Educație
Universitățile vor raporta, pe o platformă națională unică, date către mai multe instituții. Cum va fi organizată

Universitățile vor raporta, pe o platformă unică, date către mai multe instituții. Hotărârea a fost adoptată de Guvern. Principala sursă de finanțare pentru funcționarea platformei vor fi fondurile europene.
”Platforma națională de raportare unică în învățământul superior va fi finanțată mai ales din fonduri europene. Este un sistem modern, care va crește digitalizarea în domeniul educației și va asigura accesul tuturor instituțiilor la date actualizate din zona educației universitare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Cum va fi organizată platforma
Hotărârea prevede că ”Platforma Națională de Raportare Unică în Învățământul Superior (PNRUIS) reprezintă sistemul informatic care asigură raportarea anuală unică, la nivel național, a datelor instituțiilor de învățământ superior, respectiv ale Academiei Române (AR) solicitate de:
- Ministerul Educației și Cercetării sau de comisiile consultative ale acestuia
- Institutul National de Statistică (INS)
- Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS)
- alte entități ale statului către care instituțiile de învățământ superior raportează date instituționale”.
Platforma va fi gestionată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, ca proprietar, beneficiar și operator al PNRUIS.
UEFISCDI asigură prelucrarea, gestionarea datelor încărcate, a conturilor de acces, securitatea sistemului și funcționalitatea sistemului informatic
Ce date vor fi raportate
Gestiunea PNRUIS se realizează ținând cont de următoarele obiective ale platformei:
- eficientizarea procesului de colectare și centralizare a datelor instituționale, în vederea asigurării unei raportări unice la nivel național. Aceste date includ informații statistice, raportări instituționale și detalii privind activitatea științifică a personalului didactic și de cercetare.
- facilitarea monitorizării și evaluării instituțiilor de învățământ superior, contribuind la îmbunătățirea politicilor educaționale și la promovarea transparenței
- îmbunătățirea interconectării și interoperabilității între instituțiile de învățământ superior și entitățile publice, optimizând fluxul de informații și reducând redundanța raportărilor
Acces la datele din platformă și finanțare
Universitățile răspund în totalitate de corectitudinea, confidențialitatea și transferul drepturilor de vizualizare către terți a datelor raportate. Instituțiile de învățământ superior au acces la datele incluse şi la rapoartele generate de PNRUIS.
Universitățile care raportează date false încalcă principiul răspunderii publice și sunt sancționate conform reglementărilor legale în vigoare.
Finanțarea dezvoltării, mentenanței și funcționării PNRUIS se asigură prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării din sume alocate de la bugetul de stat și din fonduri europene nerambursabile, cu respectarea prevederilor și regulilor de eligibilitate stabilite la nivelul programului.
Cum funcționează raportarea. Context
În prezent, colectarea datelor în sistemul de învățământ superior se realizează în mod separat, de către diverse instituții centrale, în scopuri, la intervale de timp și momente calendaristice diferite.
Ministerul Educației și Cercetării, prin UEFISCDI, colectează date privind studenții care populează platforme precum Registrul Matricol Unic (RMUR) sau Platforma ANS.
De asemenea, ministerul cere o serie de date statistice instituționale sau individuale în vederea fundamentării politicilor publice pentru educație, respectiv determinarea finanțării instituțiilor de învățământ superior de stat. Spre exemplu pentru calcularea indicatorilor de calitate corespunzători finanțării suplimentare. Aceste date sunt utilizate de Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).
Alte colectări de date sunt realizate de către Institutul Național de Statistică și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, aceasta din urmă utilizând, în cadrul procedurilor de evaluare externă a calității, rapoarte instituționale. Acestea conțin numeroase date oferite de universități pentru dovedirea îndeplinirii standardelor de calitate și a indicatorilor de performanță. Situația de fapt a condus la o serie de dificultăți pentru instituțiile de învățământ superior, care investesc resurse financiare și umane pentru a îndeplini variile obligații de raportare, dublând eforturile instituționale, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News