Eveniment
VIDEO: Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a depus lista de miniștri și programul de guvernare la Parlament. Ce urmează
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat, sâmbătă, că a depus la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri ai Cabinetului său.
A subliniat că documentul programatic este centrat pe măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate pentru a rezolva criza pandemică.
„Am depus la Camera Deputaţilor şi Senat programul de guvernare şi lista Cabinetului.
Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică.
De asemenea, o altă prioritate e cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, preţurile la alimente”, a declarat, sâmbătă, la Parlament.
Ciucă a făcut apel la ”responsabilitatea” parlamentarilor să voteze cabinetul său pentru că România are nevoie de stabilitate.
”Nu putem să fim nerealişti şi să nu luăm în seamă calculul matematic (n.r. – referitor la susţinerea Guvernului). Fac apel din nou la tot ceea ce înseamnă responsabilitatea membrilor Parlamentului.
Avem nevoie de stabilitate, avem de nevoie de soluţii pentru a depăşi această situaţie de criză, nu vreau să dramatizez, dar dacă vrem cu adevărat să privim realitatea, e suficient să privim la televizor şi să vedem ce se întâmplă în unităţile de primiri urgenţe”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Lista miniștrilor din Cabinetul Ciucă
PNL
Dan Vîlceanu – Finanțe
Alina Gorghiu – Justiție
Lucian Bode- Interne
Nelu Tătaru – Sănătate
Bogdan Aurescu- Externe
Marcel Boloș – Transporturi
Raluca Turcan – Muncă
Cătălin Predoiu – Apărare
Virgil Popescu – Energie
Sorin Cîmpeanu – Educație
Bogdan Gheorghiu – Cultură
Mircea Fechet – Agricultură
Robert Sighiartău – Digitalizare
Florin Roman – Economie
UDMR
Kelemen Hunor – vicepremier
Hegedus Csilla – Fonduri Europene
Barna Tanczos – Mediu
Attila Cseke – Dezvoltare regională
Eduard Novak – Tineret
Calcul politic
În Parlament, PNL are 125 de mandate (9 deputați și senatori au plecat), UDMR – 29, iar minoritățile 18. Totodată, conducerea PNL stie că mai urmează alte plecări – în total, 15 parlamentari vor merge alături de Ludovic Orban.
PNL împreună cu UDMR și Minorități s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru ca Guvernul să fie învestit de Parlament. Liberalii ar mai avea nevoie de cel puțin 68 de voturi să-și treacă Guvernul.
Atât PSD, cât și USR au anunțat că nu vor vota Guvernul.
Ce urmează. Ce spune legea
Premierul desemnat Nicolae Ciucă este a doua propunere făcută de președintele Klaus Iohannis de la debutul crizei politice prin demiterea Guvernului Cîțu de către Parlament pe 5 octombrie.
Dacian Cioloș a fost desemnat pe 11 octombrie de către Klaus Iohannis premier dar liderul USR nu a reușit să strângă o majoritate parlamentară care să-l voteze în Parlament. De la demiterea guvernului Cîțu au trecut 25 de zile.
Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Cu alte cuvinte, constituțional președintele Klaus Iohannis și PNL mai pot juca politic și pot menține un guvern interimar cel puțin alte 30 de zile.
Dacă Nicoale Ciucă nu primește votul de încredere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier fără a fi obligat să declanșeze alegerile anticipate atât timp cât se încadrează în cele 60 de zile prevăzute în Constituție.
surse: Agerpres, Hotnews
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News