Eveniment
VIDEO: Dansuri tradiționale la Pețelca în anul 1969. Purtata, haidău, învârtita și hațegana, dansate de oamenii satului
Când vremurile erau mai simple, întâlnirile dintre locuitorii unui sat erau pline de însemnătate. Atunci când satul se strângea în zi de sărbătoare, dansurile tradiționale erau nelipisite.
Drept dovadă stă un video realizat în anii 1969, la Pețelca, județul Alba, unde locuitorii satului, îmbrăcați în port tradițional se prind la dans. Video-ul face parte dintr-un documentar realizat în 1996.
Potrivit datelor, în 1969, în Pețelca mai trăiau în jur de 500 de persoane. Mai exact, dacă în anul 1956, conform recensământului din 21 februarie, aici locuiau 596 persoane (295 bărbați și 301 femei), la recensământul din 1966 au fost înregistrați 497 locuitori (245 bărbați și 252 femei), iar în anul 1977, numai 452.
În 1986 localitatea număra 363 persoane, iar în 1992, numai 280 (138 bărbați și 142 femei), din care tinerii sub 20 de ani ocupau o pondere de doar 18,2%. Din lipsă de copii școala din sat a fost închisă, potrivit datelor de pe wikipedia.ro.
Documentarul în care apar dansurile tradiționale din Pețelca a fost realizat de Martin Győrgy în colaborare cu: Sztanó Pál, Takács András, Dan Radu, Anca Giurchescu, Emil Petruțiu, Eri Péter, B.Fűlop Katalin, Sabó Ferenc, Kandikó Istvan, Kovács László, iar acum este postat pe YouTube, pe pagina ”Vatra Satelor din România”.
În video sătenii dansează patru dansuri: ”haidău”, ”purtata”, ”învârtita” și ”hațegana”.
Haidău – Dans fecioresc dintr-un ciclu de dansuri populare româneşti, cu mişcare moderată; melodie după care se execută acest dans.
Purtata – Ansamblu de mișcări ritmatice, variate, ale corpului omenesc, executate de obicei în ritmul unei melodii, cu caracter ritual, artistic sau de divertisment Si: joc, (îrg) salt2, (înv) săltare, săltătură, (îvp) danț.
Învârtita – Joc de perechi foarte răspândit în Ardeal. Uneori, un flăcău joacă cu două fete. În timpul jocului se aud strigături cu nuanţă satirică. Melodia are formă bipartită, cu tempo mişcat şi măsură binară.
Hațegana – Joc popular românesc, de perechi, răspândit în sudul Transilvaniei. Are două părți: 1) o plimbare a perechilor în cerc, în sensul invers rotirii acelor de ceasornic; partenerii, situați lateral unul față de celălalt, se țin de mână (bărbatul dreapta, femeia stânga); 2) o învârtire rapidă în ambele sensuri cu treceri pe sub mână (piruete) ale femeilor pe fiecare sfârșit de frază muzicală.
Alternarea părților se face pe strigături de comandă. Ritmul este binar* iar mișcarea vioaie cu pași simpli însoțiți de multe strigături.
sursă video: Vatra Satelor România.
sursă foto caputură ecran, video.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News