Connect with us
Publicitate

CUGIR

Un pod peste râul Cugir, aflat pe DN 7 Sebeș – Deva, va intra în reparații capitale. Cât vor costa și cât vor dura lucrările


Publicat

Un pod care traversează râul Cugir, aflat pe drumul național DN 7 Sebeș – Deva, în zona localității Șibot, va intra în reparații capitale. Construit în anul 1950 și aflat în prezent într-o stare avansată de degradare, podul va fi reparat printr-o investiție DRDP Cluj estimată la peste 2,9 milioane de lei.

Lucrările vor dura patru luni de zile, iar în timpul acestora circulația rutieră va fi deviată pe o singură bandă. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat miercuri, 18 august, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Pod pe DN 7, km 348+357, extravilan localitatea Șibot, județul Alba”, titular proiect DRDP Cluj.

Potrivit memoriului de prezentare, podul dalat din beton armat aflat pe DN 7, la km 348+357, traversează râul Cugir în apropierea localității Șibot. Acesta are o lungime totală de 49,2 metri.

Podul a fost construit în anul 1950, se află în exploatare de 71 ani și nu a fost consolidat sau modernizat până în prezent.

Suprastructura podului construită în anul 1950 era o dală continuă din beton armat turnat monolit. Suprastructura prezinta o secțiune dreptunghiulară cu lățimea de 7,60 m, grosimea
medie de 0,70 m și lungimea totală de 40,60 m. Dala prezintă o grosime constantă, continua pe trei deschideri de 12,80 + 15,00 + 12,80 m. Pe laturile lungi ale podului, suprastructura dalată este echipată cu console de trotuar cu lățimea de 1,78 m. La capetele consolelor de trotuar au fost construite grinzi din beton armat turnat monolit, cu lățimea de 25 cm și înălțimea de 53 cm, în care sunt încastrate parapete pietonale metalice din țeavă dreptunghiulară.

În prezent, podul prezintă mai multe defecte și degradări, atât la nivelul suprastructurii, cât și la nivelul infrastructurii, la calea de pod sau la racordarea podului cu rampele de acces și albia râului Cugir.

Având în vedere starea avansată și gravitatea proceselor de degradare constate, se impune aplicarea cât mai rapid posibil a unor lucrări de intervenție care să asigure condiții optime de exploatare în condiții de siguranță a circulației rutiere pe podul amplasat pe DN 7, la km 348+357.

Lista lucrărilor ce urmează a fi efectuate, potrivit memoriului de prezentare:

Lucrări de reparații capitale executate la nivelul suprastructurii

 • Se deviază circulația rutieră pe o singură bandă de circulație.
 • Se demolează bordurile înalte, trotuarul pietonal, parapetul pietonal.
 • Se demolează straturile îmbracăminții căii pe jumătate din lățimea părții carosabile, împreună cu șapa hidrofugă, până la nivelul plăcii carosabile.
 • Se execută lucrări de reparații capitale la nivelul intradosului consolei de trotuar.
 • Se construiește grinda parapetului direcțional. Deoarece podul este amplasat în afara localității, se propune realizarea podului fără trotuare. Astfel grinda trotuarului existent va fi lărgită (spre interior) cu 60 cm, pentru a permite montarea parapetului direcțional.
 • Se execută lucrări de reparații capitale la nivelul suprastructurii dalate.
 • Se repetă aplicarea lucrărilor de reparații capitale la nivelul suprastructurii dalate, pe cealaltă jumătate din lățimea căii
 • Se vopsesc cu o vopsea de protecție anticoroziva fața văzută a suprastructurii podului.

Lucrări de reparații capitale executate la nivelul infrastructurilor

 • Se execută lucrări de întreținere periodică la nivelul elevației fiecărui element de infrastructură.
 • Se execută lucrări de întreținere periodică la nivelul banchetei de rezemare.
 • Se execută lucrări de întreținere periodică la nivelul zonelor de rezemare a suprastructurii dalate pe bancheta de rezemare.
 • Se execută lucrări de întreținere periodică la nivelul zidului de garda al fiecărei culei.
 • Se lărgesc grinzile trotuarului, cu 60 cm, pe toată lungimea zidurilor întoarse, pentru a permite montarea parapetului de siguranță de tip H4b.
 • Se execută lucrări de întrețineri periodică la nivelul fetei văzute a zidurilor întoarse, la ambelor culei.
 • Se montează un parapet pietonal din profile metalice zincate deschise, pe grinda parapetului, și un parapet de siguranță de tip H4b la limita trotuarului pietonal, pe
  lungimea zidurilor întoarse, pe ambele culei, conform adresa CNAIR nr. 13/10199/12.09.2017.
 • Se vopsesc cu vopsea de protecție anticoroziva pe fata văzută a zidurilor întoarse

Lucrări de reparații capitale executate la nivelul căii pe pod

 • La nivelul căii pe pod se vor executa lucrări de întreținere periodică pe jumătatea din lățimea podului, prin devierea alternativă a circulației rutiere pe o singură bandă de circulație.
 • Se demolează parapetul metalic existent.
 • Pe fața interioară a grinzii parapetului se montează chiunete din tablă din inox, pentru evacuarea apelor pluviale de la nivelul căii pe pod.
 • Pe grinda parapetului se montează un parapet de siguranță metalic tip H4b
 • Se montează dispozitive de acoperire a rosturilor noi, performante, care să garanteze o durată de exploatare normală de minim 10 ani.
 • Se execută o șapă suport din beton de ciment cu panta unică în sens transversal și longitudinal podului. Pe șapa suport se va monta o hidroizolație performantă, bicomponentă, de tip poliuretanică
 • Se execută îmbrăcămintea căii pe pod, la același nivel pe partea carosabilă și pe trotuarele pietonale
 • Se montează cordoane de impermeabilizare a căii pe pod.
 • Se execută calea pe cealaltă jumătate a podului.
 • Se executa semnalizarea rutieră pe pod.

Lucrări de reparații executate la nivelul albiei râului Cugir

 • Se executa lucrări de curățare si calibrare a albiei prin zona centrală a deschiderii podului, pe două lungimi de pod în amonte și o lungime de pod în aval.
 • În aval de pod, la 10 m, măsurați din axul podului, se execută un prag de fund din beton armat C25/30.
 • În jurul pilelor se execută o protecție cu saltele de gabioane cu grosimea de 30 cm.
 • Se profilează și se protejează taluzul malului drept, având panta taluzului de 1:1.
 • Sub pod, între protectia pilei P2 și protecția din fața culeei C2, se va realiza o protecție a talvegului cu saltele din gabioane cu grosimea de 30 cm.

Lucrări de reparații capitale executate la nivelul rampelor de acces

 • Se execută lucrări de întrețineri periodică la nivelul sferturilor de con.
 • Se execută lucrări de întrețineri periodică la nivelul căii și a acostamentelor de pe rampele de acces la pod. Sistemul rutier pe rampele de acces va fi înlocuit pe lungimea
  de 25,00 m pe fiecare rampă.
 • Se montează parapete de siguranță a circulației rutiere pe rampele de acces, de tip H4b, pe o lungime de minim 25 m pe fiecare rampă.
 • Se construiesc scări de acces sub pod a personalului de întrețineri.

Valoarea investiţiei este estimată la 2.902.180,04 de lei.

Potrivit memoriului tehnic, lucrările de reparaţii se vor desfăşura pe perioada a patru luni de zile.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Florin Cîțu a anunțat că pensiile, salariul minim și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022

Publicat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor. 

Acesta a mai adăugat că dorește ca aceste creșteri să se producă la începutul fiecărui an calendaristic. 

„De la 1 ianuarie şi pensii şi alocaţii, toate cresc de la 1 ianuarie, şi salariul minim. Şi aşa trebuie să se obişnuiască românii: de la 1 ianuarie, în fiecare an, veniturile acestora – pensii, alocaţii, salariul minim – cresc de la 1 ianuarie. Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la Antena 3.

Acesta a adăugat că majorarea „întotdeauna va fi mai mult decât inflaţia, ţinând cont şi de o creştere economică”.

Cîţu a reafirmat că ar susţine o creştere a salariului minim cu zece procente, de la începutul anului viitor. Anterior, primul ministru avansa ideea unei creşteri procentuale mai mici, dar care să aibă loc de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.

Sursă: Universul.net

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Șpring. Un hambar de fân de 300 de metri pătrați a fost mistuit de flăcări

Publicat

Un hambar de fân de aproximativ 300 de metri pătrați a luat foc duminică seară, în comuna Șpring, au transmis reprezentanții ISU Alba. 

La fața locului s-au deplasat pompierii din Sebeș și voluntarii din sat.

Au fost trimise mai multe mașini de intervenție.

Reprezentanții ISU Alba au declarat că la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întregul hambar.

Suprafața afectată este de aproximativ 300 de metri pătrați.

În jurul orei 23:15, incendiul a fost localizat, dar pompierii au continuat intervenția pentru stingerea lui.

Nu s-au înregistrat victime.

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Alba Iulia, Aiud și Poșaga intră OFICIAL în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. HOTĂRÂRE

Publicat

Alba Iulia, Aiud și comuna Poșaga intră oficial în scenariul roșu, iar Cugir, Crăciunelul de Jos și Sălciua, în cel galben. 

Comitetul Judean pentru Situații de Urgență s-a întrunit duminică și a emis o hotărâre în acest sens, care cuprinde o serie de măsuri care vizează populația. 

Măsurile intră în vigoare în data de 27 septembrie ora 00.00 și sunt valabile timp de 14 zile.

Anexa nr 67 a CNSU, care precizează toate regulile și restricțiile, în funcție de rata de infectare, poate fi consultată AICI.

Hotărârea CJSU Alba numărul 226 poate fi consultată integral AICI.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 26.09.2021,

HOTĂRĂȘTE:

(1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 26.09.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.208 din 10.09.2021, modificată și completată prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.216 din 19.09.2021 și nr.222 din 24.09.2021, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru Municipiile Alba Iulia și Aiud, Orașul Cugir și comunele Crăciunelul de Jos, Poșaga și Sălciua, intră în vigoare începând cu data de 27.09.2021 ora 00:00, și sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile, iar termenele de aplicare a măsurilor prevăzute pentru celelalte unități administrative-teritoriale de pe raza județului Alba rămân cele stabilite prin hotărârile CJSU Alba adoptate anterior.

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Vezi și: ALBA: Patru decese ale unor pacienți bolnavi de COVID în ultimele 24 de ore. 59 de infectări noi. Situația pe fiecare localitate

Alte două orașe se apropie de incidența de 3 cazuri, dincolo de care intră în scenariul roșu: Teiuș – 2,91 și Blaj – 2,8.

Incidența pe fiecare localitate poate fi consultată mai jos.

Incidența pe localități și numărul de cazuri active

Municipiile Alba Iulia și Aiud depășesc incidența de 3 cazuri la mie și intră în scenariul roșu.

Localitate Incidență Cazuri active
     
SÂNCEL 8.46 22
OHABA 6.57 4
UNIREA 3.48 17
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.3 252
POŞAGA 3.24 3
MUNICIPIUL AIUD 3.21 81
SOHODOL 3 5
ORAŞ TEIUŞ 2.91 21
MUNICIPIUL BLAJ 2.8 58
BERGHIN 2.62 5
MUNICIPIUL SEBEŞ 2.58 85
LIVEZILE 2.55 3
METEŞ 2.5 7
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.37 33
CRĂCIUNELU DE JOS 2.33 5
VADU MOŢILOR 2.32 3
ŞONA 2.29 10
VINŢU DE JOS 2.16 12
SĂLCIUA 2.13 3
ORAŞ CUGIR 2.11 54
LUPŞA 1.72 5
PONOR 1.69 1
LOPADEA NOUĂ 1.58 4
BISTRA 1.54 7
ALBAC 1.53 3
CIUGUD 1.53 5
MIRĂSLĂU 1.52 3
PIANU 1.39 5
ORAŞ ABRUD 1.35 7
VALEA LUNGĂ 1.28 4
DAIA ROMÂNĂ 1.27 4
CERGĂU 1.22 2
GALDA DE JOS 1.12 5
ORAŞ CÂMPENI 1.11 8
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.06 4
CÂLNIC 1.02 2
CENADE 0.97 1
POIANA VADULUI 0.95 1
SĂSCIORI 0.92 6
ORAŞ ZLATNA 0.89 7
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.88 2
ŞIBOT 0.84 2
LUNCA MUREŞULUI 0.78 2
IGHIU 0.71 5
SÂNTIMBRU 0.66 2
SCĂRIŞOARA 0.65 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
NOŞLAC 0.55 1
CRICĂU 0.51 1
GÂRBOVA 0.46 1
SĂLIŞTEA 0.43 1
ŞPRING 0.4 1
CETATEA DE BALTĂ 0.33 1
JIDVEI 0.19 1
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCIUM 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CIURULEASA 0 0
CUT 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOPÂRTA 0 0
HOREA 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
MIHALŢ 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
RĂDEŞTI 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
ROŞIA MONTANĂ 0 0
STREMŢ 0 0
ŞUGAG 0 0
VIDRA 0 0
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cireadă de vaci fotografiată în centrul municipiului Alba Iulia, în zona Alba Mall. Animalele erau nesupravegheate

Publicat

O cireadă de vaci a fost fotografiată duminică seară la Alba Iulia, în zona Alba Mall. 

Animalele, nesupravegheate, au dat o tură pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, apoi s-au retras în zona caselor de pe Strada Livezii.

Nu s-au speriat nici de mașini și au circulat nederanjate, minute bune, pe mijlocul străzii, a transmis un cititor Alba24, care le-a și fotografiat.

Nu se știe cum au ajuns vacile în centrul orașului și nici în grija cui ar fi trebuit să fie.

Este posibil însă ca ele să fi venit dinspre pășunea de la marginea Ampoiului, spune cititorul.

Surse foto: cititori Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate