Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vacanţă de 11 zile pentru bugetari, la sfârşitul acestui an. Zilele libere vor fi recuperate începând de sâmbătă, 14 decembrie

Publicat

La sfârşitul acestui an, angajaţii de la stat se vor bucura de aproape două săptămâni libere, în preajma sărbătorilor de Crăciun şi a Revelionului. Hotărârea de Guvern prin care, în 2013, au fost stabilite zile libere în datele de 27 decembrie, 31 decembrie, respectiv 3 ianuarie 2014 a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Astfel, o parte dintre bugetari intră în minivacanţă pentru 11 zile, de miercuri, 25 decembrie şi se întorc la birouri anul viitor, în a treia zi din ianuarie, cu o „pauză” în 30 decembrie, care este zi lucrătoare.

Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, zile libere de Sărbători oferă posibilitatea personalului angajat la instituţii de stat să se relaxeze după munca depusă în 2013. Guvernul a aprobat trei zile libere, în plus faţă de cele prevăzute în legislaţia muncii pentru această perioadă. Astfel, pe lângă datele de 25 şi 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, respectiv 1 şi 2 ianuarie, pentru Revelion, Executivul a mai decis declararea ca zile nelucrătoare în acest an şi vineri, 27 decembrie, marţi, 31 decembrie şi vineri, 3 ianuarie. Cu excepţia zilei de luni, 30 decembrie, bugetarii adună o perioadă de 11 zile (inclusiv sâmbăta şi duminica) în care scapă de orele de serviciu.

Însă vor trebui să ţină cont de faptul că aceste zile libere date de Guvern vor fi recuperate. În Hotărârea de Guvern publicată joi în Monitorul Oficial se arată că:

„Pentru zilele stabilite ca zile libere în luna decembrie 2013, instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal, în zilele de 14 şi 21 decembrie 2013 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 24 decembrie 2013, potrivit planificărilor stabilite”. Astfel, instituţiile bugetare ar putea avea program de lucru la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi, la fel, în weekendul viitor.

În ceea ce priveşte recuperarea zilei de lucru de vineri, 3 ianuarie, „instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 11 ianuarie 2014 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 31 ianuarie 2014, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în textul hotărârii.

De vacanţa în perioada Sărbătorilor de iarnă nu vor beneficia însă toţi bugetarii. Potrivit legislaţiei în vigoare, în unităţile în care activitatea nu poate fi întreruptă dat fiind specificul procesului de producţie sau servicii (cum este cazul medicilor şi personalului medical din unităţile de primiri urgenţe, ambulanţa etc), unii angajaţi vor veni la muncă în cele trei zile libere declarate de Guvern. De asemenea, salariaţii de la Finanţe care au responsabilităţi în administrarea veniturilor pentru bugetul de stat ori cei de la Trezoreria Statului nu se vor bucura de toată perioada de vacanţă de Sărbători. În aceeaşi situaţie se regăsesc judecătorii, procurorii şi alţi angajaţi ale instanţelor care vor avea de soluţionat sau administrat cauze cu termene în 27 sau 31 decembrie 2013, respectiv 3 ianuarie 2014.

În ceea ce priveşte salariaţii firmelor din mediul privat, aceştia vor putea avea zile libere, dacă “partenerii sociali stabilesc astfel”, după cum se menţionează în textul hotărârii de Guvern.

Anul trecut, bugetarii au avut şase zile libere în intervalul Sărbătorilor de iarnă.

În 2013, până acum, salariaţii au avut 14 zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt 1 si 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei; 1 Decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

La Articolul 140 din Codul Muncii se arată că, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Articolul 141 stabileşte că aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestartă în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, se mai arată în Codul Muncii.

În 2014, din cele 12 zile libere declarate prin lege, 9 zile sunt în timpul săptămânii şi trei, în weekend:
Anul Nou
– 1 ianuarie – miercuri
– 2 ianuarie- joi
Paști
– 20 aprilie – duminică
– 21 aprilie – luni
Ziua Internațională a Muncii
– 1 Mai – joi
Rusalii
– 8 iunie – duminică
– 9 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august –  vineri
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie – duminică
Ziua Națională a României
– 1 Decembrie – luni
Crăciun
– 25 decembrie – joi
– 26 decembrie – vineri.

Citește și ZILE LIBERE 2015: Minivacanţele de anul viitor şi când sunt sărbătorile legale. Mai multe zile în care nu se lucrează

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Pingback: Minivacanța bugetarilor în Alba: PROGRAMUL de funcționare al instituțiilor publice în perioada Sărbătorilor de Iarnă | Alba24

 2. the.fixxer*

  sâmbătă, 21.12.2013 at 20:14

  Este cel mai corect & complet articol publicat pe acest subiect.
  Felicitari redactorului & SarBautori Frumoase !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Artista Oana Bozga-Pintea, interpretare de excepție în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Filmarea a devenit virală

Publicat

Artista Oana Bozga-Pintea a postat pe pagina ei de Facebook o interpretare de excepție a unui imn bisericesc, iar filmarea a adunat în doar câteva zile peste un milion de vizualizări și mii de comentarii.

”În această seară, după Slujba Prohodului Preasfintei Fecioare Maria, am înălțat din Catedrala Reîntregirii Neamului imnul Adormirii Maicii Domnului, o priceasnă profundă, o rugăciune sfântă…

Sărbătoare binecuvântată vă doresc, cu inimile lipite de Cer! Măicuța Sfântă să ne ocrotească pe toți!” a scris artista pe contul ei oficial de Facebook, în data de 14 august.

”I-am cântat Maicii Sfinte din inimă, nașa Alina m-a filmat ca așa a simțit, fără să o rog asta, apoi m-am gândit să postez filmarea pe pagina mea oficiala ca o rugăciune înălțată către ea, împreună cu fiecare persoană care va asculta sau urmări” a completat artista.

Oana Bozga-Pintea este o interpreta de folclor din tânăra generați, care s-a făcut remarcată și cunoscută.

Oana a crescut la Satu Mare, într-o casă unde se ascultau cântece de muzică populară însă acum locuiește împreuna cu familia. la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Gheorghe Hațegan din Oarda de Jos a fost înmormântat cu onoruri militare

Publicat

Veteranul de război, colonel (rtg) Gheorghe Hațegan, de 99 de ani, din Oarda de Jos, a fost înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari cu Gardă de Onoare din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Salvele de foc au fost trase de către un efectiv de jandarmi din cadrul Inspectoratului pentru Jandarmi Județean Alba, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoți format din părintele paroh profesor Mihail Dan și preoții militari Constantin Bratu și Dorin Ursu.

Un public numeros prezent la capela din Oarda de Jos a dorit să îl conducă pe ultimul drum pe eroul drag al satului lor.

S-au rostit și alocuțiuni din partea Cercului Militar Alba Iulia, astfel că cei prezenți au putut afla despre exemplul moral, spiritual, militar și patriotic al consăteanului lor, participant în cel de al Doilea Război Mondial.

Gheorghe Hategan rămâne în memoria celor care l-au vizitat și l-au cunoscut ca un deosebit povestitor, cu o memorie rar întâlnită și ancorat în actualitate.

Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul alături de toți sfinții!

Veșnică recunoștință bravului erou!

sursa, foto: Cercul Militar Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, 28 august: Festivalul rustic „La Ceaune”. Concurs de gătit, pe stadionul din Oarda de Jos

Publicat

O nouă ediție a festivalului rustic „La Ceaune” va avea loc duminică, 28 august, începând cu ora 12:00, pe stadionul din Oarda de Jos.

Din cadrul evenimentului, organizat de TNL și PNL Alba Iulia, nu va lipsi muzica live și concursurile.

„Fă-ți cea mai tare echipă de gătit la ceaun și înscrie-te în cursa pentru locurile 1, 2 și 3!

Fie că ești concurent sau un veritabil gurmand în căutare de noi provocări delicioase, te așteptăm alături de noi, cu voie bună și arome imposibil de ignorat!

Atenție! Acest eveniment nu este recomandat celor aflați la cură de slăbire care nu-și propun să o reia.. “de luni”!

Înscrierile sunt deschise până în 23 august la numărul de telefon: 0758341507”, au transmis organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zilele Sebeșului 2022, PROGRAMUL zilei de vineri: Deschiderea oficială și primele spectacole în Parcul Arini dedicate copiilor

Publicat

Zilele Municipiului Sebeș se deschid oficial vineri, 19 august. Locuitorii din municipiu și turiștii sunt invitați să participe în weekend la sărbătoarea verii, un festival plin de culoare, cu ritmuri muzicale și evenimente dedicate tuturor vârstelor orașului. 

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă, sport și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii.

Zilele Municipiului Sebeș 2022 – Programul zilei de vineri, 19 august:

Ora 11:00 – Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”

 • Deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Sebeș
 • Salutul oficialităților. Salutul delegațiilor din orașele înfrățite. Premierea unor persoane unice din viața de zi cu zi a urbei. Momente artistice.

Ora 18:00 – Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • „Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică, cu participarea artiștilor locali

Ora 18:30 – Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • „Vremuri și bani”. Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș – expoziție

Ora 19:00 – Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

Parcul Arini, scenă în aer liber

Orele 10:00 – 13:00 „Universul Copilăriei” – concurs național de muzică ușoară și folk

Orele 16:00 – 18:00 „Universul Copilăriei” – concurs național de muzică ușoară și folk

Ora 19:00 „Universul Copilăriei” – festivitatea de premiere

Concert: Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – profesori Alexandra și Adrian Pamfilie, Clubul Fantasy Dance, Ciprian Moga, Clubul Copiilor Sebeș

Invitat special: Holy Molly

Trupe locale: Loutfire, Red Ravine Band, Nexxt Band

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax