Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: Cetatea Câlnic văzută de sus. Minunea UNESCO din județul Alba, o posibilă destinație de vară

Publicat

cetatea-calnic_346 O minunăţie a judeţului Alba, o clădire cu o arhitectură şi o istorie impresionantă este Cetatea de la Câlnic. Aflată în patrimoniul Mondial UNESCO, acesta se află într-o stare de conservare foarte bună, fiind restaurată în ultimii ani şi inclusă în circuitul turistic.

Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, de către coloniştii germani, ca reşedinţă nobiliară a contelui Chyl de Kelling. Până în anul 1430, cetatea a fost concepută ca donjon oval, înconjurat de ziduri masive şi un şanţ de apă. Ulterior, aceasta a fost dată sătenilor, care au început să construiască, în interior, o nouă cetate de ziduri, turnul porţii de apărare, precum şi o capelă. Numele turnului de apărare, Fleischurm, vine de la faptul că, după ce acesta şi-a pierdut atribuţiile de apărare, era folosit ca afumătoare pentru slănină.

Înălţimea actuală a donjonului,care poartă numele de Siegfried, este de 20 de metri, fiind suplimenatat cu două nivele faţă de cei 14 metri pe care îi avea iniţial. Se presupune că la etajul I al clădirii fost o cameră în care s-a locuit, fiind vizibile urmele unui fost şemineu.

Între anii 1961-1964, cetatea a fost marcată de cutremurele din acea perioadă,  fiind grav fisurată. În prezent, Turnul găzduieşte un muzeu cu colecţii de artă medievală şi populară, unde se găsesc obiecte de mobilier, costume ţărăneşti, icoane şi sculpturi. Biserica evanghelică şi casa parohială a acesteia completează valoarea unei vizite la Cetatea de la Câlnic, întrucât cele două se află şi ele în patrimoniul UNESCO.

În zona cetăţii, o firmă italiană a găsit cu ceva timp în urmă, trufe de tip Marzuolo, Bianchetto, Scorzone şi Unciato. Majoritatea sunt exportate, dar există şi restaurante în judeţul Alba care pregătesc aceste delicatese culinare.

Cum ajungi la Câlnic?

Cetatea Câlnic se află în comnua cu acelaşi nume. Pe drumul care leagă Sebeşul de Sibiu, DN1, la 10 kilometri se vede un indicator care arată spre dreapta cetatea Câlnic, la 3km. După parcurgerea celor 3 kilometri, se intă în Câlnic, o localitatea săsească cu străzi înguste, casele cu ferestrele şi porţile înalte.

Unde te cazezi?

La 9 kilomteri de Câlnic în satul Gârbova puteţi opta pentru pesiunea Poarta Oilor. Facilităţi: Restaurant, Teren de sport, Piscine în aer liber, Loc de campare pentru corturi, Parcare, încălzire centrală, internet – televizor. Tarife: Camera matrimonială 140 lei- fără mic dejun, Cameră pentru o siungură persoană 120 de lei- fără mic dejun, Se pot caza şi trei persone în camera iar patul în plus va costa 40 de lei.

Dacă oplaţi să vă cazaţi în oraş, Sebeşul este cea mai apropiată opţiune. La ieşire din Sebeş spre Sibiu se găseşte Hotel Clasic. Acesta este dotat cu 14 camere cu pat matrimonial sau 2 paturi. Facilităţi: linie telefonică internă şi internaţională, Internet, Restaurant, Cramă. Tarife: camera single – 200 RON, camera dublă – 220 RON.

Vineri si sâmbătă (weekend): Camera single cu mic dejun 160 RON, camera dublă cu mic dejun 180 RON, pat suplimentar pentru copii pana la 10 ani (25 ron, opţional). În tariful de cazare este inclus micul dejun , parcare păzită, acces la restaurant, pizzerie, cramă.

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate