Connect with us
Advertisement

Educație

VIDEO Ministrul Educației: elevii cu afecțiuni cronice pot face și școală online. Precizări despre activitatea universităților

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat joi cele mai recente noutăți privind desfășurarea activității în unitățile de învățământ.

Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educației a emis joi un ordin prin care:

”până la finalul semestrului doi, atât timp cât transmiterea comunitară se păstrează, elevii cu afecțiuni cronice, care au boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip unu, afecțiuni cronice vor putea beneficia de învățământ hibrid.

Acest lucru se va putea face cu certificate medicale, la solicitarea părintelui, și cu aprobarea Consiliului de Administrație al școlii”.

„Am creat această posibilitate ca în această perioadă în care pandemia încă nu s-a încheiat, de starea de alertă a fost ridicată, acești elevi să poată beneficia de sprijin din partea fiecărei școli”, a mai spus ministrul.

Alte declarații

  • pentru universități, sunt prevăzute perioade-tampon la decizia fiecărei universități, cu posibilitatea de recuperare a eventualelor pierderi până la finele semestrului doi
  • legea educației naționale prevede trei forme de organizare a învățământului superior: învățământ cu frecvență, învățământ cu frecvență redusă și învățământ la distanță
  • este nevoie ca în legea educației naționale să prevedem o formă de învățământ hibrid care să poată pune în valoare competențele acumulate de profesor, elevii și studenții; când acest lucru se va întâmpla, va fi nevoie de standarde de evaluare din partea ARACIS; când ARACIS certifică această formare în sistem hibrid, înseamnă că universitățile românești vor putea beneficia de avantajele digitalizării.
  • Statul român oferă sprijin doar pentru învățământul cu frecvență
  • trebuie introdusă în legislația primară această formă, apoi trebuie introduse standarde, la final vor putea fi introduse astfel de cursuri

Preșcolari și elevi ucraineni. Comisii la nivel de județ

  • Elevii și preșcolarii ucraineni vor avea aceleași condiții precum cele ale elevilor români; atât condiții de școlarizare, cât și dreptul de cazare în internate școlare, de a primi rechizite, de a primi manuale școlare
    ”Încercăm să gestionăm cat mai coerent acest proces complicat și nou pentru sistemul de învățământ din România; avem un lucru și vom semna, astăzi sau mâine, un ordin de ministru prin care vom promova organizarea și funcționarea unor comisii la nivelul fiecărui județ din care vor face parte inspector școlar general, doi inspectori, trei cadre didactice și un consilier sau un psihopedagog
    La nivelul fiecărui județ va fi constituită o astfel de comisie care va avea sarcina coordonarea activității de primire a elevilor ucraineni și de repartizare în școli. Există o problemă, pentru că în România avem doar 45 de școli gimnaziale și 10 licee în care se predă limba ucraineană sau cu predare în limba ucraineană” – ministrul Educației.

UPDATE: burse pentru refugiații ucraineni, la fel ca pentru studenții români

„Avem în pregătire un proiect de hotărâre de guvern prin care aceşti refugiaţi ucraineni – de cetăţenie ucraineană – să poată beneficia şi de burse în aceleaşi condiţii în care beneficiază studenţii români”, a declarat Cîmpeanu.

Totodată, există un program care gestionează schimburile universitare, prin care instituţiile de învăţământ superior româneşti pot primi cadre didactice refugiate din Ucraina.

„Bursele pe care Ministerul Educaţiei le acordă în această situaţie sunt nişte burse pe care le apreciez a fi generoase. Este vorba de 590 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de profesor, de 390 euro pe lună pentru cei care posedă titlul de conferenţiar obţinut într-o universitate din Ucraina, de 360 de euro pentru cei care posedă titlul didactic de lector sau şef de lucrări şi 330 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de asistent universitar”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educaţiei a iniţiat şi există această posibilitate acum ca şcolile să poată angaja sau studenţi înmatriculaţi în universităţile româneşti la programe de studii în limba ucraineană sau cadre didactice pensionare. Alături de posibilitatea finanţării cadrelor didactice care vin din Ucraina şi care au disponibilitate în a se implica în educaţia copiilor ucraineni. Sperăm ca aceste modificări să poată acoperi întreg spectrul solicitărilor şi aşteptărilor”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a mai declarat că este în lucru şi un ordin comun al miniştrilor Educaţiei, Sănătăţii şi Familiei, care va reglementa procedura aplicabilă în cazul minorilor din Ucraina care nu sunt însoţiţi de către părinţi.

Potrivit acestuia, un alt ordin comun va stabili metodologia de decontare a serviciilor de cazare şi masă pe care universităţile le-au acordat până acum şi pe care le vor acorda în continuare pentru refugiaţii din Ucraina.

surse: agerpres.ro, edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement