Actualitate
Victor Negrescu: România este pregătită pentru preluarea Președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
România va prelua, la 1 noiembrie 2018, Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), urmând ca țara noastră să își exercite mandatul timp de un an până la 30 octombrie 2019. În acest context Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a organizat recent o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației publice locale din cele 12 județe dunărene pe tema pregătirii pentru exercitarea mandatului țării noastre la conducerea SUERD.
Reuniunea a fost organizată la inițiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și a vice-premierului Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în contextul pregătirii viitoarei Președinții SUERD cu scopul de a consulta reprezentanții administrațiilor publice locale referitor la temele și calendarul activităților propuse de cele două ministere de resort.
Acțiunea a reprezentat o continuare a seminarelor de informare privind axele de finanțare organizate în toamna anului 2017 și a întâlnirii de lucru cu reprezentanții societății civile din luna februarie 2018.
În cadrul întâlnirii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat invitaților temele prioritare și obiectivele propuse de țara noastră în timpul exercitării mandatului Președinției SUERD. Victor Negrescu a menționat importanța implicării administrațiilor publice locale în găzduirea unor reuniuni și evenimente tematice și utilizarea acestor oportunități pentru prezentarea proiectelor transnaționale de succes implementate în România (de exemplu Portul multimodal Galați, Terminalul intermodal Giurgiu, Platforma și Laserul de la Măgurele, proiectul Danubius RI), precum și a valorii adăugate al acestora pentru România.
De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat oportunitățile de finanțare pentru administrațiile locale existente la nivelul SUERD, inclusiv apelurile de finanțare deschise în cadrul POR, evidențiind potențialul nevalorificat pe deplin al Programului Transnațional Dunărea.
„România este pregătită pentru preluarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), mandat pe care îl considerăm o inițiativă de succes a țării noastre la nivel european. Prin intermediul programului dens de acțiuni planificate pe durata Președinției SUERD se dorește ca beneficiile participării țării noastre la această strategie să devină mai vizibile pentru cetățeni. Acest mandat coincide cu o altă etapă importantă pentru țara noastră în parcursul european, respectiv preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar ambele președinții sunt deosebit de importante pentru conturarea imaginii țării noastre în fața partenerilor europeni”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
România va exercita, în perioada 1 noiembrie 2018 – 30 octombrie 2019, Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), urmare a deciziei consensuale a statelor membre ale SUERD.
Începând cu 1 ianuarie 2018, România a devenit astfel parte a Trio-ului de Președinții SUERD, alături de Bulgaria, care deține în prezent Președinția și Ungaria, care a exercitat acest mandat până la 1 noiembrie 2017. În cadrul Trio-ului, România va putea să contribuie la elaborarea și pregătirea documentelor și a reuniunilor SUERD.
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este una din cele 4 macro-strategii existente la nivelul UE, co-inițiată de România și Austria, lansată în 2011, reprezentând un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale și teritoriale a macro-regiunii dunărene. Ca și celelalte macro-strategii UE, SUERD a fost concepută pe baza principiului celor trei „NU” – fără noi fonduri, fără noi instituții și fără noi reglementări. În lipsa unui instrument financiar special dedicat sprijinirii proiectelor sub cupola SUERD, acestea au fost realizate prin valorificarea fondurilor europene deja existente (cu precădere Programul Transnațional Dunărea sau Programele Operaționale din România). La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News