Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: A fost aprobat PUZ-ul pentru Ansamblul Marii Uniri, la Alba Iulia. Vezi cum va arăta zona Parc-Catedrală

YouTube video

Publicat

Planul urbanistic zonal pentru construirea Ansamblului Marii Uniri în Alba Iulia a fost avizat marți în Consiliul Local. Acesta vizează amenajarea întregii zone a Parcului Unirii, până înspre Catedrala Reîntregirii, în memoria marelui eveniment de la 1918, unirea. De asemenea, proiectul intenționează să ofere o soluție și pentru fluidizarea circulației dinspre oraș spre Cetatea Alba Carolina.

Ansamblul Marii Uniri este un proiect arhitectural care își propune transformarea zonei Parcul Unirii – Catedrala Reîntregirii într-un spațiu memorial al Marii Uniri de la 1918, care s-a întâmplat pe acea suprafață. Montarea unui monument al Unirii între parc și podul care va fi construit până la intrarea în Catedrală, este doar unul dintre elementele care vor alcătui Ansamblul. Acesta va fi construit până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.

„În vederea Centenarului Unirii intenționăm să repunem Monumentul Marii Uniri, la un pas suficient de mare în așa fel încât să avem siguranța că se va și întâmpla acest lucru până atunci. Odată cu găsirea unui loc pentru monument, vrem să rezolvăm cât mai organic și legătura orașului cu Cetatea”, a explicat arhitectul Ioan Străjan.

Construcția unui Ansamblu al Marii Uniri presupune amplasarea unui monument simbol al evenimentului în axul Parcul Unirii-Catedrala Reîntregirii. Monumentul va fi creația sculptorului Mihai Buculei, câștigătorul concursului național organizat de Primăria Alba Iulia și Ministerul Culturii.

Pe lângă monumentul propriu-zis, proiectul conține și realizarea unei piațete a monumentului de for public – aproximativ 600 mp – care să susțină comemorarea și desfășurarea evenimentelor aniversare. Un alt aspect vizat de PUZ este realizarea unei fluențe a circulației carosabile prin închiderea inelului perimetral parcului și bordarea circulară a amplasamentului.

PUZ-ul a primit avizul consilierilor în unanimitate. În continuare, acesta a fi înaintat Ministerului Culturii pentru reglementări ulterioare.

Vedeți mai jos precizările arhitectului Ioan Străjan:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Goguta

    marți, 23.10.2012 at 20:31

    Iar pavele si cheltuieli aiurea cu bani publici. La ce naiba ne mai trebuie monumentul Unirii dacă avem deja Sala Unirii?

  2. bbc

    marți, 23.10.2012 at 22:59

    oare strajan este singurul proiectant din judet????de ce nu se face un concurs de proiecte?? daca ne gandim bine, toate marile capitale europene au recurs la concursuri de proiecte cand a fost vorba de modificari in plan…

  3. Sica

    miercuri, 24.10.2012 at 08:36

    Sper sa nu trantiti un monument in genul celui numit ”’rotorul’. Acela a fost rodul unei minti tulburate si 5 mld. cheltuiti pe el nu si-au avut rostul. Ar trebui organizata o vizionare publica a proiectelor urmata de o dezbatere. Nici monumetul lui Avram Iancu nu prea bate a realizare artistica dar, daca asta fost dorinta exaltatilor de la Datini Strabune…na…trebuia un loc de tinut un parastas.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement