Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Comuna din România care se întreține 100 % din turism se află în Alba. Este în top 10 cele mai frumoase din țară

Publicat

Comuna Rimetea a devenit un reper în turismul din Alba. Cunoscut pentru casele sale tradiționale și ospitalitatea gazdelor care te așteaptă cu cazne cu gulaș la poartă, satul este una dintre cele mai mari atracții turistice din județ. 

Anual vin turiști din Europa (preponderent Ungaria) Noua Zeelandă, Australia și SUA. Peste 17.000 de turiști vizitează străzile satului și obiectivele turistice din apropierea satului.

De atfel întreaga zonă este ofertantă din punct de vedere turistic. Începând cu Alba Iulia unde se află cea mai mare cetate vauban din România și o diversitate de obiective cultural istorice, până la peisajele spectaculoase din munții Apuseni, județul Alba reprezintă o atracție turistică ideală pentru orice escapadă de câteva zile.

Locurile de cazare la Alba Iulia și în micile bijuterii rurale din județ sunt suficiente pentru a putea acoperi toate buzunarele și pretențiile turștilor.

 

Primarul comunei, Szilard Levente Deak Szekely, a precizat că satul se susține sută la sută din turism.

Prima interacțiune cu turismul în comună a început în 1995. O femeie din Ungaria a făcut o pensiune pentru a-i primi pe turiști. Mai exact într-o casă cumpărată la doi kilometri de sat a pornit o pensiune.

La scurt timp sătenii s-au organizat și au văzut că pot face profit din turism. Au văzut că este o oportunitate și au început să deschidă pensiuni. Este vorba despre o comunitate care a înțeles că dacă sunt uniți pot face turism și promova un produs local.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: ”Înmormântarea Fărşangului” la Rimetea. Ziua în care iarna, gândurile rele și disputele din comună se îngroapă

Momentan sunt în jur de 40 – 45 de pensiuni la nivelul comunei Rimetea a explicat primarul localității.

Localitatea Rimetea se află la 24 de kilometri de Aiud și la 7 kilometri de Buru, la poalele vârfului Piatra Secuiului. Este locul unde populatia, majoritatea maghiară, păstrează cel mai bine tradiţiile. Puțini ştiu că Rimetea a fost, pe vremuri, un renumit oraș, cu peste 2.000 de locuitori.


Astăzi, Rimetea este cunoscută pentru arhitectura caselor, ospitalitatea locuitorilor și frumuseţile naturale din zonă.

Pentru a ajunge în această localitate, dinspre Alba Iulia, se urmează drumul spre Aiud şi de acolo către Buru, pe Drumul Național 75, ce trece prin valea Aiudului.

YouTube video

Atracțiile turistice în Rimetea le reprezintă Cetatea de la Coltești, ce a mai rămas din renumitele mine ale localității și Piatra Secuiului, locul preferat al amatorilor de sport extrem cu parapanta.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ în Muzeul Etnografic din Rimetea: Unde țineau localnicii Biblia și țuica. Ce semnifica în trecut poziția scaunelor

La muzeul din localitate se află obiecte specifice folosite în activitatea de minerit, alte obiective interesante fiind moara de apă, biserica fortificată sau cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, de pe Strada Nouă.

În anul 1870, în Rimetea s-au construit casele albe, caracteristice zonei miniere, bine întreținute şi astăzi. Pe lângă arhitectură, te va cuceri cu siguranță mâncarea gustoasă, specifică acestei zone.

Populația din Rimetea are rădăcini maghiare și germane, marea majoritate veniţi în zonă ca să lucreze la minele de aur, fier, argint și cupru, care se găsesc în jurul comunei.

Multe dintre obiectele care ilustrează obiceiurile zonei se găsesc în muzeul de etnografie din Rimetea.

Actorul american Nicolas Cage, aflat în România ca invitat special la Transilvania Internațional Film Festival, a făcut o oprire și în județul Alba, la Colțești și la Rimetea, unde a luat prânzul.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Starul american Nicolas Cage în vizită prin județul Alba. A luat prânzul la Conacul Secuiesc din Colțești

În 2013, localitatea Rimetea a fost inclusă în topul celor mai frumoase 10 sate din România. Peisajul montan, tradițiile care se păstrează și în ziua de azi şi arhitectura „caselor albe” au făcut ca satul din inima Munților Trascău să fie pus pe lista propusă de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax