Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Raport IPJ Alba pe şase luni din 2018. Mai multe tentative de omor şi delapidări. Ce au recuperat poliţiştii


Publicat

Inspectoratul Județean de Poliție Alba, au prezentat marți, 31 iulie raportul primelor șase luni de activitate din anul 2018. În general, infracţionalitatea a scăzut cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut. Au fost înregistrate însă mai multe tentative de omor, fapte de delapidare, înşelăciuni, falsuri, Tot în această perioadă, poliţiştii din Alba au recuperat, în acţiuni proprii sau în colaborare cu colegi din ţară şi de peste hotare, 20 monede stater de tip Koson sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal, estimate la circa 20.000 de euro şi 13 autovehicule de lux, căutate de autoritățile britanice și italiene. La finalul celor şase luni, erau 106 persoane urmărite naţional, din care 69 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea și 37 persoane dispărute.

În primul semestru al anului 2018, infracționalitatea, în judeţul Alba, a scăzut cu 11% față de primele 6 luni ale anului 2017. Au fost înregistrate, cu aproape 8% mai puţine infracțiuni contra persoanei şi cu 8% mai puţine infracțiuni contra patrimoniului. A crescut siguranţa traficului rutier, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii şi au fost intensificate acţiunile cu caracter preventiv.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii, din analiza datelor statistice rezultă că în primele 6 luni ale anului 2018, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, au fost sesizate cu 11% mai puține infracţiuni decât în semestrul I al anului 2017. Astfel, infracţionalitatea judiciară a scăzut cu 6%, infracţionalitatea economică a scăzut cu 24%, iar infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 16%.

Numărul infracţiunilor contra persoanei a scăzut în cu 7,7%. Infracţiunile de loviri sau alte violenţe reprezintă 51,86% din totalul infracțiunilor contra persoanei, indicator care creşte uşor, iar infracțiunile de ameninţare, reprezintă 14,2% din această categorie de infracțiuni și înregistrează o scădere de 14,3%.

La capitolul infracţiuni comise cu mare violenţă (omor, tentativă de omor, pruncucidere/uciderea nou-născutului de către mamă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, viol – art.218 alin. 4 şi vătămare corporală), au fost sesizate și constatate 10 fapte (2 infracţiuni de omor, 6 de tentativă de omor, 2 de vătămare corporală cauzatoare de moarte), în semestrul I 2018. S-au înmulţit tentativele de omor (3 în primul semestru al anului 2017) şi vătămările corporale (doar una, în prima jumătate a anului trecut).

Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu aproape 8%, infracţiunile de furt au scăzut cu 4,5%, tâlhăriile au scăzut cu 5 fapte, infracțiunile de înșelăciune au scăzut cu 19%, iar infracțiunile de distrugere au scăzut cu 9,2%.

În ceea ce priveşte protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise, autorităţilor judiciare competente, 4 comisii rogatorii, instituțiilor competente din Germania (2), SUA (2). În urma misiunii efectuate în ianuarie la Osnabruck (Germania), au fost identificați traficanții români care au exportat ilegal monede Koson din România. În urma perchezițiilor efectuate au fost recuperate 20 monede stater de tip Koson sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal, estimate la circa 20.000 de euro.

Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul patrimoniului cultural. Au fost identificate alte 28 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin Comisie Rogatorie Internaţională pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere; În dosarele proprii au fost indisponibilizate 14 bunuri culturale susceptibile să aparțină patrimoniului cultural naţional, artefacte arheologice (leu funerar, topor perforat, lănci din fier, vas ceramic, 1 carte veche, icoane).

Totodată, au fost confiscate 2 detectoare de metale deținute ilegal și a fost înregistrat un dosar penal privind comercializarea ilegală a detectoarelor de metale.

Criminalitatea transfrontalieră: s-a reușit identificarea a 13 autovehicule de lux, căutate de autoritățile britanice și italiene (5 de Marea Britanie și 8 de Italia).

Urmărirea şi extrădarea: În primele 6 luni ale anului 2018, a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 92 persoane, dintre care: 24 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea şi 68 persoane dispărute.

Măsura urmăririi internaţionale a fost solicitată faţă de 11 persoane despre care se deţin date şi informaţii că au părăsit România, acestea posedând mandate de executare a pedepsei cu închisoarea sau mandate de arestare preventivă;

La finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa IPJ Alba 106 persoane urmărite naţional din care 69 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea și 37 persoane dispărute.

Criminalitatea economico-financiară: în domeniul infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor comerciale sau altor entităţi juridice, au fost constatate 48 de infracţiuni de delapidare, cu 27 mai multe decât în anul 2017. Au fost înregistrate creșteri la: infracţiunile de înșelăciune de la 128 la 187 infracţiuni, infracţiunile de fals, de la 99 la 127 infracţiuni, infracţiunile la Legea codului vamal, de la 0 la 11 infracţiuni, infracţiunile silvice, de la 35 la 47 infracţiuni şi au fost înregistrate scăderi la infracţiunile de abuz in serviciu, de la 16 la 6 infracţiuni.

În primele 6 luni 2018, au fost luate 17 măsuri preventive.

În cursul anului 2018, s-au organizat șase acțiuni de amploare în domeniul produselor accizabile (tutun), construcțiilor, turism, transporturi, asigurări si prestări servicii cu scopul final de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare .

Acțiunile s-au desfășurat pe raza a 8 județe şi capitala (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caras Severin, Mureș, Maramureș, Sibiu si București), în cadrul lor fiind efectuate 71 de percheziții domiciliare. Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 32 de învinuiți, pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, delapidare, deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile şi fals în înscrisuri sub semnătură privată care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 2.928.056 lei.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuţi 16 suspecţi şi s-a formulat propunerea de punerea în mişcare a actiunii penale şi arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 8 inculpaţi.

Infracţionalitatea în domeniul silviculturii

Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune ”SCUTUL PĂDURII 2018”

În urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate, în semestrul I 2018, au fost înregistrate 136 de dosare penale și soluţionate 167, au fost aplicate 291 de sancţiuni contravenţionale, a fost confiscată cantitatea de 1.707 metri cubi de material lemnos.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 25 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 76 de infracțiuni.

Fenomenul braconajului cinegetic a fost ţinut sub control, fiind constatate 27 de infracțiuni şi s-a asigurat legalitatea operaţiunilor cu materii explozive si substanțe periculoase prin acțiuni preventive si reactive, dispuse la nivel național sau local.

Au fost emise 25 de dispoziţii de suspendare sau anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

Vezi şi Bilanţ IPJ Alba: Şapte morţi şi peste 170 de accidente rutiere, în primele şase luni ale anului 2018

În domeniul prevenirii criminalităţii priorităţile de acţiune au fost prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi prevenirea infracțiunilor de violență în familie. În cadrul acestor programe de prevenire a criminalității, au fost desfășurate activități, în 6 proiecte și 7 campanii de informare. Totodată s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

  • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
  • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
  • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
  • produse de la stână din Vinţu de Jos
  • conserve din fructe şi legume
  • chipsuri din cartofi de Alba
  • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
  • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
  • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
  • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate