Administrație
Un tânăr care a vandalizat cu desene tip graffiti mai multe obiective istorice din Alba Iulia, identificat de Poliția Locală
Un tânăr din Alba, autorul unor semnături tip graffiti pe mai multe obiective istorice din oraș, a fost identificat de polițiștii locali din Alba Iulia.
În codul nescris al artiștilor graffiti este interzis ca un ”writter” (persoana care face graffiti) să deseneze pe monumente sau obiective istorice.
Desenele pot fi de două feluri ”tag”-uri ( semnături simple realizate cu spray cu vopsea, sau markere permanente) – tag-urile de cele mai multe ori reprezintă semnătura ”writter”-ului, sau ”crew”-ul ( echipa din care face parte).
A doua categorie de desene sunt cele realizate cu spray-uri și se împart în ”throw-up” – desene simple care se execută foarte rapid, în zone vizibile, sau ”murale”, desene complexe, care se execută în zone ferite, în clădiri părăsite sau locații dezafectate, în care artistul poate sta și ore întregi pentru realizarea desenului
CITEȘTE ȘI: FOTO ȘTIREA TA: Statuia Sfântului Anton din Cetatea Alba Carolina, vandalizată de un ”artist graffiti” începător
”Arta grafică urbană sau grafitti cum este numită, poate fi frumoasă. De exemplu, proiectul Asociației XEO, susținut chiar de administrația locală. Dar aici vorbim de artă.
Mai există însă și o exprimare a așa zișilor artiști stradali care nu face altceva decât să distrugă imaginea unui oraș.
Acest din urmă fenomen a început să dea de furcă administrației municipiului Alba Iulia și să stârnească indignarea celor mai mulți albaiulieni.
Nu au scăpat de vopsele de exemplu nici măcar statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina sau alte obiective istorice din acest perimetru.
Așa că, Direcția de Poliție Locală Alba Iulia și-a concentrat activitatea spre acest fenomen.
Astfel, ieri, 22 Aprilie, pe aleea Sf. Capistrano din Cetatea Alba Carolina, patrula din zonă a depistat în zona de agrement skate parck un grup de tineri.
Printre ei, era și C.R.P., un tânăr de 16 ani din Teiuș care locuiește în Alba Iulia. Despre el polițiștii locali știau că este autorul unora dintre desenele din oraș.
Pentru că nu avea asupra lui niciun act de identitate, tânărul a fost condus la sediul Poliției Locale Alba Iulia pentru identificare și lămurirea situației.
Aici el a precizat că, împreună cu un alt tânăr F.G., tot din Alba Iulia a făcut desene grafitti în oraș, inclusiv în zona istorică. Acest caz va intra și în atenția Poliției municipiului Alba Iulia”, au declarat pentru alba24.ro, reprezentații Poliției Locale Alba Iulia.
În altă ordine de idei, reprezentanții primăriei au declarat că, “ în curând, pentru artiștii grafitti din oraș, vor fi create locuri în care își vor putea exprima acest talent.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dolfi
sâmbătă, 24.04.2021 at 10:31
nimic nu poate fi artistic in niste mizerii aruncate pe cladirile publice ori pe infrastructura, oricat de „talentat” ar fi „artistul”. Daca are talent, sa-si „publice” elucubratiile in galeriile de arta.
Nu orice e arta, muzica sau literatra oricat s-ar chinui unii sa ni le bage pe gat!
Asa ca, daca politia si-a facut treaba bine, masurile luate ar trebui sa vindece „artistii” de „talent”