiilor conform noilor standarde ale companiei. Imediat, proprietarii spațiilor au fost contactați de Vodafone pentru noi contracte de închiriere, sărind dealerul. Proprietarii m-au anunțat pentru că aveam o relație veche și bună cu ei, dar i-am lăsat să își facă contractele noi. Vodafone a scos mobilerul vechi și în acel moment a intrat în aceleași locații, prin alți dealeri” a spus omul de afaceri.

Așa se face că în luna mai, aproximativ 60 de angajați au fost trimiși în șomaj.  În luna iunie, conducerea Vodafone i-a cerut o întrevedere în care a fost întrebat de ce nu mai face abonamente. ”I-am anunțat că sunt alți dealeri în magazinele mele. La două zile după întâlnire, toate magazinele acelor dealeri au fost închise” a adăugat Claudiu Crișan.

Vodafone – strategie nouă, ”Mobi Star” – în faliment

În iunie 2017, Mobi Star a intrat în faliment, însă proprietarul nu a vrut să renunțe, considerând că la mijloc a fost o strategie a Vodafone de a falimenta dealerii pentru a face loc propriei rețele de vânzări. Din acest motiv, Crișan a deschis 32 de procese în care solicită Vodafone prejudicii de câteva zeci de milioane de lei, calculate până în 2017. La acestea se adaugă penalizări de 0,15% pe zi, până la stingerea conflictului. Aceste dosare au ca obiect constatarea nulității absolute a compensării bipartite a ordinelor de plată.

Claudiu Crișan consideră că și-a pierdut afacerea ca urmare a unui contract cu clauze abuzive, impus și aplicat de Vodafone. ”Contractul semnat în 2008 nu a fost unul negociabil ci a fost unul impus. Dacă nu semnam acele clauze, m-ar fi închis de atunci. Nu puteam să nu semnez. Aveam 35 de magazine care ar fi trebuit închise, aveam credite la bănci și o afacerea în dezvoltare, plus o mulțime de angajați. Presiunea pentru mine era dublă” a explicat acesta.

Două procese pe acest subiect au fost câștigate

Mobi Star SRL a câștigat deja două procese cu Vodafone România SA prin care a obligat compania de telefonie să-i plătească contravaloarea unor facturi precum și a penalităților de întârziere de 0,15% pe zi, calculate de la data scadenței fiecărei facturi și până la achitarea integrală a datoriei. Inițial, Vodafone nu a vrut să plătească însă firma din Alba Iulia a apelat la un executor judecătoresc. Dosarul s-a judecat la Tribunalul București, la secția a VI-a Civilă. Vodafone a plătit abia după ce i-au fost blocate, de două ori, conturile.

”Cu toate că s-a încercat stabilirea unei întâlniri cu reprezentanții Vodafone, aceștia au refuzat medierea și pur și simplu au încercat să intimideze lichidatorul, prin avocații lor. Lipsa de etică profesională a Vodafone nu face decât să confirme încă o dată atitudinea abuzivă în derularea relațiilor cu partenerii” a adăugat omul de afaceri din Alba Iulia.

O solicitare pentru un punct de vedere cu privire la aceste informații a fost transmisă către compania Vodafone pe adresa de email indicată pe siteul propriu, la secțiunea media, joi, 16 noiembrie, la ora 13. Reprezentanții companiei nu au oferit însă nici o reacție.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. EU

  luni, 20.11.2017 at 12:06

  Oare daca aceasta firma isi recupereaza banii de la Vodafone,fostii angajati CARE NU AU BENEFICIAT DE SOMAJ cum scrie in articol ,din motive bine stiute de catre patronul acestei firme, isi mai recupereaza banii retinuti pentru asa zisele GARANTII si salariul pe ultima luna?

 2. El Barto

  luni, 20.11.2017 at 20:25

  Așa mă bucur, sper să-i jupuiască maxim pe escrocii de la Vodafone. Acum câțiva ani când se zvonea că roaming-ul s-ar putea scoate, au scos pe piață abonamentele cu internet și minute incluse. După nici un an de la semnarea contractului, au vrut să mi-l modifice abuziv deoarece chipurile, nu mai renta pentru ei. Au fost mii de cazuri ca al meu, inadmisibil pentru o așa companie de renume.
  Deși am fost fan Vodafone, din momentul respectiv am decis să nu mai cumpăr nimic de la ei, niciodată, cât oi trăi.

 3. Ionel

  luni, 20.11.2017 at 20:57

  Vodafone – centrifuga care stoarce din buzunarele românilor zeci de miliarde de euro anual. Multinaționala clasică, balaurul roșu apărut în România pentru a înghiți profit prin cât mai multe guri cu gât lung și limbă albă, distrugând întreprinzătorii locali de pe același segment de piață, uneori prin acțiuni parazite, prin consumarea din interior a unor eforturi antreprenoriale locale. Alte multi-capitate capitaliste: Orange, Kaufland, Raiffeisen Bank, British American Tobacco etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum ar putea începe școala elevii din Alba Iulia. Precizări făcute de Voicu Paul, după întâlnirea cu șeful IȘJ Alba și directori

Publicat

În majoritatea școlilor din Alba Iulia elevii ar putea fi prezenți la ore din septembrie, spune viceprimarul cu atribuții de primar Voicu Paul. Potrivit acestuia, în multe dintre școli trecerea la 20 de elevi pe clasă este o formulă optimă, iar unde sunt prea mulți copii se va lua decizia de a introduce, pentru o parte dintre aceștia, teleșcoala. 

„Niciodată și sub nicio împrejurare nu aș accepta ca, în Alba Iulia, reluarea activității didactice să se facă fără a lua în calcul absolut tot ce e necesar pentru a începe un nou an școlar în siguranță. Am avut o primă „lecție deschisă” cu directori de școli și grădinițe, cu șeful ISJ Alba și alți colegi din servicii publice, pentru a aduce în discuție toate observațiile și a acționa în logica contextului de epidemie.

Alba Iulia poate suporta un scenariu verde, cu elevii prezenți la ore, în majoritatea școlilor. Trecerea la 20 de elevi pe clasă este o formulă optimă în multe școli, iar acolo unde sunt prea mulți copii se va lua decizia de a introduce pentru o parte dintre elevi, pe perioade de două săptămâni, teleșcoala.

Identificăm spații suplimentare și încercăm suplimentarea personalului medical la unitățile școlare și grădinițele unde există deficit.

Am cerut tuturor managerilor din rețeaua școlară o atitudine activă și asumată, prin care să ni se solicite absolut orice e nevoie, de la măști, la dezinfectant sau spații suplimentare. Vrem să evităm risipa, dar fără a puncta lipsuri la vreun capitol. De asemnea, vom asigura teste suficiente în așa fel încât să putem testa oricât e nevoie.
Au fost aduse în discuție și alte probleme care necesită implicarea primăriei”, a transmis pe Facebook viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Caniculă, dar și câteva ploi, la munte. Prognoza meteo de weekend, 7-9 august

Publicat

meteo soare nori furtuna

Vremea va fi frumoasă și foarte caldă la sfârșitul acestei săptămâni, în județul Alba. Maximele vor fi de 31-32 de grade, în zonele mai joase.

Sunt posibile ploi sau furtuni la munte – zona Șugag. La Arieșeni sunt anunțate temperaturi de 23-25 de grade Celsius, iar la Oașa, de 18019 grade.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din Alba, în perioada 7-9 august:

Vineri, 7 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă/furtună

Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 8 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 9 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă, 8 august: Șureanu Bike Fest, ediția a V-a. Concurs de ciclism montan, în Luncile Prigoanei. PROGRAM

Publicat

Peste 140 de pasionații de mountain bike sunt așteptați sâmbătă, 8 august, la Șureanu, la cea de-a V-a ediție a competiției Șureanu Bike Fest.

Șureanu Bike Fest se adresează tuturor iubitorilor de munte și pedalat, indiferent de vârstă. La ediția din acest an s-au înscris 147 de concurenți. Din cauza pandemiei de COVID-19, nu se vor accepta înscrieri la fața locului.

Pentru ediția a 5-a Șureanu Bike Fest, organizatorii competiției au pregătit un traseu de 34 km cu 1.150 de metri diferență pozitivă, care include două tronsoane diferite față de edițiile precedente. Vor fi două puncte de alimentare și control, primul în Poarta Raiului, la km 15 și cel de-al doilea, la urcarea pe Aușel, varianta sudică (opusă partiei A1), la km 24,5.

Chiar dacă vremea se anunță foarte bună, organizatorii au pregătit și traseul de vreme foarte rea, ceea ce presupune renunțarea la partea de gol alpin.

Program detaliat:

Vineri, 7 august

 • 17:00 – 22:00 Ridicare kituri participare

Sâmbătă, 8 august

 • 08:00 – 10:00 Ridicare kituri participare
 • 10:30 – 11:00 Ședință tehnică
 • 11:00 – 15:00 Probă principală
 • 15:00 – 16:00 Probe pentru copii, 1,5 km
 • 16:30 – 17:00 Premierea

Acces:

De la Sebeș parcurgem aproximativ 65 km pe Transalpina, DN 67C, pe direcția Sugag – Tău Bista – Baraj Oasa. Drumul a fost recent reabilitat.

De la Baraj Oasa continuăm pe direcția Domeniului Schiabil Șureanu, 15 km pe drum neasfaltat, dar practicabil pentru orice tip de mașină. Drumul trece pe lângă Mănăstirea Oașa și ajunge în satul de vacanță Luncile Prigoanei.

La intrarea în Luncile Prigoanei, imediat după bannerul cu ȘureanuBikeFest se virează stânga și în 800 m se ajunge în zona de Start/Sosire.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O statuetă reprezentând două zeități aducătoare de fertilitate, veche de peste 7000 de ani, în colecțiile Muzeului Unirii

Publicat

Celebrul sit arheologic de la Tărtăria a îmbogățit colecțiile expoziționale ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia cu o piesă extrem de spectaculoasă, o statuetă antropomorfă legată de practicile religioase ce aveau loc în acest areal, acum mai bine de 7000 de ani.

Artefactul reprezentând o pereche sacră, aparținând culturii Vinča a fost descoperit în cursul anului 2014 la Tărtăria-Gura Luncii. Piesa prezintă o simbioză între un personaj masculin (reprezentat în stânga) și unul feminin (reprezentat în dreapta). Dimorfismul sexual pare evident, dat de diferența de mărime a personajului masculin realizat, probabil, intenționat.
Dimensiunile sunt: H=8,7 cm, lățimea 5,8 cm, iar grosimea 3,6 cm.

Partea inferioară este ruptă din vechime, la fel și brațul stâng. Artefactul este realizat dintr-un lut fin, cărămiziu-gălbui, foarte bine ars.

Cele două personaje prezintă fiecare câte o mască de formă ovală, ce amintește doar de canoanele măștilor triunghiulare din etapa timpurie a culturii Vinča. Sesizăm forma ușor triunghiulară cu baza în sus și colțurile rotunjite la personajul masculin, în timp ce la personajul feminin masca are o formă ușor ovală. Pe ambele măști ochii sunt redați simplu, prin incizii adânci și orizontale ce pornesc de la baza nasului, reprezentat printr-o proeminență trasă din pastă, de formă conică. Creștetul este drept și extrem de îngust. Brațul drept este scurt, dispus orizontal. Pe piept sunt reprezentați sânii, tot ca niște proeminențe conice ce accentuează elementul feminității.

Piesa confirmă cultul perechii sacre – o zeitate feminină și una masculină – care emană din cel al fertilității și fecundității, cult generalizat în epoca neo-eneolitică. Extrapolând la spațiul neolitic românesc și sud-est european reprezentarea își găsește analogii mai mult sau mai puțin similare. Ne oprim la două exemple care provin tot din mediul cultural vincian:
O piesă identică este figurina bicefală de la Rast (Jud. Dolj), descoperită în 1943 de Vladimir Dumitrescu. Piesa prezintă aceleași elemente de dimorfism – personajul din stânga este redat mai mare. În schimb brațele prezintă perforații și sunt ușor arcuite. Pieptul este ornamentat cu benzi liniare dispuse în meandru și sânii sunt redați prin două proeminențe ușoare.

O altă piesă de plastică antropomorfă, tot cu reprezentarea a două personaje, o găsim în mediul vincian, e adevărat, dintr-o etapă mai târzie, din situl de la Gomolova (Serbia). Piesa are aceeleași canoane ca cea de la Rast – în ceea ce privește modelarea și individualizarea capului și a gâtului – spre deosebire de piesa de la Tărtăria unde gâtul personajelor nu este individualizat. Și aceasta prezintă ornamente meandrice incizate și brațele perforate. Ceea ce se observă imediat este, însă, lipsa sânilor, elementul feminității, precum și proporția egală a redării celor două personaje.

Privind în ansamblu, analogiile etnografice au dat specialiștilor certitudinea că plastica antropomorfă reflectă, dacă nu o religie neolitică, cel puțin idei religioase existente în epocă. Fertilitatea și fecunditatea sunt elementele în jurul cărora gravitează ideile religioase neolitice. Zeitatea supremă este Marea Zeiță. Fecunditatea și fertilitatea Zeiței se realizează însă printr-o hierogamie cu un acolit masculin.

Piesa de la Tărtăria este tocmai produsul unor astfel de idei religioase neolitice. Statueta antropomorfă de la Tărtăria nu este unică în mediul vincian, dar astfel de piese sunt foarte rare, ceea ce reflectă atât circulația cât și omogenitatea ideilor și credințelor religioase ale purtătorilor culturii Vinča, integrând arealul intracarpatic în marele complex neolitic ce acoperă sud-estul Europei, au scris reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate