Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vicepreședine ANRE: Obligarea furnizorilor să livreze energie către consumatorii casnici la cel mai mic preţ este ilegală

Publicat

contor curent

Obligarea furnizorilor să livreze energie către consumatorii casnici la cel mai mic preţ este ilegală, întrucât ar încălca reglementările europene şi crea pierderi mari furnizorilor, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Declarațiile acestuia au fost făcute în cadrul conferinţei online „Electricitatea în piaţa liberă”, organizată de ziarul Bursa și au fost citate de Agerpres.

„Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusă autoritatea la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie când ni se solicita ca aceşti furnizori să îi încadreze pe cei 5,7 – 5,8 milioane de consumatori casnici din piaţa reglementată la cele mai mici preţuri din portofoliul lor de oferte, aş vrea să precizez că, din punctul nostru de vedere, ar fi fost şi este ilegal.

Aceasta pentru că s-ar încălca Regulamentul 943 al UE privind piaţa internă de energie electrică şi Directiva 944 care avea termen de transpunere sfârşitul anului trecut. Aceste două acte normative prevăd foarte clar că preţurile trebuie formate de cerere şi ofertă şi niciun Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul să intervină asupra preţurilor, că statele iau măsuri pentru a exista concurenţă în piaţă”, a declarat reprezentantul ANRE.

Acesta a adăugat că obligarea furnizolrilor să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane clienţi, ”pe lângă faptul că e foarte greu de realizat, dar presupunând că este posibil, creează pierderi financiare foarte mari pentru aceşti furnizori”.

Acesta a mai spus că soluţia propusă de ANRE este o perioadă de tranziţie de şase luni.

Citește și: Noile contracte de energie electrică: ANRE prelungește până la 30 iunie 2021 termenul în care consumatorii pot alege furnizorul

„Noi am oferit o perioadă de tranziţie pentru consumatorii casnici până la 1 iulie 2021, dată până la care vor primi noi oferte şi noi informaţii de la furnizori, urmând ca, după 1 iulie, să aibă în continuare oricând posibilitatea de a trece în piaţa concurenţială.

Deci nu se termină nimic, nu pierde nimeni niciun tren, nu există nici un termen până la care cineva trebuie să-şi schimbe contractul, acest poate fi făcut oricând, iar legea spune că, un consumator dacă îşi manifestă această dorinţă, în cel mult 21 de zile vechiul consumator trebuie să-i dea drumul”, a completat responsabilul ANRE.

Ideea ca furnizorii să ofere consumatorilor casnici energie la preţul din cea mai bună ofertă a lor a venit din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Detalii despre noile contracte și despre propunerea ministrului puteți citi AICI.

El a precizat că va modifica Legea energiei printr-o ordonanţă de urgenţă, dacă acest lucru nu se va întâmpla.

În final, furnizorii de ultimă instanţă s-au angajat benevol să factureze consumatorii casnici la cel mai bun preţ pe care îl au pentru ofertele fără abonament, anunţând acest lucru prin comunicate de presă.

Surse: Agerpres, Digi24.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 26.01.2021 at 15:46

    Maine o sa vedem pe comunicatorul PNL cu aceleasi texte. Ca pana acum altceva nu a facut, a dat pe goarna texte din legi. Pai pentru ce a fost asta trimis de oameni in Parlament ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax