Eveniment
VIDEO: Opt milioane de euro pentru zona „Lumea Nouă” din Alba Iulia. Locuințe, dispensar și post de poliție
Până în anul 2023, zona „Lumea Nouă” din Alba Iulia va căpăta o nouă față, cel puțin asta susțin reprezentanții Primăriei. Mai multe proiecte, în valoare totală de 8 milioane de euro, au în vedere „revitalizarea” zonei prin constuirea de locuințe sociale, centru multifuncțional, dispensar, post de poliție, parcuri dar și diferite activități de integrare a comunității rome din acea parte a orașului. Strategia de dezvoltare locală a fost prezentată, marți, în cardul unei conferințe de presă.
„S-au definit anumite zone subregionale care aveau anumite criterii de sărăcie, referitoare la mai multe domenii cum ar fi educație, ocupare, furnizare servicii sociale, medicale sau medico-sociale, precum și combaterea discriminării sau segregării. De asemenea, toate aceste intervenții care vor fi abordate prin Programul Operațional a Capitalului Uman s-au concretizat într-o strategie de dezvoltare locală care este asumată de către un grup de acțiune locală, o asociație care se cheamă <Grupul de Acțiune Locală Alba Iulia Inclusivă> care la finalul anului trecut a depus această strategie de dezvoltare locală și a câștigat finanțare pe acest proiect”, a declarat Crina Dumitrescu, director executiv la Direcţia Programe.
Practic, dacă strategia va fi pusă în aplicare, o bună parte din oraș, în care nu s-a invetiti prea mult în ultimii ani, va fi cu totul transformată.
„Teritorul a fost deja definit în cadrul acestui apel de proiecte. În partea de nord se limitează pe zona Talcioc, cu stația de transformare electrică, blocurile de pe strada Arieșului 39, 41, 45 și pensiunea MA. Partea de est este malul râului Ampoi, la sud este cartierul Herni Coandă, iar la partea de vest este Bulevardul Revoluției, intersecția cu Bulevardul Transilvaniei. Această ZOM (Zonă Urbană Marginalizată) cuprinde cartierul în care se află marea majoritate a comunității romilor și dorim ca în interiorul acestui teritoriu să avem intervenții atât în cadrul POCU cât și în cadrul POR”, a mai declarat Crina Dumitrescu.
Potrivit reprezentanților Primăriei, prin POR se dorește reabilitarea spațiilor publice urbane, reabilitarea rețelei de transport public local, intervenții asupra spațiilor verzi, crearea de locuri de joacă, modernizarea pieței Talcioc și construcția de locuințe sociale. De asemenea, prin POR se dorește construirea unui centru multifuncțional care să cuprindă sală de spectacole, sală de activități și sală pentru întâlniri comunitare. În zonă va mai funcționa un dispensar și un post de poliție. Prin POCU se dorește organizarea unor competiții sportive, servicii de informare și consiliere, acțiuni de voluntariat, înființarea unor inteprinderi sociale de inserție, stagii de ucenicie, organizarea de programe educaționale, servicii sociale și medicale.
Investiția pentru toate aceste proiecte, în număr de 14, este una masivă: 8.000.000 de euro, din care Primăria Alba Iulia va pune la dispoziție 1.000.000 de euro. Din cei 8 milioane, 4,83 milioane de euro (69%) sunt prin finanțate POR, 2,17 milioane de euro (31%) sunt finanțate prin POCU, iar un milion de euro din alte surse de finanțare. Perioada de implementare este de cel puțin 5 ani de zile.
Pentru construirea de locuințe sociale (trei blocuri cu câte 12 apartamente) a fost estimată la suma de 1.200.000 de euro. Pentru modernizarea pieței Talcioc a fost bugetată suma de 500.000 de euro. Alți 750.000 de euro vor fi folosiți pentru crearea și reabilitarea spațiilor publice, sisteme de supraveghere video, extinderea rețelelor de transport public cu stații de autobuz.
„Prin acest proiect nu facem altceva decât să ne îmbunătățim viața. Talciocul va rămâne legat de vânzare, însă curat, întreținut. Legat de acele întreprinderi sociale, noi trebuie să încercăm. (…) Ați văzut și reparații de locuințe, o să reușim să repară și câteva locuințe, bineînțeles și cu concursul lor. (…) Este pentru prima dată când sunt măsuri din acestea integrate. Este un proiect în care rămâne ceva” a spus primarul Mircea Hava.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
iuliana
marți, 20.02.2018 at 15:43
DAR CU LUMEA VECHE , CE FACEM ??????????. LE FACEM CELOR DIN LUMEA NOUA CA ADUC VOTURI ???? CEI DIN LUMEA VECHE SUNT MAI FRAIERI PT. CA PLATESC IMPOZITE PENTRU DRUMURILE PE CARE NU LE AU SAU CARE E PROBLEMA ?????
Adi
marți, 20.02.2018 at 23:26
Stai linistita Iuliana ,ca oricum nu se va face nimic,eventual o noua asfaltare si un pavaj mai modern si cum zice Hava „este un proiect din care va ramane ceva”