Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ în Muzeul Etnografic din Rimetea: Unde țineau localnicii Biblia și țuica. Ce semnifica în trecut poziția scaunelor

Publicat

De la uneltele de bază dintr-o gospodărie și până la portul tradițional al zonei, toate se găsesc în muzeul etnografic din Rimetea. 

Este un muzeu al satului cu obiecte produse de localnici de-a lungul timpului și care erau folosite în viața de zi cu zi. Aproape tot ce se află în muzeu expus a făcut parte din viața satului.

Persoana care știe muzeul ca pe propria palmă este directoarea Lassel Agneta. Poate să spună istoria fiecărui obiect expus și la ce era folosit.

Ne-a purtat prin fiecare încăpere și ne-a povestit istoria satului din perspectiva obiectelor expuse.

Timp de sute de ani, mineritul a fost ocupația de baza a locuitorilor din zonă.


În linii mari din jurul anului 1300 și până în anii 1800 localnicii din Rimetea s-au ocupat cu mineritul. Turtele de fier erau transformate în obiecte de uz casnic, pe care oamenii le foloseau în gospodărie.

Turul muzeului este de fapt o incursiune în viața localnicilor din Rimetea.

Unelte, obiecte de uz casnic, mobilă și portul popular toate pot fi văzute în muzeul etnografic.

Directoarea Lassel Agneta în timp ce își ține turul explică și cum erau folosite unele bunuri dintr-o gospodărie. Spre exemplu scaunele cu coc care puse într-o anumită ordine expuneau starea de spirit a familiei: dacă sunt certați cei din familie sau dacă sunt în relații bune.

De asemenea, un alt element este acela că într-un dulap de perete localnicii obișnuiau să țină două obiecte de suflet: Biblia și sticla de țuică.

Muzeul etnografic are anual în jur de 17.000 de vizitatori, mare parte din Ungaria, dar și de pe alte continente.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax