Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO Floriile Catolice: procesiune în aer liber, la Catedrala romano-catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

Publicat

O procesiune religioasă a avut loc duminică, 2 aprilie, în curtea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, cu ocazia Floriilor catolice. 

Pe o vreme frumoasă, în jurul orei 10.3o, peste 100 de credincioși romano catolici s-au strâns în curtea interioară a lăcașului de cult pentru a lua parte la procesiune. 

Fiecare credincios care a luat parte la slujba din afara catedralei avea în mână câte o ramură de salcie.

Pe o masă, un coș de nuiele plin cu ramuri de salcie era pregătit pentru sființire.

În timp ce corul de tineri cânta, preoții îmbrăcați în veșminte roșii, de sărbătoare, sființeau ramurile din coș și pe cele din mâinile credincioșilor prezenți.

Apoi, după ce procesiunea din curtea Arhiepiscopiei s-a încheiat, soborul de preoți, tinerii din cor și credincioșii au intrat în Catedrala Romano-Catolică din Cetatea Alba Carolina pentru a lua parte la slujba de Florii.

Credincioşii catolici sărbătoresc FLORIILE pe 2 aprilie 2023, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. La ortodocși Floriile se sărbătoresc pe 9 aprilie, zi în care Biserica Catolică sărbătorește Paștile.

Cum se sărbătoresc Floriile la catolici

De Florii, catolicii merg la biserică, unde participă la slujbă. Preotul citește despre patimile lui Hristos, iar cei care au ținut post se pot spovedi și împărtăși.

Postul Paștelui catolic ține 40 de zile, cu aproximativ o săptămână mai puțin decât cel al Paștelui ortodox. de Florii catolicii duc la biserică flori și crenguțe de salcie împletite, pentru a fi sfințite.

Apoi merg la cimitir pentru a curăța mormintele celor trecuți în neființă și agață o crenguță de salcie de cruce.

O altă crenguță de salcie este dusă acasă și așezată la icoană. În trecut, oamenii își puneau ramuri de salcie în jurul taliei în această zi, crezând că astfel vor fi protejați de necazuri tot anul.

Superstiția de care țin cont catolicii de Florii: La catolici, se crede că nu este bine să îți speli părul în Duminica Floriilor, dacă nu vrei să îți albească.

Fetele tinere pun câteva crenguțe de busuioc în apa cu care se spală, pentru a avea noroc și pentru a-și întâlni dragostea.

În trecut, Floriile erau sărbătorite doar de comunitatea de creștini din Ierusalim, însă ulterior obiceiul s-a extins în rândul tuturor credincioșilor. În această zi, credincioșii obișnuiau să poarte ramuri pe străzile localităților și să intoneze imnuri creștine.

În prezent, Biserica Catolică organizează procesiuni la care participă creștinii catolici.

De ce Paștele catolicilor se sărbătorește la date diferite de Paștele ortodox

Paștele ortodox se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

CITEȘTE ȘI: 2 aprilie – FLORIILE CATOLICE: Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). În funcție de data la care se sărbătorește Paștele se stabilește și data la care sunt sărbătorite Floriile.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement