Administrație
VIDEO | EDIȚIE SPECIALĂ ”TESTUL DE SINCERITATE”: Puterea și Opoziția pentru prima dată față în față. Ce se întâmplă cu Alba după regionalizare
Ce se întâmplă cu Alba Iulia și cu județul Alba după regionalizare? Se va face sau nu se va face Regionalizarea României? Ce modificări vor avea loc la nivelul instituțiilor deconcentrate? Vor fi într-adevăr transformări fundamentale? Va fi șomaj? Vom avea parte de probleme economice și sociale? Ce este o regiune, cum va fi condusă și de cine? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi preocupă pe albaiulieni și pe toți românii în ultima perioadă, de când regionalizarea a devenit un proiect prioritar pe agenda politică a guvernanților.
Din acest motiv, Alba24 în parteneriat cu Realitatea.net a adus pentru prima dată față în față PUTEREA și OPOZIȚIA pentru a-i determina să ne explice și să lucreze împreună pentru ca impactul negativ al regionalizării să fie cât mai puțin simțit de cetățenii județului. Din acest motiv, locația aleasă pentru desfășurarea dezbaterii a fost Sala Unirii, un simbol al unității românilor.
La dezbatere au fost invitate 14 personalități județene – parlamentari USL, PDL, PP-DD, membri ai administrației județului și municipiului Alba Iulia. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Dan Lungu și a fost realizată de Alba24.ro în parteneriat cu Realitatea.net, cel mai mare portal de ştiri din România, cu 3,5 milioane cititori lunar.
Șapte oameni de administrație, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, prefectul Gheorghe Feneșer, Simion Crețu – directorul ADR Centru, Florin Roman și Alin Cucui – vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Nicolaie Moldovan – administratorul orașului Alba Iulia și șase dintre cei șapte parlamentari de Alba – senatorii Teodor Atanasiu (USL) şi Alexandru Pereș (PDL), deputaţii Clement Negruț (PDL), Dan Simedru (USL), Ioan Dîrzu (USL) și Cornel Comșa (PP-DD) – au fost prezenți la dezbaterea Alba24 pe tema impactului regionalizării.
Deputatul USL Călin Potor, singurul politician ales și plătit de cetățenii județului care a refuzat să participe la dezbatere
Singurul care a lipsit de la dezbatere a fost deputatul USL Călin Potor, politician al Puterii, care a considerat, probabil, că nu are nimic de spus cetățenilor care l-au ales despre efectele regionalizării, dacă acest proces le va afecta viața sau locurile de muncă.
Potor este membru în Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, iar una din componentele regionalizării promovate de coaliția din care face parte vizează și sistemul de sănătate – restructurarea direcțiilor de sănătate publică, transformarea unor spitale județene în spitale regionale, desființarea caselor de asigurări de sănătate şi altele.
Potor a fost ales deputat pe listele USL pe Colegiul Alba Iulia, iar acum are un salariu lunar de 4.900 lei. În ianuarie, a cheltuit pentru biroul parlamentar din Alba Iulia în jur de 9.500 lei. În campania electorală, Potor a promis alegătorilor de pe Colegiul Alba Iulia 4.000 de noi locuri de muncă. Până acum, singurele locuri de muncă pe care le-a oferit deputatul sunt cele pentru personalul de la biroul său parlamentar, pentru care locuitorii județului au plătit numai într-o singură lună 4.800 lei.
Pro sau contra regionalizării?
Participanții la dezbatere au fost nevoiți să lase orgoliile și divergențele politice la o parte și, alături de jurnalistul Dan Lungu, și-au exprimat părerile despre cel mai fierbinte subiect al momentului, regionalizarea României.
Dacă primarul Mircea Hava s-a arătat „adept al regionalizării, dar făcută așa cum trebuie”, în scopul dezvoltării economice, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a precizat că ar prefera „înainte o descentralizare adevărată, iar după aceea regiuni, pentru că, dacă nu aducem serviciile aproape de cetățean, nu are rost”.
Ce schimbări aduce regionalizarea?
Senatorul Alexandru Pereș a subliniat aspectul de dezvoltare economică pe care ar trebui să îl presupună regionalizarea, însă deputatul Clement Negruț este, mai degrabă, sceptic în ce privește proiectul: „Nu știu în ce măsură este necesară regionalizarea”. Acesta a precizat că bugetul regiunii va fi alcătuit, cel mai probabil, din bugetul local, fonduri europene și taxe regionale: „Vor mai fi și alte taxe? Sunt lucruri pe care trebuie să le analizăm”.
Județele nu vor fi desființate, o parte din atribuțiile Guvernului vor fi preluate de regiune, iar instituțiile nu dispar. De aceste lucruri ne asigură senatorul liberal Teodor Atanasiu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Alin Cucui, este de părere că regionalizarea va aduce, în principal, dezvoltarea agriculturii și că Alba Iulia are șanse să devină capitala regiunii cu elementele pe care le are deja, punctând asupra faptului că în județ s-au dezvoltat branduri de nivel național.
Alba Iulia, capitală de regiune?
Toți cei prezenți susțin că Alba Iulia are șanse considerabile de a deveni capitală de regiune, din motiv că „Alba Iulia a mai fost capitală administrativă, este capitală istorică, simbolică și de suflet”, așa cum susține administratorul orașului, Nicolaie Moldovan sau pentru că „o capitală nu se face doar într-un oraș care are filarmonică sau spital de urgență, ci o capitală se face cu oameni, iar uman stăm excepțional”, după cum declară primarul Mircea Hava sau pentru că „Alba are o infrastructură foarte bine pusă la punct, cum alte județe nu au”, după cum estimează prefectul Gheorghe Feneșer.
Deputații Ioan Dîrzu și Dan Simedru și-au exprimat susținerea și acordul pentru proiectul regionalizării. „Nu trebuie să ne gândim că va ieși un lucru prost”, a spus Dîrzu, în timp ce Simedru susține că „regionalizarea este un lucru bun și nu trebuie luată ca un moft al politicienilor”, ci un fenomen benefic pentru cetățean, mai ales dacă vor fi transferate anumite competențe ale ministerelor la regiune.
Cum se realizează regionalizarea?
Deputatul PP-DD Cornel Comșa este de părere că regionalizarea ar trebui realizată „de jos în sus”, ținând cont în primul rând de nevoile comunităților mici și că, pentru a corespunde modelului european, aceasta ar trebuie să vină natural. „Așa cum în Anglia, când se construiește un parc și se plantează gazon pe parcele mari, nu se trasează întâi aleile, ci sunt lăsați oamenii să circule liber ca să se creeze aleile natural”.
Directorul ADR Centru, Simion Crețu susține că regionalizarea există deja din punctul de vedere al dezvoltării și că regionalizarea administrativ-teritorială ar trebui să se facă după acest model bine organizat, pe care sunt atrase fondurile europene în România.
Prefectul Gheorghe Feneșer ne asigură că până în 15 aprilie va apărea un proiect clar pe tema regionalizării, care va putea permite discuției mai multe detalii.
Cine va conduce regiunea?
Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, le-a dezvăluit tuturor părerea sa despre persoana care ar fi cea mai potrivită ca guvernator al regiunii, făcând chiar și o nominalizare dintre cei prezenți.
Vă invităm să urmăriți interesanta dezbatere și să descoperiți cine ar putea fi persoana susținută de USL Alba și acceptată de reprezentanții locali ai Opoziției pentru funcția de Guvernator Regional, în Ediția Specială a emisiunii Testul de Sinceritate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
mda
sâmbătă, 30.03.2013 at 18:33
cum era sloganul din campania lui potor? alba iulia familia mea, parca? acum vad si cetatenii care l-au votat cat ii pasa de acest oras. foarte interesanta initiativa. incet o sa incepem sa traim intr-o lume normala (asta daca cei de fata sunt de acord) in care institutiile locale si judetene sa coopereze in folosul cetateanului, lasand la o parte orgoliile personale.
Ceasca
sâmbătă, 30.03.2013 at 20:37
Pe Potor, singurul absent de la dezbatere, o sa-l mai vedem si auzim in campania electorala viitoare. Pana atunci, ski in Austria, plaja in Tenerife si odihna la Palatul Parlamentului. Totul pe banii si votul nostru de contribuabili idioti care l-am votat in decembrie. Asa ne trebuie !
noroiel
sâmbătă, 30.03.2013 at 20:57
Discutii din categoria „trancaneala politica” in care indivizi fara capacitati intelectuale deosebite, dar care s-au cocotat in niste functii de mai mult sau mai putin timp, au batut campii.
Nici acum nu s-au abtinut de la „gogosi” siropoase, lozincardism, primitivism in gandire si implicit in exprimare
In cateva cuvinte, regionalizarea va aduce numai rau orasului. Vor scadea locurile de munca si vor scadea veniturile administratiei locale. Din moment ce administratia locala nu se va abtine sa reduca furturile, lipsa fondurilor va fi resimtita si mai acut de cetateni
Dar nu este vina „regionalizarii” pentru aceasta situatie viitoare. Este vina celor care au participat la dezbatere (a tuturor) precum si a celorlalti care s-au perindat pe la conducerea CJ Alba si a primariei (Hava-ca a fost aproape permanent primar, viceprimarii din ultimii 20 de ani, si acest cetatean cu cioc caruia i se spune „city manager”) in tot timpul noii noastre existente capitaliste
Toti acestia sunt vinovati pentru ca au transformat Alba Iulia intr-un oras aproape eminamente bugetar, care traieste aproape exclusiv de pe urma uriasului aparat administrativ. Acest aparat administrativ va fi redus drastic prin regionalizare.
Rolul CJ Alba si al primariei ar fi fost ca in ultimii 20 de ani sa realizeze un mediu local de afaceri prietenos, care sa atraga investitori si sa transforme Alba Iulia (si alte orase) in nucleu economic, intr-un oras in care predominant sa fie mediul de afaceri si nu aparatul administrativ.
In fata primariei se afla tablite cu numele oraselor infratite cu Alba Iulia. Cate dintre aceste infratiri au fost folosite pentru atragerea de investitori mari si medii in Alba Iulia? Nici una.
Dupa perioada „lunii de miere” in care delegatiile oraselor se vizitau reciproc, primariile infratite au inceput sa ne cam uite, stanjenite de vesnicele betii ale delegatilor din Alba, singura activitate pe care alesii sau numitii nostri au desfasurat-o cu succes in timpul deplasarilor. Despre investitii….investitori…mediu de afaceri: nimic ! O mare sansa ratata.
Daca Alba Iulia ar fi fost nu neaparat o putere economica ci un oras in care aparatul administrativ sa conteze cat mai putin in veniturile administratiei iar procentajul cel mai mare al veniturilor sa provina din activitati economice, regionalizarea nu ar fi afectat Alba Iulia. Orasul ar fi continuat sa straluceasca si fara titlul de capitala. Nu titlurile aduc bunastarea, ci banii. Putem sa ne numim, prima, a zecea, a patra capitala, cum dorim noi….dar asta nu are nici un impact economic.
Concluzia: regionalizarea nu va aduce RAUL ci doar il va dezveli. Pentru ca RAUL exista deja, a fost edificat de mult, treptat, in fiecare zi, in fiecare luna, in fiecare an din ultimele doua decenii…..In mare parte chiar de catre nulitatile participante la intinire. Si care nu si-au depasit nivelul de nulitate politica. Nici unul dintre ei…
Tata cu 2 copii
sâmbătă, 30.03.2013 at 21:00
Pana si simplul fapt ca au stat toti la aceeasi masa e o performanta. Hava langa Roman la o discutie civilizata ? Bravo lor si felicitari Alba24 ca ati reusit sa-i mobilizati ! Cat despre Potor…omul si-a dat arama pe fata. Nu-l intereseaza nimic si il platim degeaba.
Amelia
luni, 01.04.2013 at 19:17
wow! foarte tare! bravo zic yuhuu ce ciudat e sa te uiti la o emisiune din-asta cu oameni pe care chiar ii cunosit :))) interesant! sa mai faceti ca parca incepe lumea sa se civilizeze obligat fortat
Pingback: Cel mai nou „publicity stunt” al deputatului Potor: Vezi cu cine vrea să facă „băi de mulțime” de Ziua Națională la Alba Iulia | Alba24