Connect with us

Eveniment

VIDEO: Borbolatița de la Limba. Tradiție rară de dezlegare a ploilor fertilizante, cu rădăcini precreștine, păstrată și astăzi

Publicat

În satul Limba, aflat în județul Alba, încă se mai păstrează un obicei românesc străvechi, cu rădăcini precreștine, menit să invoce ploile binefăcătoare pentru agricultură: „Borbolatița”. Această tradiție rar întâlnită în zilele noastre reprezintă un ritual popular de invocare a ploii, păstrat cu sfințenie de comunitatea locală ca parte a moștenirii spirituale și culturale a satului.

Ritualul implică în mod tradițional copiii și tinerii satului care se acoperă cu plante verzi, simbolizând natura și renașterea.

Una dintre ele joacă rolul Borbolatiței – un personaj simbolic al ploii, o ființă mitologică legată de forțele naturii.

”Borbolațița de la Limba este un obicei care se desfășoară în ziua de Sfântul Gheorghe, 23 aprilie, practic este începerea anului agrar în credința populară.

Acest obicei este foarte, foarte vechi. În perioada comunistă a  fost întrerupt o perioadă bună de vreme… el a fost reluat imediat după Revoluție și de atunci se desfășoară în fiecare an” a spus Dorin Bucure de la Asociația Limbenii, organizatorul principal al evenimentului.

El a explicat că, dacă într-un an sărbătoarea de Sfântul Gheorghe cade în post, Borbolatița se ține în a doua zi de Paște. Nu este cazul, în acest an.

La obicei participă tineretul satului, care își alege un reprezentant care va fi Borbolatița. Îl îmbracă în frunze și așa pornește pe străzi.

Borbolatița merge pe la fiecare casă, iar gospodarii ies cu găleata de apă și credința este că dacă reușești să uzi Borbolatița, vei avea un an bun, cu recolte bocate.

”Este un obicei de dezlegare a ploilor fertilizante și aceste ploi aduc belșug celor care își lucrează ogoarele.

Dansul Borbolatiței este un dans săltăreț, este urmat de alai, care face un zgomot cât mai mare, prin care sătenii să știe de apropierea Borbolatiței…” a spus Dorin Bucur, pentru Alba24.

Se dau daruri simbolice, ouă sau bani, din care la sfârșit se face o păpăradă mare și se cumpără sucuri și bere.

”Obiceiul este foarte așteptat de săteni, este un prilej de bucurie colectivă” a adăugat Dorin Bucur.

La finalul sărbătorii, va urma o petrecere la Căminul Cultural din Limba.

Foto/video: Daniel Bloss

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement