Eveniment
VIDEO: Concert la Biserica Evanghelică din Sebeș, în memoria micului geniu, Carl Filtsch. Au participat 200 de elevi din oraș
Un concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, a avut loc vineri, 27 mai, la Sebeș. Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, în jur de 200 de copii au luat parte la eveniment. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor.
Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.
Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.
Cine a fost micul geniu, Carl Filtsch
Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: Tragica poveste a lui Carl Filtsch, micul geniu din Sebeș care i-a impresionat pe Chopin şi Liszt
Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil.
Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839”, „Romanze ohne Worte 1840”, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843”, „Impromptu inb – Moll 1843”, „Introduction und Variationen Op.2”, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News