Connect with us
Advertisement

Actualitate

Una dintre cele mai importante colecții de tablouri Sava Henția, la muzeul din Sebeș. 174 de ani de la nașterea artistului

Publicat

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de pictorul Sava Henţia, de la nașterea căruia s-au împlinit 174 de ani.

Născut la 1 februarie 1848, la Sebeşel, județul Alba, Sava Henția a fost un pictor realist, grafician, muralist şi ilustrator de carte, recunoscut mai ales pentru contribuţia sa remarcabilă la arta documentară. A fost și un subtil desenator şi colorist.

Cu toate acestea, este cunoscut mai ales ca portretist. Multe dintre portretele sale sunt ale unor oameni care au trăit în Sebeș: doctorul oculist Krasser (1886), protopopul Ioan Tipeiu şi soţia sa Ecaterina (1896), dar şi ale unor personalităţi ale epocii, precum Virgil Cioflec (1900), ministrul Vernescu şi soţia sa (1875). Lucrările l-au consacrat ca maestru al acestui gen.

Între 1865 şi 1870, Sava Henția a studiat la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Gheorghe Tattarescu şi Theodor Aman. După absolvire, a beneficiat de o bursă la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de la Paris, unde l-a avut ca îndrumător pe pictorul Alexandre Cabanel.

Ajuns în capitala Franței în anul 1871, Sava Henția a lucrat cu frenezie, realizând atât portrete, care-i aduceau venituri, în completarea celor provenind din bursa acordată de statul român, cât și lucrări din alte genuri ale picturii. În 1872 și 1873 a fost acceptat să expună în cadrul celebrului Salon Oficial de la Paris.

La scurt timp după întoarcerea în țară, s-a căsătorit cu Irma Potoczki, pe care o cunoscuse în satul natal, Sebeșel. S-a stabilit, ulterior, în capitala României, unde, începând din anul 1875, a activat ca profesor de desen şi caligrafie la Azilul „Elena Doamna”.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878), în calitate de „pictor de front”, alături de Nicolae Grigorescu, George Demetrescu Mirea şi Carol Popp de Szathmári. A realizat numeroase desene și uleiuri care au ca tematică acest război, dar și scene din spatele frontului. Lucrările au fost achiziţionate pentru colecţia regală.

Întors de pe front, Sava Henția și-a reluat activitatea didactică și a continuat să picteze influențat de noile tehnici artistice pe care tocmai le descoperise. Temele abordate s-au diversificat, iar paleta a devenit mai luminoasă. Ca recunoaștere pentru activitatea sa artistică, a fost recompensat în două rânduri cu Medalia „Bene Merenti” clasa a II-a.

A murit în anul 1904, la București, lăsând în urma sa o operă bogată (peste 500 de portrete, compoziţii istorice, peisaje, naturi statice etc.) rezultatul unei activităţi artistice diverse şi susţinute.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş deține una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henţia: 46 de lucrări, toate aceste opere fiind reprezentative pentru activitatea sa consemnată între anii 1871 şi 1902.

”Cum pictorul nu are o casă memorială la Sebeşel, satul său natal şi, în condiţiile în care muzeul din Sebeş are cea mai însemnată colecție de lucrări semnate de el din zonă, considerăm că instituția noastră a devenit cea de-a doua casă a sa, un spaţiu dedicat artei, în care opera lui poate fi cunoscută și admirată. Vă invităm să o descoperiți și să vă delectați!”, transmit reprezentanții muzeului.

sursă: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș & Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement