Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în comuna Galda de Jos. Pagube de 15.000 de lei după ce gunoiul de grajd de pe un teren a luat foc. Intervenţia pompierilor a durat 12 ore

Publicat

incendiu anexa

pompieri incendiu anexaPompierii din Alba au fost chemați să intervină, pentru a patra oară într-o zi. Miercuri după-amiaza, a izbucnit un incendiu la un teren din comuna Galda de Jos. Potrivit ISU este vorba despre gunoiul de grajd de pe un teren care a luat foc. Pagubele au fost estimate la valoarea de 15.000 de lei, iar pompierii au intervenit 12 ore.

UPDATE: Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit la ora 16.20, pe raza localităţii Galda de Jos – zona Deal, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de îngrășământ natural (gunoi de grajd), aparținând unei societăți comerciale.

Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de intervenție, timp de peste 12 ore.

Intervenția a fost îngreunată de depozitarea improprie a îngrășământului natural, iar ca urmare a acestui incendiu au ars aproximativ 50 tone de gunoi de grajd.

Pagubele au fost estimate la valoarea de 15.000 de lei, iar cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost autoaprinderea gunoiului de la razele soarelui.

Alte trei incendii au avut loc miercuri pe raza județului Alba, mai exact lângă Alba Iulia, între Miceşti şi Şard şi la Sebeş, pe strada Ştefan cel Mare. Două dintre acestea au fost de vegetație uscată și unul alt teren acoperit de gunoaie. În total, au fost afectate de flăcări 2 hectare.

ISU Alba reaminteşte regulile de respectat în această perioadă şi sancţiuni:

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi, vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la primărie;

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive:

respectarea instrucţiunilor personalului silvic.

pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor.

aprinderea focului în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt.

urmărirea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul.

supravegherea continua a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii.

menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor în locurile special amenajate, acestea putând contribui la izbucnirea şi/sau propagarea incendiilor în pădure.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

În această perioadă cu risc maxim de incendiu, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităţiilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax