Actualitate
Vacanţă de 11 zile pentru bugetari, la sfârşitul acestui an. Zilele libere vor fi recuperate începând de sâmbătă, 14 decembrie
La sfârşitul acestui an, angajaţii de la stat se vor bucura de aproape două săptămâni libere, în preajma sărbătorilor de Crăciun şi a Revelionului. Hotărârea de Guvern prin care, în 2013, au fost stabilite zile libere în datele de 27 decembrie, 31 decembrie, respectiv 3 ianuarie 2014 a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Astfel, o parte dintre bugetari intră în minivacanţă pentru 11 zile, de miercuri, 25 decembrie şi se întorc la birouri anul viitor, în a treia zi din ianuarie, cu o „pauză” în 30 decembrie, care este zi lucrătoare.
Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, zile libere de Sărbători oferă posibilitatea personalului angajat la instituţii de stat să se relaxeze după munca depusă în 2013. Guvernul a aprobat trei zile libere, în plus faţă de cele prevăzute în legislaţia muncii pentru această perioadă. Astfel, pe lângă datele de 25 şi 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, respectiv 1 şi 2 ianuarie, pentru Revelion, Executivul a mai decis declararea ca zile nelucrătoare în acest an şi vineri, 27 decembrie, marţi, 31 decembrie şi vineri, 3 ianuarie. Cu excepţia zilei de luni, 30 decembrie, bugetarii adună o perioadă de 11 zile (inclusiv sâmbăta şi duminica) în care scapă de orele de serviciu.
Însă vor trebui să ţină cont de faptul că aceste zile libere date de Guvern vor fi recuperate. În Hotărârea de Guvern publicată joi în Monitorul Oficial se arată că:
„Pentru zilele stabilite ca zile libere în luna decembrie 2013, instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal, în zilele de 14 şi 21 decembrie 2013 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 24 decembrie 2013, potrivit planificărilor stabilite”. Astfel, instituţiile bugetare ar putea avea program de lucru la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi, la fel, în weekendul viitor.
În ceea ce priveşte recuperarea zilei de lucru de vineri, 3 ianuarie, „instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 11 ianuarie 2014 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 31 ianuarie 2014, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în textul hotărârii.
De vacanţa în perioada Sărbătorilor de iarnă nu vor beneficia însă toţi bugetarii. Potrivit legislaţiei în vigoare, în unităţile în care activitatea nu poate fi întreruptă dat fiind specificul procesului de producţie sau servicii (cum este cazul medicilor şi personalului medical din unităţile de primiri urgenţe, ambulanţa etc), unii angajaţi vor veni la muncă în cele trei zile libere declarate de Guvern. De asemenea, salariaţii de la Finanţe care au responsabilităţi în administrarea veniturilor pentru bugetul de stat ori cei de la Trezoreria Statului nu se vor bucura de toată perioada de vacanţă de Sărbători. În aceeaşi situaţie se regăsesc judecătorii, procurorii şi alţi angajaţi ale instanţelor care vor avea de soluţionat sau administrat cauze cu termene în 27 sau 31 decembrie 2013, respectiv 3 ianuarie 2014.
În ceea ce priveşte salariaţii firmelor din mediul privat, aceştia vor putea avea zile libere, dacă “partenerii sociali stabilesc astfel”, după cum se menţionează în textul hotărârii de Guvern.
Anul trecut, bugetarii au avut şase zile libere în intervalul Sărbătorilor de iarnă.
În 2013, până acum, salariaţii au avut 14 zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt 1 si 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei; 1 Decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun; două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
La Articolul 140 din Codul Muncii se arată că, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Articolul 141 stabileşte că aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestartă în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, se mai arată în Codul Muncii.
În 2014, din cele 12 zile libere declarate prin lege, 9 zile sunt în timpul săptămânii şi trei, în weekend:
Anul Nou
– 1 ianuarie – miercuri
– 2 ianuarie- joi
Paști
– 20 aprilie – duminică
– 21 aprilie – luni
Ziua Internațională a Muncii
– 1 Mai – joi
Rusalii
– 8 iunie – duminică
– 9 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august – vineri
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie – duminică
Ziua Națională a României
– 1 Decembrie – luni
Crăciun
– 25 decembrie – joi
– 26 decembrie – vineri.
Citește și ZILE LIBERE 2015: Minivacanţele de anul viitor şi când sunt sărbătorile legale. Mai multe zile în care nu se lucrează
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Minivacanța bugetarilor în Alba: PROGRAMUL de funcționare al instituțiilor publice în perioada Sărbătorilor de Iarnă | Alba24
the.fixxer*
sâmbătă, 21.12.2013 at 20:14
Este cel mai corect & complet articol publicat pe acest subiect.
Felicitari redactorului & SarBautori Frumoase !