Eveniment
VIDEO: Cei trei pompieri din Alba și colegii lor s-au întors în țară. A fost a doua misiune de stingere a incendiilor în Grecia
Cei 142 de pompieri români care au fost în a doua misiune de stingere a incendiilor în Grecia s-au întors în țară. Luni dimineața, s-a desfășurat ceremonia cu acest prilej.
Din modulul care a intervenit, în perioada 22-26 august în Grecia, au făcut parte și trei pompieri din Alba: Radu Botezan, Marius Oancea și Cătălin Ciută. Radu Botezan a fost și în prima misiune, în sprijinul colegilor eleni.
La ceremonia de luni dimineața, pompierii au fost recompensați cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și avansați în grad, în mod excepțional, pentru misiunea în Grecia.
A doua misiune în Grecia a pompierilor români
22 august – ziua 1
Pompierii militari români au fost împărțiți în trei echipe, care au acționat în zone diferite. Locurile vizate, se aflau în zonă muntoasă, care a solicitat la maxim tehnica de intervenție, cu rute greu accesibile.
Autospecialele pentru stingerea incendiilor de pădure și-au dovedit utilitatea, ajungând în apropierea zonelor afectate, unde pompierii români și eleni au intervenit pentru localizarea și lichidarea focarelor ascunse, rămase în urma incendiilor devastatoare.
De asemenea, de un sprijin real s-a dovedit a fi drona pompierilor militari români, care a survolat zona și a dat posibilitatea identificării exacte a locurilor vulnerabile.
Misiunile s-au încheiat noaptea, târziu, când aceștia au revenit la bază.
23 august – ziua 2
La solicitarea ofițerului de legătură elen, forțele și mijloacele române au fost dislocate în două zone distincte, respectiv zona Kryftes și zona Vilia.
Opt autospeciale de stingere, trei cisterne, un camion de intervenție cu rezervă de apă, un UTV, cinci autospeciale de primă intervenție și comandă, un container multirisc și o echipă pentru monitorizare aeriană (dronă), au fost prezente în cele două zone, pe parcursul acestei zile. De asemenea, în zona Vilia a fost prezent și asistentul medical din cadrul modulului, totalizând 61 de pompieri militari, cu 18 mijloace de intervenție.
Ca de fiecare dată, coordonarea misiunii în teren s-a realizat prin ofițerul de legătură elen desemnat pentru modulul român.
În 23 august, misiunile pompierilor militari români, din zona Vilia, au constat în limitarea propagării flăcărilor, lichidarea incendiilor izbucnite la locuințele din zonă, precum și în menținerea unei linii de protecție între frontul de incendiu și zonele neafectate.
De asemenea, la solicitarea autorităților elene, cisternele pompierilor români au alimentat autospecialele de stingere ale colegilor greci
Misiunea în zonă a fost asigurată și pe parcursul întregii nopți. Echipajele pompierilor militari români au monitorizat în permamență și au asigurat protecția Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias. Astfel, 11 militari, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren și un UTV (vehicul de teren), au rămas până dimineață, și s-au asigurat ca obiectivul respectiv să fie în siguranță.
La întoarcerea din zona Vilia, unde a avut loc întâlnirea cu reprezentanții pompierilor poloni, membrii echipei de coordonare și conducere a intervenției au observat izbucnirea unui incendiu de pădure de mare amploare.
A fost anunțată imediat autoritatea elenă, concomitent fiind trimise la fața locului toate mijloacele de interventie române din cadrul modulului.
Incendiul a afectat o suprafață semnificativă, fiind cuprinse de flăcări mai multe locuințe.
24 august – ziua 3
Ziua de 24 august a fost dedicată în întregime protecției Mănăstirii Ekklisia Profitis Ilias, din zona Vilia, care era în continuare în pericol. Pompierii militari români, cu o autospecială de stingere, o cisternă, un autoturism de teren, un vehicul utilitar UTV și cu o dronă, au asigurat fără întrerupere zona respectivă (inclusiv pe timpul nopții) și au lichidat focarele, păstrând integritatea obiectivului.
În ceea ce privește misiunile operative, la solicitarea ofițerului de legătură elen, începând cu ora 12:00, pompierii militari români, cu forțe și mijloace, au desfășurat noi misiuni de supraveghere și monitorizare în zona Vilia.
Aria respectivă era încadrată la un nivel de risc de incendiu „mediu”, cu temperaturi ridicate și cu o viteză a vântului relativ scăzută, însă cu schimbări de direcție.
26 august – ziua 5
Joi, ofițerul de legătură elen a direcționat toate forțele române disponibile în zona localității Megara, unde pompierii militari au desfășurat misiuni de supraveghere, monitorizare și lichidare a focarelor ascunse.
Echipajele au fost împărțite în trei sectoare de intervenție, toate misiunile fiind realizate în cooperare cu pompierii eleni.
La fața locului, a fost operaționalizat Punctul de comandă mobil, pentru o coordonare optimă a echipajelor din teren. De asemenea, echipa de monitorizare aeriană a activat drona și a desfășurat activități specifice. Alături de specialiștii români, a ridicat drona și o echipă de monitorizare aeriană elenă.
În aceeași zi, misiunile din zona Megara, pompierii militari români au acționat pentru îndepărtarea posibilelor focare ascunse, ținând cont că riscul de incendiu în zonă rămâne unul ridicat (categoria de risc 4).
În 26 august, după zile întregi de luptă cu incendiul din regiunea Vilia, ultimele echipaje ale pompierilor militari români s-au retras din zona respectivă în baza de operații a modulului român, din localitatea Eleftina.
Obiectivul pe care l-au protejat, zi și noapte, a rămas în siguranță. Mănăstirea Ekklisia Profitis Ilias a fost înconjurată de flăcările uriașe, încă din cursul zilei de luni. Cu toate acestea, în mod minunat, dar și cu aportul pompierilor românu, a fost salvată de la incendiere și de la distrugere completă.
Mănăstirea, cu toate construcțiile sale (biserică, paraclis, trapeză, pangar, chilii și anexe), a fost predată în siguranță măicuțelor care viețuiesc acolo.
Seara, salvatorii români au strâns tehnica de intervenție și echipamentele de lucru, și-au luat rămas bun de la gazde și au pornit încolonați către bază.
Cei 142 pompieri salvatori care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetaţie ce au devastat Grecia provin de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă şi de la 16 inspectorate pentru situaţii de urgenţă (Bucureşti-Ilfov, Alba, Argeş, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vâlcea şi Timiş).
sursă: IGSU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Alin B.
luni, 30.08.2021 at 10:56
FELICITARI, POMPIERILOR.
O institutie foarte serioasa, cu oameni pregatiti, militari adevarati.
Bravo lor. Au cu adevarat parte de aprecierea oamenilor.