Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Raport IPJ Alba pe şase luni din 2018. Mai multe tentative de omor şi delapidări. Ce au recuperat poliţiştii


Publicat

Inspectoratul Județean de Poliție Alba, au prezentat marți, 31 iulie raportul primelor șase luni de activitate din anul 2018. În general, infracţionalitatea a scăzut cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut. Au fost înregistrate însă mai multe tentative de omor, fapte de delapidare, înşelăciuni, falsuri, Tot în această perioadă, poliţiştii din Alba au recuperat, în acţiuni proprii sau în colaborare cu colegi din ţară şi de peste hotare, 20 monede stater de tip Koson sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal, estimate la circa 20.000 de euro şi 13 autovehicule de lux, căutate de autoritățile britanice și italiene. La finalul celor şase luni, erau 106 persoane urmărite naţional, din care 69 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea și 37 persoane dispărute.

În primul semestru al anului 2018, infracționalitatea, în judeţul Alba, a scăzut cu 11% față de primele 6 luni ale anului 2017. Au fost înregistrate, cu aproape 8% mai puţine infracțiuni contra persoanei şi cu 8% mai puţine infracțiuni contra patrimoniului. A crescut siguranţa traficului rutier, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii şi au fost intensificate acţiunile cu caracter preventiv.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, din analiza datelor statistice rezultă că în primele 6 luni ale anului 2018, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au fost sesizate cu 11% mai puține infracţiuni decât în semestrul I al anului 2017. Astfel, infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 6%, infracţionalitatea economică a scăzut cu 24%, iar infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 16%.

Numărul infracţiunilor contra persoanei a scăzut în cu 7,7%. Infracţiunile de loviri sau alte violenţe reprezintă 51,86% din totalul infracțiunilor contra persoanei, indicator care creşte uşor, iar infracțiunile de ameninţare, reprezintă 14,2% din această categorie de infracțiuni și înregistrează o scădere de 14,3%.

La capitolul infracţiuni comise cu mare violenţă (omor, tentativă de omor, pruncucidere/uciderea nou-născutului de către mamă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, viol – art.218 alin. 4 şi vătămare corporală), au fost sesizate și constatate 10 fapte (2 infracţiuni de omor, 6 de tentativă de omor, 2 de vătămare corporală cauzatoare de moarte), în semestrul I 2018. S-au înmulţit tentativele de omor (3 în primul semestru al anului 2017) şi vătămările corporale (doar una, în prima jumătate a anului trecut).

Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu aproape 8%, infracţiunile de furt au scăzut cu 4,5%, tâlhăriile au scăzut cu 5 fapte, infracțiunile de înșelăciune au scăzut cu 19%, iar infracțiunile de distrugere au scăzut cu 9,2%.

În ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise, autorităţilor judiciare competente, 4 comisii rogatorii, instituțiilor competente din Germania (2), SUA (2). În urma misiunii efectuate în ianuarie la Osnabruck (Germania), au fost identificați traficanții români care au exportat ilegal monede Koson din România. În urma perchezițiilor efectuate au fost recuperate 20 monede stater de tip Koson sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal, estimate la circa 20.000 de euro.

Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul patrimoniului cultural. Au fost identificate alte 28 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin Comisie Rogatorie Internaţională pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere; În dosarele proprii au fost indisponibilizate 14 bunuri culturale susceptibile să aparțină patrimoniului cultural naţional, artefacte arheologice (leu funerar, topor perforat, lănci din fier, vas ceramic, 1 carte veche, icoane).

Totodată, au fost confiscate 2 detectoare de metale deținute ilegal și a fost înregistrat un dosar penal privind comercializarea ilegală a detectoarelor de metale.

Criminalitatea transfrontalieră: s-a reușit identificarea a 13 autovehicule de lux, căutate de autoritățile britanice și italiene (5 de Marea Britanie și 8 de Italia).

Urmărirea şi extrădarea: În primele 6 luni ale anului 2018, a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 92 persoane, dintre care: 24 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea şi 68 persoane dispărute.

Măsura urmăririi internaţionale a fost solicitată faţă de 11 persoane despre care se deţin date şi informaţii că au părăsit România, acestea posedând mandate de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate de arestare preventivă;

La finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa IPJ Alba 106 persoane urmărite naţional din care 69 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea și 37 persoane dispărute.

Criminalitatea economico-financiară: în domeniul infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor comerciale sau altor entităţi juridice, au fost constatate 48 de infracţiuni de delapidare, cu 27 mai multe decât în anul 2017. Au fost înregistrate creșteri la: infracţiunile de înșelăciune de la 128 la 187 infracţiuni, infracţiunile de fals, de la 99 la 127 infracţiuni, infracţiunile la Legea codului vamal, de la 0 la 11 infracţiuni, infracţiunile silvice, de la 35 la 47 infracţiuni şi au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de abuz in serviciu, de la 16 la 6 infracţiuni.

În primele 6 luni 2018, au fost luate 17 măsuri preventive.

În cursul anului 2018, s-au organizat șase acțiuni de amploare în domeniul produselor accizabile (tutun), construcțiilor, turism, transporturi, asigurări si prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare .

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 8 județe şi capitala (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caras Severin, Mureș, Maramureș, Sibiu si București), în cadrul lor fiind efectuate 71 de percheziții domiciliare. Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 32 de învinuiți, pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, delapidare, deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile şi fals în înscrisuri sub semnătură privată care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 2.928.056 lei.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuţi 16 suspecţi şi s-a formulat propunerea de punerea în mişcare a actiunii penale şi arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 8 inculpaţi.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii

Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune ”SCUTUL PĂDURII 2018”

În urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate, în semestrul I 2018, au fost înregistrate 136 de dosare penale și soluţionate 167, au fost aplicate 291 de sancţiuni contravenţionale, a fost confiscată cantitatea de 1.707 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 25 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 76 de infracțiuni.

Fenomenul braconajului cinegetic a fost ţinut sub control, fiind constatate 27 de infracțiuni şi s-a asigurat legalitatea operaţiunilor cu materii explozive si substanțe periculoase prin acțiuni preventive si reactive, dispuse la nivel național sau local.

Au fost emise 25 de dispoziţii de suspendare sau anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

Vezi şi Bilanţ IPJ Alba: Şapte morţi şi peste 170 de accidente rutiere, în primele şase luni ale anului 2018

În domeniul prevenirii criminalităţii priorităţile de acţiune au fost prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenirea infracțiunilor de violență în familie. În cadrul acestor programe de prevenire a criminalității, au fost desfășurate activități, în 6 proiecte și 7 campanii de informare. Totodată s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alertă europeană: Azotatul de amoniu din airbag-uri provocă explozii. Două mărci, somate să-și retragă mașinile de pe piață

Publicat

Comisia Europeană a emis două alerte privind pericolul grav generat de azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului, care poate provoca explozii.

Sistemul Safety Gate al Comisiei Europene a emis două alerte extrem de grave referitoare la riscurile de explozie la dispozitivele de airbag-uri.

”În cazul unui accident care a declanșat eliberarea unui airbag pentru conducător sau a unui airbag pasager, această modificare ar putea provoca o explozie a generatoarelor de gaz. În cazul în care un generator de gaz rupează, airbag-ul nu ar avea, așadar, nicio funcție de restricționare și piesele detașate de la generatorul de gaz ar putea ajunge în interiorul vehiculului. Acest lucru ar crește riscul de rănire a călătorilor”, se arată în alerta emisă de Germania.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele Mercedes-Benz și Ford înmatriculate în țara noastră.

Mărcile vizate sunt Mercedes-Benz și Ford pentru care s-a solicitat retragerea de pe piață.

Astfel, pentru Mercedes-Benz, la modelele A-Class, C-Class, GLK, E-Class, ML, GL, R-Class, SLK, SLS AMG, fabricate între 2004 și 2016, a fost emisă o alertă din cauza generatoarelor de gaz cu azotat de amoniu fără agenți de uscare, care ar putea, în anumite condiții climatice, să conducă în timp la o schimbare chimică a combustibilului.

La autoturismele marca Ford, produse în Statele Unite, la modelele Mustang, Fusion, MKZ, Lincoln Town Car, Edge, MKX, Ranger, Ford GT, fabricate din 2005 până în 2014, s-a constatat că azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului poate avea o modificare substanțială în timp din cauza degradării provocate după o expunere prelungită la o umiditate absolută ridicată, la temperaturi ridicate și la cicluri de temperaturi înalte.

”În cazul în care un airbag este activat, acesta poate conduce la creșterea presiunii sau poate provoca o presiune internă excesivă iar corpul acestuia să se spargă, iar fragmentele de metal pot trece prin materialul pernei care provoacă rănirea ocupanților”, se precizează în alerta emisă de Regatul Unit.

În paralel, Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele aparţinând marcilor menţionate mai sus înmatriculate în țara noastră.

”În țările europene, în cazul unor astfel de alerte, firmele producătoare îi notifică pe cetățenii care dețin în proprietate astfel de autoturisme, prin mail, prin sms, prin poștă, pentru a veni de îndată în service-urile reprezentanțelor pentru a putea repara sau a înlocui dispozitivele care generează riscuri sau chiar a retrage produsul cu plata despăgubirilor cuvenite cu celeritate, nu după ani de zile sau niciodată, cum se întâmplă la noi”, a precizat președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor infocons, Sorin Mierlea citat de national.ro .

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Baza de agrement – Bazinul Olimpic și centura de sud-vest Alba Iulia. Cât costă investițiile și când vor începe proiectele

Publicat

Primăria Alba Iulia semnează accord de parteneriat cu ADR Centru pentru pregătirea a două proiecte majore de investiții. Este vorba despre baza de agrement de lângă Bazinul Olimpic și șoseaua de centură de sud-vest.

Conform fișelor de proiect, bugetul eligibil estimat total al investiției pentru baza de agrement este de 6,85 milioane euro, iar cel pentru centură, de 25 milioane euro.

Vezi FOTO: TRASEUL centurii care va lega cartierul Cetate din Alba Iulia de A10. Patru benzi, trotuare și piste. Licitație pentru PUZ

Primul proiect este estimat să înceapă anul viitor, iar centura trebuie finalizată în cel mult 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Nu este vorba despre începerea lucrărilor, doar de procedurile ce țin de documentații.

Acum se semnează acordul pentru elaborarea documentației tehnico – economice necesare celor două proiecte de investiții în domeniite mobilitate urbană și regenerare urbană, ce urmează a fi depuse la finanțare în perioada de programare 2021-2027.

Fișele de proiect pentru cele două obiective au fost selectate pentru a primi finanțare din Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, Axa prioritară 1 – întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI din POAT, cu un punctaj de 4,25, respectiv 4,125 puncte.

Proiectul ”Regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic prin amenajarea de spații verzi și construirea unei baze sportive și de agrement”

Citește și Planurile ștrandului din zona Bazinului Olimpic. Costurile estimate în 2015, majorate

Buget eligibil estimat total al investiției: 6.855.676,76 euro (TVA inclus) / curs inforeuro august 2020

– obiectiv general: regenerarea urbană și valorificarea zonei aferente Bazinului Olimpic prin amenajarea unei baze sportive de agrement, inclusiv un ștrand public, zone verzi și spații de recreere, în acord cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba lulia.

– obiective specifice: regenerarea urbană a zonei Bazinului Olimpic Alba lulia prin construirea unei baze sportive și de agrement cu o suprafață totală de 18.118 mp începând cu anul 2021; îmbunătățirea protecției mediului înconjurător prin amenajarea unor spații verzi în suprafață de 5675,39 mp începând cu anul 2021 în zona Bazinului Olimpic Alba lulia

– se va solicita sprijin financiar pentru următoarele tipuri de documentații PT + DTAC + DDE și caiete de sarcini; studii topografice; studii geotehnice; studiu de solutie efectuat de firma agrementată de Electrica,

Proiectul ”Fluidizarea traficului rutier prin măsuri de mobilitate urbană durabilă – construire arteră ocolitoare pe latura de sud-vest a Municipiului Alba lulia”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FCSB nu mai are destui jucători pentru meciul cu Slovan Liberec. Lotul, afectat de focarul de coronavirus

Publicat

FCSB ar trebui să joace joi, de la ora 20.30, meciul cu Slovan Liberec, dar nu are destui fotbaliști. Clubul are doar nouă jucători disponibili pe lista trimisă la UEFA.

Cazurile de COVID de la FCSB continuă să se înmulţească. 13 jucători au coronavirus şi nu vor fi în lotul pentru meciul de calificare în grupele Europa League cu Slovan Liberec.

Secretarul general al FRF, Justin Ştefan, a spus, miercuri, că FCSB le-a solicitat celor de la UEFA să amâne meciul cu FCSB pentru sâmbătă.

„Regulamentul (FRF – n.r.) spune aşa, e ca la UEFA în mare parte, joci dacă ai cel puţin 13 jucători în lot, dintre care un portar şi avizul DSP. Dacă nu îndeplineşti una dintre aceste condiţii, meciul se amână o singură dată, nu poate fi reprogramat mai repede de şapte zile şi dacă nici atunci nu poate fi programat se pierde jocul cu 3-0. Eu cred că nu se va ajunge în această situaţie şi sunt sigur că în acest sezon vom disputa toate meciurile pe terenul de joc”, a declarat Justin Ştefan pentru Pro X.

Sursă: Stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât costă și ce poate face noul Tesla S ”Plaid Mode”, cea mai rapidă mașină de serie din lume. Atinge 100 de km/h în 2,5 secunde

Publicat

Tesla S „Plaid Mode” va fi cea mai rapidă mașină de serie din lume. Va fi propulsată de trei motoare electrice, care vor dezvolta împreună 1.100 de cai-putere.

Herghelia uriașă îi va permite modelului Tesla să atingă 100 km/oră în 2,5 secunde, iar viteza maximă va fi de 320 km/oră.

Un element de noutate este și autonomia noului model: Tesla Model S Plaid va putea rula între 610 și 840 de kilometri cu o încărcare completă a bateriilor (în funcție de modelul cu care este dotată).

Mașina poate fi comandată acum, însă clienții vor primi mașinile spre finalul anului viitor. Prețul modelului Tesla S Plaid va fi de aproximativ 120.000 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Elon Musk a mai spus că și-ar dori ca producția Tesla să ajungă la 20 de milioane de unități pe an. Acest număr depășește numărul mașinilor de pasageri vândute anul trecut în Statele Unite.

Spre exemplu, grupul Volkswagen, care deține brandurile Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda și altele, a vândut 11 milioane de unități la nivel mondial în 2019.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate