Connect with us
Advertisement

Eveniment

Val de pensionări în rândul judecătorilor, după discuțiile despre pensiile speciale: 63 pleacă într-o zi, doi sunt din Alba

justitie

Publicat

O mișcare fără precedent care va aduce mari probleme justiției din România se întâmplă în aceste zile, iar efectele se vor face resimțite în curând. 

Este vorba despre un val de pensionări în rândul judecătorilor, după discuțiile apărute în spațiul public, în ultimele zile.

Pentru ziua de miercuri, 3 noimbrie, pe lista de ședinte a CSM se află eliberarea din funcție prin pensionare la 63 de judecători de la diferite instanțe din țară.

În fruntea listei se află Gabriela Baltag, membru CSM.

De la instanțele din Alba ies la pensie doi judecători: Motolea Marius Aurel de la Curtea de Apel Alba Iulia și Mirela Sorina Poleac.

Judecătorul Motolea a făcut parte din compleul Curții de Apel Alba Iulia care a judecat în apel cazul minorei de 11 ani dintr-o localitate din Hunedoara a fost violată în mod repetat, timp de șapte luni de un bărbat de 52 de ani, dar și de mai mulți minori.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt magistrații din raza Curții de Apel Alba Iulia care au decis că o fetiță de 11 ani poate consimți un act sexual

Valul de pensionări ale magistraților, vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima „consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.

Pe 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara la TVR Info că „există o încurcătură” în privinţa pensiilor numite pensii speciale.

„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat.

Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut.

Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat.

În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 02.11.2022 at 14:14

    Asta mulţumită PNL-ului prin mintea luminată a lui Stoica. Ori fi ei liberali, dar sunt cam proşti. Ca dovadă nu au fost în stare de nici o guvernare serioasă. Iar de energie ce să mai zicem,neprofesionişti de la început până la sfârşit. Ciurucuri politice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement