Eveniment
VIDEO: Cine este pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit pe o pășune din județul Mureș
Pilotul care s-a catapultat și a supraviețuit, după ce un MIG s-a prăbușit marți, în județul Mureș, este Andrei Criste, născut la Dej, în județul Cluj, și potrivit cluj24.ro a absolvit Liceul Militar de la Câmpulung Moldovenesc.
În perioada liceului și-a dorit să devină aviator și urma să dea examen şi să studieze la Academia „Henry Coandă” de la Braşov.
Între timp a aflat că există o poziție similară în Academia Forţelor Aeriene de la Atena și a decis să dea acolo examen de admitere. A fost admis și studiat aviația în limba greacă și engleză.
În 2008 a absolvit școala de aviație din Grecia și a revenit în țară, unde a început să lucreze pentru Ministerul Apărării Naționale.
Reamintim că un avion militar de luptă de tip MIG 21 s-a prăbușit marți după-amiaza, în județul Mureș. Potrivit unui comunicat MApN, pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.
Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, efectua un zbor de instrucție, și s-a prăbușit în jurul orei 14:30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.
CITEȘTE ȘI: VIDEO UPDATE: Avion militar MIG 21 LanceR, PRĂBUȘIT în județul Mureș, în apropiere de Reghin. Pilotul s-a catapultat
Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.
Potrivit Inspectoratului General de Aviație, pilotul a fost preluat de elicopterul SMURD, care se află în aceste momente în zbor către un spital din municipiul Târgu Mureș.
Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Cluj-Napoca.
Avionul a fost dat la zbor fără restricții
Pilotul Cezar Osiceanu a declarat pentru DC News că avionul în cauză „a fost dat la zbor fără restricții”.
„Timpul pentru catapultarea controlată este de 3-5 secunde și se pare că pilotul a luat decizia după ce a fost sigur că avionul nu va cădea asupra unei zone populate.”, ne-a spus Osiceanu.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că „șocul traumatic post-catapultare se resimte în special la coloană și la cap”, motiv pentru care „majoritatea piloților care s-au catapultat nu au mai putut zbura apoi cu avioane supersonice.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News