Eveniment
VIDEO: Morminte descoperite de arheologii Muzeului Unirii din Alba Iulia, pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești
Arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au descoperit recent vestigii din preistorie până în epoca post-romană, în urma unor săpături preventive efectuate pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești. Potrivit directorului muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu, în zonă s-au descoperit morminte, ceramică și locuințe.
Potrivit IPJ Dolj, polițiști din cadrul Secţiei 5 Poliție Rurală Pielești s-au sesizat din oficiu ca urmare a unei postări pe o rețea de socializarea, cu privire la faptul că pe raza comunei Ghercești, în şantierul organizat pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află osemnite.
La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, a fost descoperit un sit arheologic cu ocazia efectuarii lucrărilor
la drumul expres Craiova-Pitești, fiind efectuate mai multe săpături arheologice de către reprezentanţii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia în baza autorizaţiei pentru
cercetarea arheologică preventivă emisă de Ministerul Culturii.
În situl arheologic pe o porțiune de aproximativ un kilometru se găsesc mai multe gropi făcute de către arheolgii Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, iar în unele gropi se găsesc oseminte.
Majoritatea gropilor sunt acoperite cu folie de plastic, paza acestora fiind asigurată de către o societate de pază contractată de către societatea care efectuează tronsonul 1 al drumului expres.
„Este vorba despre un sit de dimensiuni foarte mari. Vestigiile descoperite vin din preistorie până în epoca post-romană (se întind pe câteva mii de ani). Este vorba de un tronson de 17 kilometri de autostradă pe care a fost găsit un singur sit. Acolo sunt trei arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Folia a fost aplicată pentru a proteja vestigiile de la o zi la alta de soare. În zonă s-au descoperit morminte, ceramică, locuințe”, a precizat pentru Alba24, directorul Muzelui Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News