Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO | EDIȚIE SPECIALĂ ”TESTUL DE SINCERITATE”: Puterea și Opoziția pentru prima dată față în față. Ce se întâmplă cu Alba după regionalizare


Publicat

Ce se întâmplă cu Alba Iulia și cu județul Alba după regionalizare? Se va face sau nu se va face Regionalizarea României? Ce modificări vor avea loc la nivelul instituțiilor deconcentrate? Vor fi într-adevăr transformări fundamentale? Va fi șomaj? Vom avea parte de probleme economice și sociale? Ce este o regiune, cum va fi condusă și de cine? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îi preocupă pe albaiulieni și pe toți românii în ultima perioadă, de când regionalizarea a devenit un proiect prioritar pe agenda politică a guvernanților.

Din acest motiv, Alba24  în parteneriat cu Realitatea.net a adus pentru prima dată față în față PUTEREA și OPOZIȚIA pentru a-i determina să ne explice și să lucreze împreună pentru ca impactul negativ al regionalizării să fie cât mai puțin simțit de cetățenii județului. Din acest motiv, locația aleasă pentru desfășurarea dezbaterii a fost Sala Unirii, un simbol al unității românilor.

La dezbatere au fost invitate 14 personalități județene – parlamentari USL, PDL, PP-DD, membri ai administrației județului și municipiului Alba Iulia. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Dan Lungu și a fost realizată de Alba24.ro în parteneriat cu Realitatea.net, cel mai mare portal de ştiri din România, cu 3,5 milioane cititori lunar.

Șapte oameni de administrație, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, prefectul Gheorghe Feneșer, Simion Crețu – directorul ADR Centru, Florin Roman și Alin Cucui – vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Nicolaie Moldovan – administratorul orașului Alba Iulia și șase dintre cei șapte parlamentari de Albasenatorii Teodor Atanasiu (USL) şi Alexandru Pereș (PDL), deputaţii Clement Negruț (PDL), Dan Simedru (USL), Ioan Dîrzu (USL) și Cornel Comșa (PP-DD) – au fost prezenți la dezbaterea Alba24 pe tema impactului regionalizării.

Deputatul USL Călin Potor, singurul politician ales și plătit de cetățenii județului care a refuzat să participe la dezbatere

Singurul care a lipsit de la dezbatere a fost deputatul USL Călin Potor, politician al Puterii, care a considerat, probabil, că nu are nimic de spus cetățenilor care l-au ales despre efectele regionalizării, dacă acest proces le va afecta viața sau locurile de muncă.

Potor este membru în Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, iar una din componentele regionalizării promovate de coaliția din care face parte vizează și sistemul de sănătate – restructurarea direcțiilor de sănătate publică, transformarea unor spitale județene în spitale regionale, desființarea caselor de asigurări de sănătate şi altele.

Potor a fost ales deputat pe listele USL pe Colegiul Alba Iulia, iar acum are un salariu lunar de 4.900 lei. În ianuarie, a cheltuit pentru biroul parlamentar din Alba Iulia în jur de 9.500 lei. În campania electorală, Potor a promis alegătorilor de pe Colegiul Alba Iulia 4.000 de noi locuri de muncă. Până acum, singurele locuri de muncă pe care le-a oferit deputatul sunt cele pentru personalul de la biroul său parlamentar, pentru care locuitorii județului au plătit numai într-o singură lună 4.800 lei.

Pro sau contra regionalizării?

Participanții la dezbatere au fost nevoiți să lase orgoliile și divergențele politice la o parte și, alături de jurnalistul Dan Lungu, și-au exprimat părerile despre cel mai fierbinte subiect al momentului, regionalizarea României.

Dacă primarul Mircea Hava s-a arătat „adept al regionalizării, dar făcută așa cum trebuie”, în scopul dezvoltării economice, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a precizat că ar prefera „înainte o descentralizare adevărată, iar după aceea regiuni, pentru că, dacă nu aducem serviciile aproape de cetățean, nu are rost”.

Ce schimbări aduce regionalizarea?

Senatorul Alexandru Pereș a subliniat aspectul de dezvoltare economică pe care ar trebui să îl presupună regionalizarea, însă deputatul Clement Negruț este, mai degrabă, sceptic în ce privește proiectul: „Nu știu în ce măsură este necesară regionalizarea”. Acesta a precizat că bugetul regiunii va fi alcătuit, cel mai probabil, din bugetul local, fonduri europene și taxe regionale: „Vor mai fi și alte taxe? Sunt lucruri pe care trebuie să le analizăm”.

Județele nu vor fi desființate, o parte din atribuțiile Guvernului vor fi preluate de regiune, iar instituțiile nu dispar. De aceste lucruri ne asigură senatorul liberal Teodor Atanasiu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Alin Cucui, este de părere că regionalizarea va aduce, în principal, dezvoltarea agriculturii și că Alba Iulia are șanse să devină capitala regiunii cu elementele pe care le are deja, punctând asupra faptului că în județ s-au dezvoltat branduri de nivel național.

Alba Iulia, capitală de regiune?

Toți cei prezenți susțin că Alba Iulia are șanse considerabile de a deveni capitală de regiune, din motiv că „Alba Iulia a mai fost capitală administrativă, este capitală istorică, simbolică și de suflet”, așa cum susține administratorul orașului, Nicolaie Moldovan sau pentru că „o capitală nu se face doar într-un oraș care are filarmonică sau spital de urgență, ci o capitală se face cu oameni, iar uman stăm excepțional”, după cum declară primarul Mircea Hava sau pentru că „Alba are o infrastructură foarte bine pusă la punct, cum alte județe nu au”, după cum estimează prefectul Gheorghe Feneșer.

Deputații Ioan Dîrzu și Dan Simedru și-au exprimat susținerea și acordul pentru proiectul regionalizării. „Nu trebuie să ne gândim că va ieși un lucru prost”, a spus Dîrzu, în timp ce Simedru susține că „regionalizarea este un lucru bun și nu trebuie luată ca un moft al politicienilor”, ci un fenomen benefic pentru cetățean, mai ales dacă vor fi transferate anumite competențe ale ministerelor la regiune.

Cum se realizează regionalizarea?

Deputatul PP-DD Cornel Comșa este de părere că regionalizarea ar trebui realizată „de jos în sus”, ținând cont în primul rând de nevoile comunităților mici și că, pentru a corespunde modelului european, aceasta ar trebuie să vină natural. „Așa cum în Anglia, când se construiește un parc și se plantează gazon pe parcele mari, nu se trasează întâi aleile, ci sunt lăsați oamenii să circule liber ca să se creeze aleile natural”.

Directorul ADR Centru, Simion Crețu susține că regionalizarea există deja din punctul de vedere al dezvoltării și că regionalizarea administrativ-teritorială ar trebui să se facă după acest model bine organizat, pe care sunt atrase fondurile europene în România.

Prefectul Gheorghe Feneșer ne asigură că până în 15 aprilie va apărea un proiect clar pe tema regionalizării, care va putea permite discuției mai multe detalii.

Cine va conduce regiunea?

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, le-a dezvăluit tuturor părerea sa despre persoana care ar fi cea mai potrivită ca guvernator al regiunii, făcând chiar și o nominalizare dintre cei prezenți.

Vă invităm să urmăriți interesanta dezbatere și să descoperiți cine ar putea fi persoana susținută de USL Alba și acceptată de reprezentanții locali ai Opoziției pentru funcția de Guvernator Regional, în Ediția Specială a emisiunii Testul de SinceritateȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. mda

  sâmbătă, 30.03.2013 at 18:33

  cum era sloganul din campania lui potor? alba iulia familia mea, parca? acum vad si cetatenii care l-au votat cat ii pasa de acest oras. foarte interesanta initiativa. incet o sa incepem sa traim intr-o lume normala (asta daca cei de fata sunt de acord) in care institutiile locale si judetene sa coopereze in folosul cetateanului, lasand la o parte orgoliile personale.

 2. Ceasca

  sâmbătă, 30.03.2013 at 20:37

  Pe Potor, singurul absent de la dezbatere, o sa-l mai vedem si auzim in campania electorala viitoare. Pana atunci, ski in Austria, plaja in Tenerife si odihna la Palatul Parlamentului. Totul pe banii si votul nostru de contribuabili idioti care l-am votat in decembrie. Asa ne trebuie !

 3. noroiel

  sâmbătă, 30.03.2013 at 20:57

  Discutii din categoria „trancaneala politica” in care indivizi fara capacitati intelectuale deosebite, dar care s-au cocotat in niste functii de mai mult sau mai putin timp, au batut campii.

  Nici acum nu s-au abtinut de la „gogosi” siropoase, lozincardism, primitivism in gandire si implicit in exprimare

  In cateva cuvinte, regionalizarea va aduce numai rau orasului. Vor scadea locurile de munca si vor scadea veniturile administratiei locale. Din moment ce administratia locala nu se va abtine sa reduca furturile, lipsa fondurilor va fi resimtita si mai acut de cetateni

  Dar nu este vina „regionalizarii” pentru aceasta situatie viitoare. Este vina celor care au participat la dezbatere (a tuturor) precum si a celorlalti care s-au perindat pe la conducerea CJ Alba si a primariei (Hava-ca a fost aproape permanent primar, viceprimarii din ultimii 20 de ani, si acest cetatean cu cioc caruia i se spune „city manager”) in tot timpul noii noastre existente capitaliste

  Toti acestia sunt vinovati pentru ca au transformat Alba Iulia intr-un oras aproape eminamente bugetar, care traieste aproape exclusiv de pe urma uriasului aparat administrativ. Acest aparat administrativ va fi redus drastic prin regionalizare.

  Rolul CJ Alba si al primariei ar fi fost ca in ultimii 20 de ani sa realizeze un mediu local de afaceri prietenos, care sa atraga investitori si sa transforme Alba Iulia (si alte orase) in nucleu economic, intr-un oras in care predominant sa fie mediul de afaceri si nu aparatul administrativ.

  In fata primariei se afla tablite cu numele oraselor infratite cu Alba Iulia. Cate dintre aceste infratiri au fost folosite pentru atragerea de investitori mari si medii in Alba Iulia? Nici una.

  Dupa perioada „lunii de miere” in care delegatiile oraselor se vizitau reciproc, primariile infratite au inceput sa ne cam uite, stanjenite de vesnicele betii ale delegatilor din Alba, singura activitate pe care alesii sau numitii nostri au desfasurat-o cu succes in timpul deplasarilor. Despre investitii….investitori…mediu de afaceri: nimic ! O mare sansa ratata.

  Daca Alba Iulia ar fi fost nu neaparat o putere economica ci un oras in care aparatul administrativ sa conteze cat mai putin in veniturile administratiei iar procentajul cel mai mare al veniturilor sa provina din activitati economice, regionalizarea nu ar fi afectat Alba Iulia. Orasul ar fi continuat sa straluceasca si fara titlul de capitala. Nu titlurile aduc bunastarea, ci banii. Putem sa ne numim, prima, a zecea, a patra capitala, cum dorim noi….dar asta nu are nici un impact economic.

  Concluzia: regionalizarea nu va aduce RAUL ci doar il va dezveli. Pentru ca RAUL exista deja, a fost edificat de mult, treptat, in fiecare zi, in fiecare luna, in fiecare an din ultimele doua decenii…..In mare parte chiar de catre nulitatile participante la intinire. Si care nu si-au depasit nivelul de nulitate politica. Nici unul dintre ei…

 4. Tata cu 2 copii

  sâmbătă, 30.03.2013 at 21:00

  Pana si simplul fapt ca au stat toti la aceeasi masa e o performanta. Hava langa Roman la o discutie civilizata ? Bravo lor si felicitari Alba24 ca ati reusit sa-i mobilizati ! Cat despre Potor…omul si-a dat arama pe fata. Nu-l intereseaza nimic si il platim degeaba.

 5. Amelia

  luni, 01.04.2013 at 19:17

  wow! foarte tare! bravo zic yuhuu ce ciudat e sa te uiti la o emisiune din-asta cu oameni pe care chiar ii cunosit :))) interesant! sa mai faceti ca parca incepe lumea sa se civilizeze obligat fortat

 6. Pingback: Cel mai nou „publicity stunt” al deputatului Potor: Vezi cu cine vrea să facă „băi de mulțime” de Ziua Națională la Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nicușor Stanciu, curtat de campioana CFR Cluj. Neluțu Varga: ”În două săptămâni vom face două transferuri foarte importante”

Publicat

n

După ce „feroviarii” au cucerit cel de al treilea titlu consecutiv de campioni ai României, patronul Neluțu Varga a anunțat efectuarea unor transferuri bombă, astfel încât echipa din Gruia să se califice în grupele Champions League.

„Putem să mergem în Liga Campionilor. Am încercat mereu să oferim tot ce e mai bun, să se bată cu orice echipă, chiar şi cu Barcelona. Vom face două transferuri foarte importante, pe care le vom anunţa în aproximativ două săptămâni.

Unul dintre ele îl vizează pe un mare golgheter al Italiei, celălalt e cel care ne-a răpus în Liga Campionilor. Se poate să fie Stanciu”, a declarat Neluțu Varga, unul dintre cei mai discreți patroni din fotbalul românesc, potrivit Look Plus.

Nicolae Stanciu a fost desemnat cel mai bun străin, mijlocaș și pasator de gol în Cehia, după ce a avut un sezon foarte bun în componența echipei Slavia Praga, care a eliminat CFR-ul din play-off-ul Champions League.

În luna aprilie, Nicolae Stanciu a recunoscut că ar fi dispus să joace pentru CFR Cluj, anunță Digisport: ,,Sincer, da(nr. – ar alege și el CFR Cluj). Am vorbit și cu Alex, dar nu cred că l-am influențat cu ceva. Atunci când mi-a cerut părerea, și eu i-am zis că aș alege CFR-ul. Sper să fie bine și să câștige din nou campionatul!”

Stanciu este campion cu echipa sa în Cehia.

Sursă: Cluj24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PSD Alba mai pierde un reprezentant. Horațiu Clepan, fost vicepreședinte al organizației județene, a plecat la PRO România

Publicat

Unul dintre cei mai cunoscuți și vechi social-democrați din Alba, Horațiu Clepan a părăsit PSD și s-a alăturat echipei PRO România.

„După o viață, dacă pot spune așa, în care am fost în și lângă PSD, a venit timpul să spun STOP. Plecarea mea a fost generată de faptul că nu m-am mai simțit reprezentat de conducerea de la București iar conducerea locală mi-a lăsat impresia că nu aș mai fi folositor. Nu am mai fost căutat, să spun așa, iar dacă nu ești dorit, pleci”, a transmis Horațiu Clepan.

Acesta a fost membru PSD din anul 2008 dar anterior a fost un apropiat al partidului. A ocupat funcții importante, precum cea de vicepreședinte al organizației municipale Alba Iulia și a celei județene Alba.

„Singura opțiune politică pe care am luat-o în calcul a fost PRO România. E singurul partid cu adevărat de stânga iar echipa de aici este una în care mă regăsesc total”, a adăugat Horațiu Clepan.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

TITULARIZARE 2020: Cum se depun contestații. Model de cerere și procedura la ședințele de repartizare pe posturi

Publicat

sediul ISJ Alba

Profesorii nemulțumiți de notele primite la proba scrisă de la concursul de Titularizare 2020 pot depune sau transmite contestații, astăzi până la ora 21.00 și mâine până la ora 12.00. Rezultatele finale se afișează în 11 august.

În Alba, au fost 2 note de 10, 235 între 7 și 9,99, 120 între 6,99 și 5 și alte 80 sub 5. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Vezi și TITULARIZARE 2020: REZULTATELE la examen au fost publicate. NOTELE profesorilor la proba scrisă

Contestațiile pot fi depuse la sediile inspectoratelor școlare județene sau transmise prin mijloace electronice.

Vezi Model CERERE_CONTESTATIE_TITULARIZARE_2020

IȘJ Alba a transmis modalitatea de înregistrare a contestațiilor.

În contestaţie, candidatul precizează următoarele informaţii: judeţul, nr. şi denumirea centrului de concurs, numele, iniţiala tatălui, prenumele; codul numeric personal; denumirea exactă a disciplinei la care a susţinut proba scrisă în cadrul concursului; nota contestată; nr. fişă de înscriere la concurs; adresa de e-mail; numărul de telefon; denumirea uneia dintre instituțiile/unitățile de învățământ absolvite.

Vezi TITULARIZARE 2020: 80 de profesori din Alba au luat note sub 5. Rată de promovare de 54% a concursului, în județ

Contestația la proba scrisă se depune personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Contestațiile pot fi transmise și prin poșta electronică (ab_cn_2020@isjalba.ro) până la ora 12:00, în data de 5 august 2020, situație în care candidatul anexează la contestația transmisă și copie după cartea/buletinul/adeverința de identitate.

Numărul de înregistrare se comunică candidatului prin poștă electronică și prin afișare pe site-ul inspectoratului școlar.

Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

Vezi TOP REZULTATE la Titularizare 2020 în ALBA: Profesorii cu cele mai bune note. Doi candidați cu 10 la proba scrisă

CALENDAR TITULARIZARE 2020 – după publicarea primelor rezultate și perioada de depunere a contestațiilor:

5-10 august 2020 – soluţionarea contestațiilor în centrele naţionale.

6-7 august 2020 – înregistrarea cererilor candidaților care solicită repartizarea pe posturi didactice/catedre vacante în alt județ sau în municipiul București, diferit de cel în care au susținut proba scrisă: candidaţii depun/transmit cererile la inspectoratul școlar din județul/ municipiul București în care aceştia doresc repartizarea; candidaţii transmit informări, în scris, la inspectoratul  școlar din județul/ municipiul București în care au susţinut proba scrisă, cu privire la faptul că solicită repartizarea în alt judeţ;

11 august 2020 – comunicarea rezultatelor finale ale concursului național.

În Alba, sunt 115 posturi titularizabile și 728 neocupate în total.

Vezi AICI lista posturilor în Alba.

ŞEDINŢE DE REPARTIZARE

12 august 2020 – Şedinţa pentru repartizarea cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, în condiţiile art. 62 alin. (13) din Metodologie;

13 august 2020 – Şedinţa de repartizare a candidaților care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, indiferent de statutul acestora, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor;

14 august 2020 – Şedinţă de repartizare cu următoarea ordine de prioritate:

completarea normei cadrelor didactice titulare, a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) și alin. (6), respectiv a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului, rămase cu norma didactică incompletă din etapele anterioare;

soluţionarea restrângerilor de activitate: cadrele didactice titulare, a căror restrângere de activitate a apărut în perioada aprilie-iulie 2020 și cadrele didactice titulare rămase cu restrângerea de activitate nesoluționată din etapele anterioare, în vederea soluționării restrângerii de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere de activitate nesoluționată;

candidații cu statut de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concursul naţional, sesiunea 2020, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020;

cadrele didactice debutante, prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) și alin. (6) din Metodologie, care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2020, și au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020;

(Pct. 3 şi pct.4 – ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor)

ocuparea posturilor didactice, rămase vacante, de către cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

17 august 2020 – Detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere, îndrumare şi control.

18 august 2020:

Ocuparea posturilor didactice pentru detaşare în interesul învăţământului – dosare ale titularilor, înregistrate pentru detaşare în interesul învăţământului în perioada: 10-12 iunie 2020.

Ocuparea posturilor didactice, rămase neocupate, de către cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

19 august 2020 – Şedinţă de repartizare cu următoarea ordine de prioritate:

cererile de completare a normei didactice pe perioadă nedeterminată/determinată a cadrelor didactice titulare;

cererile de completare a normei didactice pe perioadă determinată a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei;

cererile cadrelor didactice titulare aflate în restrângere de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere nesoluționată;

cererile cadrelor didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

Începând cu data de 19 august 2020 şi după începerea cursurilor, prioritate la ocuparea posturilor didactice/catedrelor, în toate etapele și ședințele de repartizare au, în ordine, cadrele didactice titulare cu reducerea de activitate nesoluționată, cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care solicită completarea normei didactice și cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

20 august 2020 – Şedinţă de repartizare cu următoarea ordine de prioritate:

cererile de completare a normei didactice pe perioadă nedeterminată/determinată a cadrelor didactice titulare;

cererile de completare a normei didactice pe perioadă determinată a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei;

cererile cadrelor didactice titulare aflate în restrângere de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere nesoluționată;

cererile cadrelor didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie;

solicitărilor pentru detașare la cerere prin continuitate;

solicitările pentru detașare la cerere în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă a concursului naţional – sesiunea 2020.

20-21 august 2020 – Şedinţă de repartizare cu următoarea ordine de prioritate:

cadrele didactice titulare pentru completarea normei didactice pe perioadă nedeterminată/ determinată;

cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată;

cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere nesoluționată;

cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată conform prevederilor art. 61 din Metodologie;

candidații care au obținut cel puțin nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, în ordinea descrescătoare a notelor

[au prioritate candidații care beneficiază și de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă în anul școlar 2020-2021 în baza mediei de repartizare minimum 7 (șapte), în condițiile prevăzute la art. 61 și 85 din Metodologie]

24 august 2020 – Şedinţă de repartizare pentru detașare la cerere prin concurs specific în ordinea descrescătoare a punctajelor.

25-26 august 2020 – Şedinţă de repartizare a cadrelor didactice care îndeplinesc condițiile privind prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul școlar 2020-2021, conform prevederilor art. 85 din Metodologie.

26-28 august 2020 – Şedinţă de repartizare la nivelul inspectoratului școlar, a posturilor didactice rămase neocupate, conform prevederilor art. 90 din Metodologie, în următoarea ordine de prioritate:

a) cadre didactice titulare, cadre didactice debutante prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) şi alin. (6) şi cadre didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică incompletă pentru completarea normei didactice, conform prezentei Metodologii;

b) cadre didactice titulare rămase în restrângere de activitate prin transfer sau detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată;

c) cadre didactice titulare rămase nerepartizate care solicită continuitate prin detaşare la cerere sau detaşare la cerere prin concurs;

d) candidaţi care au obţinut minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă în cadrul concursului naţional din sesiunea 2020, în vederea încheierii unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii, având prioritate candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7 (şapte) la proba scrisă în cadrul concursului naţional, sesiunea 2020, şi care beneficiază de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă în anul şcolar 2020-2021 în baza mediei de repartizare de minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile naţionale, sesiunile 2019 şi/sau 2018, respectiv 2019, 2018, 2017 şi/sau 2016 pentru învăţători/institutori/profesori pentru învăţământ primar, în condiţiile prezentei metodologii;

e) cadre didactice titulare, cadre didactice debutante prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) şi alin. (6) şi cadre didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică incompletă, pentru completarea normei didactice, conform prevederilor art. 8 alin. (3);

f) cadre didactice care solicită detaşare la cerere prin concurs specific;

g) candidaţi care beneficiază de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2020-2021;

h) candidaţi care au obţinut minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul concursului naţional din sesiunea 2020, în vederea încheierii unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, în ordinea descrescătoare a notelor, cu respectarea prevederilor prezentei metodologii;

i) abrogat;

j) candidaţi care au participat la concursuri naţionale din 2019, 2018 şi/sau 2017 şi au obţinut cel puţin media 5 (cinci), în profilul postului solicitat (minimum 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau inspecţia la clasă), care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare;

k) candidaţi rămaşi nerepartizaţi după concursul naţional din sesiunea 2020, care au susţinut proba scrisă în profilul postului şi proba practică/orală în profilul postului conform , în ordinea art. 89 alin. (4) descrescătoare a mediilor;

l) candidaţi care au participat la concursuri naţionale din 2019, 2018 şi/sau 2017 şi au obţinut cel puţin nota 5,00 (cinci) la proba scrisă în profilul postului din iulie 2019, iulie 2018 şi/sau iulie 2017 şi proba practică/orală în profilul postului conform art. 89 alin. (4), care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a

mediilor de repartizare;

m) candidaţi cu a doua specializare, alta decât aceea la care au participat la concursul naţional din sesiunea 2020, şi care au obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la proba scrisă, în ordinea descrescătoare a notelor;

n) candidaţi cu a doua specializare, alta decât aceea la care au participat la concursurile naţionale din 2019, 2018 şi/sau 2017, şi care au obţinut cel puţin media 5 (cinci) (minimum 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau inspecţia la clasă), care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare;

o) absolvenţi ai colegiilor universitare de institutori cu a doua specializare, care au participat la concursul naţional din sesiunea 2020 şi au obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la proba scrisă, ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor, care solicită postul didactic/catedra vacant(ă) în a doua specializare: limbă modernă/maternă, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică, religie, posturi în specialitate din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;

p) absolvenţi ai colegiilor universitare de institutori cu a doua specializare, care au participat la concursuri naţionale din 2019, 2018 şi/sau 2017 şi au obţinut cel puţin media 5 (cinci), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, care solicită postul didactic/catedra vacant(ă) în a doua specializare: limbă modernă/maternă, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică, religie, posturi în specialitate din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;

q) candidaţi care au obţinut cel puţin media 7 (şapte) la concursurile naţionale, sesiunile 2016, 2015 sau 2014 care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor/mediilor de repartizare.

r) candidaţi cu a doua specializare care au obţinut cel puţin media 7 (şapte) la concursurile naţionale, sesiunile 2016, 2015 sau 2014, care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e), ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor/mediilor;

s) absolvenţi ai colegiilor universitare de institutori cu a doua specializare care au obţinut cel puţin media 7 (şapte) la concursurile naţionale, sesiunile 2016, 2015 sau 2014 care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naţionale sau care nu au obţinut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naţionale, ierarhizaţi pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, care solicită postul didactic/catedra vacant(ă) în a doua specializare: limbă modernă/maternă, educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică, religie, posturi în specialitate din palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;

t) candidaţi care au renunţat la posturile didactice/catedrele pe care au fost repartizaţi în etapele anterioare, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

Pentru angajarea pe perioada nedeterminată, candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă.

Pentru angajarea pe perioada determinată, candidații trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

Pot fi repartizați în baza mediilor de repartizare obținute la concursurile naționale din perioada 2014-2019 candidații care nu au mai participat ulterior la alte concursuri naționale sau care nu au obținut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri naționale în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e).

Candidaţii eliminaţi din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizaţi pe posturi didactice /catedre în anul şcolar 2020-2021.

conform art. 62 alin. (8) şi (9) din Metodologie, în limita numărului de posturi didactice/catedre vacante/rezervate din lista afişată pentru concurs, cu respectarea condiţiilor Metodologiei.

În cazul mediilor de repartizare egale obţinute la concurs se aplică, pentru departajare, prevederile art. 63 alin.(1) şi (2) din Metodologie.

În situaţia în care candidaţii care nu sunt titulari, repartizaţi pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate, renunţă la opţiunea făcută sau nu se prezintă la posturile didactice/catedrele pe care au fost repartizaţi, se mai pot prezenta la o altă repartizare înainte de atribuirea orelor în regim de plata cu ora, conform Calendarului. Situaţiile excepţionale se soluţionează cu avizul Ministerului Educației și Cercetării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții din Alba Iulia care nu au cu cine să-și lase copiii pot primi până la 710 lei pentru plata unei bone. CONDIȚII

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia va susține familiile cu venituri nete mai mici de 3.500 de lei pe membru de familie, cu sume de maxim 710 lei/lună. Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie.

Astfel, în cazul veniturilor până la 2.100 de lei se acordă lunar un ajutor de 710 lei, în cazul veniturilor cuprinse între 2.101 și 2.500 de lei se acordă un ajutor de 550 de lei, familiile care au venituri lunare pe membru de familie cuprinse între 2.501 și 3.000 de lei primesc 390 de lei, iar cele cu venituri cuprinse între 3.001 și 3.500 de lei primesc un ajutor lunar de 250 de lei.

Există și o serie de condiții pentru acordarea acestui ajutor: de exemplu, el nu se acordă pentru copilul care este înscris la creșă/grădiniță sau pentru care părintele a refuzat un loc la creșă/grădiniță, ori l-a retras de la creșă/grădiniță. De asemenea părinții trebuie să facă dovada plății la zi a taxelor și impozitelor către primărie, iar bonele trebuie să dețină diplomă, certificat sau un alt titlu de bonă, recunoscute ori echivalate în conformitate cu prevederile legii.

„Era doar o noțiune de timp. Acum e o stare de fapt. De astăzi, orice tânără familie din Alba Iulia își poate depune la Direcția de Asistență Socială dosarul pentru a primi bani “de bonă”. Am grăbit acest proiect pentru a ajuta cât mai mulți tineri albaiulieni să își poată angaja bone de încredere, pentru a-și crește micuții în siguranță și fără gândul “unde îl duc/ cu cine îmi las azi copilul”. Pe de altă parte, continuăm să dezvoltam infrastructura educațională pentru preșcolari, construim o creșă de 90 de locuri în zona Orhideelor și căutăm permanent alte și alte noi locuri și soluții pentru alte grădinițe și creșe. Alba Iulia crește, la propriu, și prin juniorii ei”, a transmis Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Solicitările se pot depune la Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, bd. Revoluției 1989, nr. 26. Telefon de contact: 0258 810 325.

Întreaga metodologie de acordare a sprijinului pentru plata bonelor poate fi consultată AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate