Actualitate
UPDATE: „Undă verde” la înscrieri în colegii, pentru tinerii care nu au Bacalaureatul. UAB nu organizează cursuri pentru cei care nu deţin diplomă de BAC
Universităţile pot organiza cursuri pentru tinerii care nu au luat sau nu au dat Bacalaureatul. La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, potrivit purtătorului de cuvânt, Diana Câmpan, nu se fac înscrieri pentru cei care nu au Bacalaureatul. Noua ordonanţă prevede că universităţile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca persoanele care participă la ele să deţină o diplomă de bacalaureat.
Citește și BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei. Simularea examenului, în martie
UPDATE: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la „colegii”, care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.
Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat”, a declarat ministrul Remus Pricopie, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei,
Ministrul a precizat că sintagma de „colegiu”, care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de „şcoală postliceală”, cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.
Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.
„Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale.
„Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar”, a precizat ministrul Educaţiei.
Prin ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul scolar 2014-2015, universităţile pot organiza cursuri cu o durată cuprinsă între 1 şi 3 ani, în funcţie de profil şi de curs.
Metodologia vine după ce în vară Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări Legii Educaţiei Naţionale.
Ordonanţa prevede că universităţile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca persoanele care participă la ele să deţină o diplomă de bacalaureat. În plus, actul normativ mai arată că absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul pot să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior.
Prin noua metodologie, se arată că învăţământul terţiar nonuniversitar se organizează la forma cu frecveţă pentru calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Naţional al Calificarilor.
Într-unul dintre articolele metodologiei se precizează că: „învăţământul ţerţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durata de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite, şi se derulează pe baza Standardelor de Pregătire Profesionala (SPP) aprobate de catre Ministerul Educaţiei Naţionale pentru calificările respective”.
surse: gandul.info, mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News