Eveniment
VIDEO: Garda Națională de la Alba Iulia, colind de Crăciun, cu făclii aprinse, în fața Muzeului Național al Unirii
În preajma sărbătorilor de iarnă, membrii Gărzii Naționale de la Alba Iulia – trupa de reenactment istoric a Muzeului Național al Unirii, au cântat colinda „Sus în-naltul cerului”, cu făclii aprinse, în fața Muzeului Unirii din municipiu.
Grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918 a avut un rol esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale. Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.
Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.
Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.
Condusă în epocă de căpitan Florian Medrea, Garda s-a dizolvat în primăvara anului 1919. Cei mai mulţi gardişti au fost recrutaţi dintre soldaţii proaspăt întorşi de pe front.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News