Actualitate
UNSAR: O lege a siguranței în trafic, soluția pentru reducerea drastică a accidentelor grave produse de către șoferii profesioniști
Soluția pentru reducerea drastică a accidentelor grave produse de către șoferii profesioniști ar putea fi reprezentată de o lege a siguranței în trafic, susține Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Potrivit UNSAR, bilanțul tragic al victimelor accidentelor grave produse de transportatori crește constant.
„Bilanțul tragic al victimelor accidentelor grave produse de transportatori crește constant. (…) Nevoia de profesionalizare a șoferilor angajați de firmele de transport este crucială, pentru a opri fenomenul accidentelor grave produse de aceștia. Pe lângă pregătirea corespunzătoare pe care șoferii ar trebui să o dețină și cursurile de siguranță în trafic la care ar trebui să participe constant, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România consideră necesară promovarea unei legislații dedicate în acest sens. O lege a siguranței în trafic ar putea reprezenta soluția pentru reducerea drastică a accidentelor grave produse de către șoferii profesioniști. Sperăm ca acest demers să fie susținut și încurajat de firmele de transport din România”, susține UNSAR.
Potrivit UNSAR (uniune care reprezintă 23 de asiguratori care dețin peste 90% din piața locală de asigurări), „fenomenul accidentelor grave, frecvente, produse de transportatori devine din ce în ce mai periculos pentru cetățeni. Transportatorii produc cele mai multe accidente din România: cifrele oficiale spun că 1 din 6 camioane produc în fiecare an un accident.
În 2015, România a fost țara care a înregistrat cel mai mare număr al deceselor în accidente rutiere (95 de vieți pierdute pentru fiecare milion de locuitori, față de o medie europeană de 51,5 decese pentru fiecare milion de locuitori) și al victimelor din rândul pietonilor (mai mult de o treime, în timp ce media europeană este de 22 %). Aproximativ 1.900 de români și-au pierdut anul trecut viața în accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vătămări”.
Nu în cele din urmă, UNSAR face apel la autorități pentru a găsi rapid soluții pentru responsabilizarea și profesionalizarea șoferilor firmelor de transport și pentru reducerea drastică a numărului accidentelor tragice produse de aceștia și își exprimă din nou disponibilitatea totală la dialog și la găsirea de soluții viabile și sustenabile, atât pentru scăderea daunalității, cât și pentru o piață solidă și stabilă a asigurărilor.
Comunicatul UNSAR vine în contextul protestelor transportatorilor față de explozia prețurilor RCA, proteste în urma cărora Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru plafonarea timp de 6 luni a prețurilor RCA.
Conform acestei Ordonanțe de Urgență, care a intrat în vigoare în 19 septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să stabilească până la sfârșitul lunii octombrie tarife de prima RCA maxime pe categorii de vehicule, pe care asiguratorii vor fi obligați să le aplice timp de 6 luni la noile polițe pe care le vor încheia. După ce vor fi stabilite de ASF, Executivul va trebui să le aprobe prin Hotărâre de Guvern.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News