Actualitate
Veşti proaste pentru conducătorii auto: Ce riscă şoferii care consumă alcool după comiterea unei infracţiuni
Ministerul Justiției propune modificarea, printr-o Ordonanță de urgență, a Codului Penal, reglementări ce vor avea repercusiuni pentru Codului Rutier. Documentul introduce o nouă infracțiune, respectiv „consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație”. Astfel, șoferii care consumă alcool sau alte substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație cu victime și până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
Concret, prin proiectul de Ordonanță de Urgență aflat în dezbatere publică la Ministerul Justiției se modifică Codul Penal astfel încât conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge va constitui infracțiune dacă persoana are îmbibația prevăzută de lege la momentul comiterii faptei.
De asemenea se reglementează o infracțiune nouă, respectiv „Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație”.
Astfel, „fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”.
Potrivit documentului, „nu constituie infracțiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanțelor stupefiante, după producerea accidentului de circulație și până la sosirea poliției la fața locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto”.
sursa: just.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News