Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vacanţa de vară creează probleme părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii. Locurile unde cei mici se pot juca şi cât costă

Publicat

A sosit vacanța mult așteptată, iar dacă pentru copii, aceasta este un motiv de bucurie, pentru unii părinți este o adevărată provocare. Problema găsirii unui loc într-o instituție pentru copii cu vârsta între 2 şi 3 ani sau chiar 6 ani este una considerabilă pentru părinţii care lucrează 8 ore pe zi. Pentru a-şi întreţine familia, ambii părinţi sunt nevoiţi să lucreze, iar dacă bunicii dispun de timp și se pot ocupa de îngrijirea copiilor, acesta este un avantaj pentru părinți. Dacă nu pot să se ocupe de ei, singurele opțiuni ar fi să apeleze la serviciile unei bone, sau în cazul în care nu-și permit, pot opta pentru o instituție specializată. Cel mai bine pare să fie pentru părinții cărora serviciul le permite să stea cu prichindeii, dar nici aici nu este totul roz, locurile de joacă existente sunt agomerate sau au hintele și toboganele rupte.

Grădinițele de stat își închid porțile în perioada verii, pentru o grădiniță particulară trebuie să scoți lunar o sumă mai mare sau mai mică, iar bona este o opțiune ”elegantă” pentru care plătești aproximativ 1500 lei/lună. Pentru cei care nu își permit aceste servicii, situația este puțin mai complicată pentru că statul nu oferă suficient sprijin părinților în rezolvarea acestei probleme.

Cu toate acestea, părinții au la dispoziție câteva soluții, pentru care trebuie să scoată sume mai mari sau mai mici, în funcție de pretențiile fiecăruia. În Alba Iulia există grădinițe particulare, deschise pe tot parcursul anului, la care pot fi înscriși copii cu vârste pornind de la 2 ani.

Una dintre acestea este grădinița „Licurici”, care se află la ieşire din Alba Iulia spre Miceşti. Dispune de o grupă de 15 locuri pentru copii sub 3 ani, iar, în funcție de solicitări, ar putea înființa încă o grupă. Grădinița funcționează între orele 7.30 și 18.00, iar tariful pe lună ajunge la 730 lei/lună, cu masă inclusă.

De asemenea, grădiniţa funcţionează şi după un ”program scurt” între orele 7.30 şi 12.30, iar tariful pe lună ajunge la 380 lei. Indiferent de programul pentru care optați, în acest preț intră asistența medicală a copilului, evaluarea și consilierea prihologică, logopedia, costul tuturor activităților opționale și extracuriculare, rechizitele, precum și consumabilele și materialele igienico-sanitare.

 

O altă grădiniţă particulară este şi grădiniţa germană „Heidi” din Sebeş, care dispune de 2 grupe a câte 15 copii maximum, pentru copii cu vârsta între 2-6 ani. Aceasta funcţionează între orele 7.30 şi 18.00, iar tariful pe lună ajunge pâ

nă la 350 lei, în funcţie de programul pentru care optează părintele. Pentru programul normal, de la 7.30 la 12.00 părinţii plătesc suma de 250 lei, pentru programul mediu, de la 7.30 la 13.00 suma este de 270 lei, iar pentru programul prelungit, de la 7.30 la 18.00 suma este de 350 lei.

 

 

Grădinița ”Lumea Ștrumfilor” situată la ieşire din Alba Iulia spre Miceşti, primește copii începând cu vârsta de 1 ani și 2 luni și este deschisă pe tot parcursul anului. Pentru programul prelungit, de la 8.00 la 18.00, părinții plătesc suma de 700 lei, cu 3 mese pe zi și activități extrașcolare incluse (limba engleză și germană, teatru și altele, de la vârsta de 2 ani). Pentru programul scurt, până la ora 13.30, cu masa de prânz inclusă, tariful este de 550 lei, iar pentru programul scurt fără masa de prânz, costul se reduce la 450 lei.

 

 

Ei bine, pentru părinții cărora serviciul le permite să petreacă timpul în preajma copilului, lucrurile par să stea altfel deoarece se poate ocupa chiar el de creșterea, alimentația și educația lui, însă trebuie luat în calcul necesitatea micuțului de a se juca, de a lega prietenii cu alți copii înca de la vârste fragede. Aceasta este încă o problemă deoarece în Alba Iulia, locurile de joacă sunt limitate și care sunt, au toboganele și hintele rupte.

O ”escapadă” într-un loc unde spațiul de joacă este limitat din simplul motiv că riscă să se lovească, le poate aduce până și micuților supărări, asta fără să mai luăm în calcul părerile părinților. ”Astea nu sunt terenuri de joacă domnișoară. Nu avem timp să ieșim și când avem, căutăm o jumătate de oră pentru a găsi un parc bun pentru joacă. Multe dintre ele trebuie refăcute”, a spus o mămică pe care am surprins-o în parc alături de prichindeii ei.

Cristina NICOLA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement