Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Război în Ucraina, ziua 19. Noi negocieri, violențele continuă. Bloc bombardat la Kiev, oameni uciși

Publicat

Ucraina a intrat în a 19-a zi de invazie din partea Rusiei. O nouă rundă de negocieri între cele două părți va avea loc luni.

Cu toate acestea, violențele de intensifică. Continuă bombardamentele în mai multe locații din Ucraina.

Rusia ar fi cerut Chinei ajutor militar și sprijin în vederea eludării sancțiunilor, potrivit oficialilor americani, însă Ambasada Chinei la Washington nu a confirmat.

În Ucraina, continuă exodul refugiaților: circa 2,7 de oameni au părăsit țara, potrivit ONU.

Forțele navale ruse ar fi blocat comerțul maritim al Ucrainei, controlând coasta Mării Negre.

UPDATE: Rusia a declarat luni că ar putea lansa asalturi pentru a prelua controlul total asupra marilor oraşe din Ucraina, în a 19-a zi a invaziei sale marcate în special de evacuarea a mii de civili din Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu de mai multe zile, potrivit France Presse.

Armata rusă, care şi-a continuat eforturile de încercuire a capitalei Kiev, nu exclude „preluarea controlului total asupra marilor oraşe care sunt deja înconjurate” prin asalt, a declarat Kremlinul, contestând că preşedintele Vladimir Putin este dezamăgit de progresul lent al forţelor sale pe teren, aşa cum afirmă responsabili şi experţi occidentali.

Ordinele preşedintelui rus au fost până acum „să nu se lanseze un asalt rapid asupra marilor centre urbane, inclusiv Kiev” pentru a minimiza victimele civile, a spus purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, în timp ce, potrivit Ministerului britanic al Apărării, „bombardamentele şi atacurile ruseşti efectuate în mod nedescriminatoriu provoacă distrugeri de mare amploare”.

Două persoane au fost ucise luni în bombardamentele ruseşti asupra capitalei ucrainene care au vizat un imobil rezidenţial şi uzina constructorului ucrainean de avioane Antonov, a anunţat primăria.

Ucraina a acuzat luni armata rusă că a întrerupt din nou alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobâl (dezactivate), la nord de Kiev, aflată sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei.

La Doneţk (est), separatiştii proruşi au afirmat luni că o rachetă ucraineană a ucis cel puţin 17 persoane şi a rănit alţi aproximativ 20 în centrul acestui mare oraş industrial.

Mai spre vest, într-un alt mare oraş industrial, Dnipro, unde se îndreaptă civilii care fug de Harkov şi Zaporojie, sirenele de alarmă au sunat luni dimineaţă în decurs de cinci ore, pentru prima dată de la începutul invaziei.

Momentele zilei de luni, 14 martie

9 persoane au fost ucise şi alte 9 rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale

 • ”La 16:00 GMT, putem declara că sunt nouă morţi şi nouă răniţi”, a declarat presei Vitali Kobal, şeful administraţiei locale, adăugând că ”două rachete” au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne, şi o clădire administrativă aflată în apropiere.
 • ”În acest moment, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi vor continua până când resturile din clădiri vor fi complet îndepărtate”, a adăugat el.
 • Potrivit lui Vitali Kobal, accesul la televiziune a fost deja restabilit la sfârşitul zilei în partea de nord a regiunii Rivne, prin intermediul reţelei de cablu.

Rusia a avertizat luni că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac ucrainean asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk

 • le-a cerut localnicilor aflaţi în proximitatea respectivelor fabrici să se îndepărteze de acele locuri, transmite Reuters.
 • Ministerul rus al Apărării a menţionat într-o declaraţie că Rusia estimează că Ucraina a folosit muniţii cu fragmentaţie în atacul asupra unei zone dens populate în Doneţk.
 • Forţele ruse vor acţiona pentru a ”scoate din funcţiune întreprinderile complexului militaro-industrial al Ucrainei care fabrică şi repară arme pe care naţionaliştii le folosesc pentru a comite crime de război”, se arată în declaraţia ministerului rus.
 • ”Îndemnăm cetăţenii ucraineni care lucrează în aceste întreprinderi, precum şi rezidenţii din clădirile rezidenţiale situate în apropiere, să părăsească zonele de potenţial pericol”, a mai transmis acelaşi minister.

Ucraina cere expulzarea ”imediată” a Rusiei din Consiliul Europei

 • Premierul ucrainean Denis Şmigal a cerut luni Consiliului Europei „să expulzeze imediat” Rusia din rândurile sale, ceea ce ar fi o premieră în istoria acestei organizaţii paneuropene de apărare a drepturilor omului, potrivit AFP.
 • „Cerem să se ia decizia de expulzare imediată a Rusiei din Consiliul Europei”, a spus şeful guvernului ucrainean, într-o intervenţie prin videoconferinţă de la Kiev în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care îşi are sediul la Strasbourg, în estul Franţei.
 • Comitetul de Miniştri al organizaţiei, „executivul” său, din care fac parte ambasadorii statelor membre, urmează să se reunească joi pentru a lua o decizie.

Harkov: Un bombardament al armatei ruse s-a soldat luni cu doi morţi şi un rănit la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat parchetul regional.

 • „În urma tirurilor de artilerie ale agresorului, un imobil a fost distrus şi mai multe clădiri au fost avariate”, a indicat serviciul de presă al parchetului regional Harkov, precizând că „două persoane au decedat”, iar „una este rănită”, identitatea lor stabilindu-se în prezent.
 • O anchetă a fost deschisă de către parchetul regional în cazul acestor decese şi distrugeri.
 • Agenţiile de presă ucrainene transmit că, în urma bombardamentului, în centrul oraşului Harkov a fost distrus aproape complet un bloc de apartamente de patru etaje. Imobilul era situat lângă Administraţia regională din Harkov, care a fost atacată de forţele ruse cu o rachetă de croazieră Kalibr la 1 martie.
 • La scurt timp, parchetul a anunţat că un adolescent de 15 ani a fost ucis de o schijă în urma unui bombardament care a lovit o grădiniţă din Ciuguev, o localitate situată la 40 km sud-est de Harkov

Harta războiului – ziua 19 (sursa Ministerul britanic de apărare)

”Legiunea internațională”: Cel puţin patru foşti militari portughezi se aflau la baza de la Iavoriv atacată duminică de Rusia cu rachete, dar toţi sunt teferi

 • Aceștia au venit în Ucraina pentru a intra în ”legiunea internaţională” alcătuită din combatanţi străini care luptă alături de armata ucraineană împotriva invaziei ruse
 • Prezenţa lor acolo a fost semnalată iniţial de presa portugheză, conform căreia respectivii militari au sosit în Ucraina săptămâna trecută. Baza, denumită Centrul Internaţional pentru Securitate şi Menţinerea Păcii, a fost în ultimii ani tabără de instrucţie pentru trupele ucrainene antrenate de instructori străini şi a fost folosită recent drept centru de antrenament pentru combatanţii străini veniţi să lupte în Ucraina împotriva trupelor ruse.
 • Unul dintre membrii grupului portughez ar fi Nuno Machado, fost membru al forţelor speciale portugheze şi foarte cunoscut în ţara sa pentru participarea la un reality show.

Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, în special cu miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, drept represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia, au declarat luni diplomaţi pentru AFP.

 • Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea set de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei. Prin această extindere, pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

Rusia intenţionează să-şi completeze forţele în Ucraina prin racolarea de combatanţi ceceni şi sirieni, cu ajutorul cărora să preia controlul asupra centrelor urbane ucrainene, relatează luni France Presse.

 • În acest sens, Moscova încheie contracte cu astfel de combatanţi racolaţi în ţări din Orientul Mijlociu pe o durată de şase luni, cu o remuneraţie de 200-300 de dolari pe lună, potrivit Meduza.io.
 • La aproape trei săptămâni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, toţi cei circa 150.000 de soldaţi care fuseseră comasaţi anterior de Rusia în apropiere de frontierele ucrainene sunt desfăşuraţi deja pe teritoriul ucrainean. Potrivit Statului Major francez, „ruşii nu mai au rezerve în zonă”.
 • Rusia a afirmat vineri că 16.000 de voluntari sirieni sunt pregătiţi să se alăture frontului ucrainean, un scenariu aprobat de preşedintele Vladimir Putin, care a oferit un sprijin militar considerabil regimului sirian începând cu toamna anului 2015, salvând de facto regimul lui Bashar al-Assad.

Slovacia a decis să expulzeze trei membri din personalul ambasadei Rusiei la Bratislava în baza unor informaţii primite de la serviciile speciale

 • aceştia trebuie să părăsească ţara în termen de 72 de ore, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Externe, relatează Reuters.
 • Moscova va răspunde expulzării „nejustificate” de către Slovacia a trei angajaţi ai ambasadei Rusiei, a declarat luni un purtător de cuvânt al MAE rus.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni, la Varşovia, ca activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident să fie confiscate definitiv şi destinate unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei.

 • „Agresorul brutal care a atacat o ţară trebuie să plătească preţul cel mai ridicat care poate fi impus în democraţie şi în cadrul coexistenţei paşnice a naţiunilor”, a declarat Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu omologii săi lituanian, Ingrida Simonyte, şi ucrainean, Denis Şmîgal.
 • El a făcut apel la comunitatea internaţională să le dea ucrainenilor „o speranţă de reconstrucţie, speranţa unui viitor” care trebuie să se bazeze „pe un mare fond format din activele ruse” confiscate.

Ministrul polonez al familiei şi protecţiei sociale, Marlena Malag, a cerut luni ”solidaritate” din partea tuturor ţărilor Uniunii Europene în faţa valului de refugiaţi ucraineni pentru ca acesta să nu fie lăsat doar pe seama ţărilor vecine Ucrainei

 • În Polonia au intrat de la începutul invaziei ruse în Ucraina aproape 1,76 milioane de refugiaţi şi guvenul de la Varşovia se aşteaptă la un număr şi mai mare odată ce atacurile ruseşti se extind către partea de vest a Ucrainei.

Şeful diplomaţiei israliene a declarat luni că ruşilor nu li se va permite să se folosească de ţara sa pentru a ocoli sancţiunile internaţionale.

 • În contextul criticilor că Israelul nu face suficient pentru a susţine Ucraina, ministrul de externe Yair Lapid a declarat că „Israelul nu va fi o cale pentru a ocoli sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi alte ţări occidentale”.
 • El a declarat, în cadrul unei vizite pe care o efectuează luni în Slovacia, că Ministerul de Externe este în contact cu alte ministere şi autorităţile aeroportuare pentru a coordona măsurile împotriva ruşilor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat intervenția pe care ar fi urmat să o aibă luni în Consiliul Europei din cauza unor ”circumstanțe urgente și neprevăzute”.

Ar urma să se adresese Congresului American, miercuri.

Mariupol: 160 de vehicule au reuşit să părăsească, printr-un coridor umanitar, oraşul asediat de forţele ruse şi separatişti proruşi

 • Coloana de vehicule particulare s-a îndreptat spre Berdiansk, un oraş ucrainean ocupat de trupele ruse în regiunea Zaporojie, a anunțat municipalitatea
 • Săptămâna trecută, eșuaseră eforturile repetate de evacuare a civililor din Mariupol – un oraş cu 400.000 de locuitori înainte de declanşarea conflictului. „La ora actuală, încetarea focului este respectată pe coridorul umanitar”, potrivit aceleiaşi surse.
 • În postarea de pe Telegram, consiliul municipal din Mariupol nu precizează câţi oameni au putut să fugă din oraşul în care condiţiile sunt catastrofale după zile în şir de bombardamente şi asediu.
 • Duminică, municipalitatea din Mariupol a raportat că 2.187 de locuitori au fost ucişi în atacurile ruseşti după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie.
 • Un convoi însoţit de preoţi ortodocşi, cu 100 de tone de apă, alimente şi medicamente, a fost nevoit să se întoarcă duminică din drum din cauza tirurilor neîncetate ruseşti. O nouă tentativă era prevăzută pentru luni.

Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză şi va continua marţi

 • a anunţat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni, relatează Reuters. ”O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă”, a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Explozie puternică în cartierul Kurenivka, din Kiev, pe o stradă principală, surprinsă de camerele de supraveghere

 

A patra rundă de negocieri ruso-ucrainene

 • Comunicarea între cele două părţi este dură, dar continuă, a transmis luni negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Twitter

 • Consilierul lui Volodimir Zelenski a difuzat în reţeaua socială menţionată şi o fotografie de la negocierile care au loc prin videoconferinţă. El a afirmat că „părţile îşi exprimă activ poziţiile specificate” şi a apreciat că „motivul neînţelegerilor este diferenţa prea mare între sistemele politice”.
 • Mihailo Podoliak: poziţia guvernului de la Kiev a rămas neschimbată: înainte de orice dialog privind relaţiile viitoare cu Rusia, trebuie încheiat un armistiţiu. „Negocieri. Runda a 4-a. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor & garanţii de securitate. Discuţie grea”, a scris el, adăugând că crede că Rusia „încă are iluzia că 19 zile de violenţe împotriva oraşelor (ucrainene) paşnice este strategia corectă”.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat luni că recentul atac rusesc asupra bazei militare de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de Lvov şi de graniţa cu Polonia, arată câtă dreptate a avut Ungaria când a decis să nu autorizeze transferul de arme către Ucraina.

 • „Atacurile evidenţiază importanţa deciziei de a nu permite tranzitul prin ţară (Ungaria) a armelor letale către Ucraina”, decizie pe care guvernul de la Budapesta o va menţine, a spus Szijjarto.
 • În opinia şefului diplomaţiei ungare, recentul atac rusesc asupra Centrului Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii, din apropiere de Leopolis, soldat cu 35 de morţi, „ar putea fi o demonstraţie că ruşii vor să distrugă transporturile de arme pe care Ucraina le primeşte din Occident”.
 • Szijjarto a explicat că guvernul ungar se teme să pună în pericol populaţia ţării şi mai ales minorităţile maghiare care trăiesc în regiunile vestice din Ucraina, în cazul în care ar autoriza tranzitarea teritoriului său a armelor destinate armatei ucrainene.

Atac asupra fabricii de avioane Antonov, la 10 km de centrul capitalei Kiev

Serviciile de urgență s-au deplasat la locul exploziei.

Imagini și din orașul Snihurivka (regiunea Mikolayv). Case distruse de bombardamente. Autoritățile locale spun că erau oameni prinși sub dărâmături.


Obolon, regiunea Kiev: Un bloc cu 9 etaje s-a prăbușit parțial după ce trupele ruse au tras cu un obuz. A avut loc un incendiu


Televiziunea ucraineană de stat a relatat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei au fost rănite. La rândul său, consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Gheraşcenko, doi oameni au fost ucişi şi trei au fost spitalizaţi.

În bloc mai erau 64 de persoane, dar majoritatea reușiseră să se autoevacueze la timp. Victimele sunt dintre cei care nu reușiseră să plece, după alarmare. Atacul a fost în jurul orei 5.00.

Armata ucraineană a anunţat luni la primele ore că trupele ruse încearcă să-şi consolideze poziţiile ocupate şi să menţină ritmul ofensivei şi pregătesc noi atacuri, la două săptămâni şi jumătate după începerea invadării Ucrainei.

 • ”Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său informativ cotidian. Acesta precizează că sunt aşteptate noi atacuri la Harkov, Sumî şi în suburbia Brovari a capitalei Kiev.
 • În regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, trupele ruse se concentrau în special pe avansarea către Severodoneţk, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.
 • În oraşele Topolske şi Şpakivka, din regiunea Harkov, forţele ruse au înregistrat pierderi.

O sesiune de negocieri prin videoconferinţă între Rusia şi Ucraina va avea loc luni

 • a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.
 • Mai devreme, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, anunţase că acest schimb de opinii va avea loc luni prin videoconferinţă. „Negocierile continuă fără întrerupere prin videoconferinţă. Grupurile de lucru lucrează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă”, a precizat Mihailo Podoliak.
 • De la începutul ofensivei militare a Moscovei la 24 februarie, în Belarus au avut loc trei runde de discuţii. Acestea s-au concentrat în principal pe crearea de coridoare umanitare pentru civili.

Un coridor terestru leagă Crimeea de regiunea separatistă Donbas din Ucraina

 • spune vicepreşedintele Consiliului de Miniştri al peninsulei Crimeea, anexate de Rusia. Potrivit lui Gheorghi Muradov, citat de RIA Novosti, forţele ruse au preluat controlul asupra drumului care leagă Crimeea de Mariupol. Informaţia nu a fost confirmată de partea ucraineană.
 • Potrivit lui Muradov, acest lucru ar înlesni livrările de ajutoare umanitare pentru oamenii din regiunea Doneţk.
 • În acelaşi timp, Kievul susţine că trupe ruse au blocat un convoi cu ajutoare umanitare pentru portul asediat Mariupol din Doneţk. Potrivit analiştilor, unul dintre obiectivele atacului rus în Ucraina este să stabilească un coridor de la zonele separatiste care se învecinează cu Rusia până la peninsula Crimeea. Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014

Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară.

 • Ramzan Kadîrov, denunţat de ONG-urile internaţionale pentru încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în republica sa caucaziană, a publicat un videoclip pe Telegram care îl arată în uniformă militară studiind planuri în jurul unei mese cu soldaţi într-o cameră
 • Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, este loial Kremlinului şi dispune de o miliţie paramilitară la ordinele sale.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat luni din nou NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra ţării sale

 • a avertizat că, în caz contrar, Alianţa Nord-Atlantică ar putea să vadă „rachete ruseşti” căzând asupra statelor sale membre. „Dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp, rachete ruseşti vor cădea pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, peste casele cetăţenilor din NATO”, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat puţin după miezul nopţii.
 • El s-a exprimat la o zi după atacurile aeriene ruse asupra unei baze de antrenament ucrainene situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, membră a NATO şi UE, în apropierea oraşului ucrainean Lviv (vest).
 • Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente au făcut 35 de morţi şi 134 de răniţi. „Numai în regiunea Lviv, au căzut 30 de rachete”, a spus şeful statului ucrainean. „Nu se întâmpla nimic care să poată ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse. Şi la doar 20 de kilometri de frontierele NATO”, a insistat el.

Principalele repere ale zilei de duminică, 13 martie

Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale

 •  a informat duminică cotidianul american New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns.
 • „Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru mai multe media.

Sursa de alimentare a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită duminică

 • a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul ucrainean al Energiei. ”Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor de la Ukrenergo (operatorul ucrainean al şantierului), inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl, confiscată de ocupanţii ruşi”, a indicat ministrul Guerman Galuşcenko, într-un comunicat publicat de Energoatom.
 • ”De acum înainte, sistemele de răcire a ansamblului de combustibil vor funcţiona din nou normal şi mai mult datorită generatoarelor de rezervă”, a adăugat el.
 • Miercuri, Ukrenergo a anunţat că centrala, care a provocat cel mai grav dezastru nuclear civil în 1986, ”a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat însă că incidentul nu a avut ”un impact major asupra siguranţei”, în timp ce ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat că centrala are generatoare de rezervă, cu o capacitate de doar 48 de ore.

Atac aerian al forțelor ruse asupra bazei militare ucrainene de la Iavoriv, în apropiere de frontiera cu Polonia

 • Cel puţin 35 de persoane au murit şi 134 au fost rănite, a anunţat guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki.
 • Baza militară de la Iavoriv este situată la circa 40 de kilometri nord-vest de oraşul Lvov şi la circa 20 de kilometri de graniţa cu Polonia. Ea a servit în ultimii ani ca bază de antrenament pentru forţele ucrainene sub coordonarea unor instructori străini, în special americani şi canadieni. Baza din Iavoriv a fost de asemenea unul din principalele centre folosite pentru exerciţii militare comune între forţele ucrainene şi cele ale NATO.

Departamentul american al Apărării a răspuns la tirurile de rachete ruseşti din apropierea graniţei cu Polonia.

 • a reiterat că Washingtonul şi aliaţii săi vor apăra teritoriul NATO în cazul unui atac. ”Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, referindu-se la acordurile NATO de sprijin militar reciproc. Acesta este de asemenea motivul pentru care forţele americane şi alte forţe NATO îşi sporesc prezenţa la graniţa estică a Alianţei, a spus el.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate” Rusiei, după uciderea jurnalistului american Brent Renaud, potrivit BBC.

 • Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare”, a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul.
 • Brent Renaud, corespondent al publicației The New York Times, a fost împușcat mortal duminică în Irpen, lângă Kiev. Un alt jurnalist a fost rănit.

Bilanț tragic la Mariupol: Peste 2.100 de locuitori au fost ucişi de la începutul ofensivei, a anunţat primăria.

 • ”Ocupanţii lovesc cinic şi deliberat clădiri rezidenţiale, zone dens populate, distrug spitale de copii şi infrastructurile urbane (…). Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit în atacurile ruse”, a informat Primăria Mariupol pe Telegram. ”În 24 de ore, am avut 22 de bombardamente într-un oraş paşnic. Aproximativ 100 de bombe au fost deja aruncate asupra Mariupol”, a adăugat el.
 • Mariupol este un oraş-port strategic, din sud-estul Ucrainei, situat între Crimeea şi Donbass. Este cufundat într-o situaţie ”aproape fără speranţă”, lipsit de hrană, apă, gaz, electricitate şi comunicaţii, potrivit Medici fără Frontiere (MSF). Mai multe încercări de a transporta ajutor umanitar spre oraş au eşuat în ultimele zile.

Melitopol: Rusia a instalat un administrator pro-rus în oraş – unul dintre primele teritorii cucerite de forţele ruse de la începutul invaziei.

 • Aleasa locală pro-rusă Galina Danilcenko a fost numită după ce primarul ales al oraşului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de trupele ruse, conform Kievului. Galina Danilcenko le-a cerut locuitorilor din acest oraş din sudul ţării „să se adapteze la noua realitate” și să nu mai demonstreze împotriva forţelor de ocupaţie ruse.
 • Galina Danilcenko intenţionează să creeze un Comitet de Alegere al Poporului pentru a rezolva problemele din oraşul Melitopol, unde locuiesc 150.000 de persoane, şi din regiunea Melitopol.

Alt primar ridicat duminică de soldații ruși în sudul țării.

 • Este vorba de edilul din Dniprorudne, din regiunea Zaporojie.

Aproape 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zone de conflict din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un videoclip difuzat duminică.

 • ”Astăzi (duminică – n.r.), obiectivul cheie este Mariupol”, a spus el, adăugând că un convoi umanitar de aprovizionare se află la doar 80 de kilometri distanţă de oraşul port asediat unde peste 400.000 de oameni sunt prinşi din cauza conflictului.

Noi precizări despre drona care s-a prăbuşit joi seara în sud-vestul Zagrebului: în aceasta au fost găsite rămăşiţe ale unei bombe aeriene, a spus ministrul croat al apărării, Mario Banozic.

 • „Au fost găsite urme ale unui dispozitiv exploziv, ceea ce indică faptul că nu era o dronă de recunoaştere. Am găsit părţi ale unei bombe aeriene”, a declarat Banozic reporterilor, la locul prăbuşirii, după ce partea principală a dronei a fost scoasă din pământ. El a precizat că este vorba despre un vehicul aerian fără pilot de fabricaţie sovietică, dar că încă nu este clar dacă a venit din partea Rusiei sau a Ucrainei.
 • Serviciul de seismologie din Croaţia a comunicat sâmbătă că seismografele sale au înregistrat impactul unui obiect zburător în zona Jarun din sud-vestul Zagrebului, joi, la ora 23:01:49. Drona a căzut la aproximativ 50 de metri de un cămin studenţesc, dar nimeni nu a fost rănit. Aproximativ 40 de maşini aflate într-o parcare din apropiere au fost avariate. Dispozitivul s-a prăbuşit în Croaţia după ce a survolat România şi Ungaria.

Peste 250 de persoane care manifestau duminică împotriva intervenţiei militare ruse din Ucraina au fost arestate în Rusia, potrivit unei organizaţii neguvernamentale

 • „Cel puţin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de oraşe”, a transmis pe site-ul său OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestaţiilor. Jurnalişti ai AFP au văzut cum mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi „manu militari” la Moscova şi la Sankt-Petersburg, al doilea oraş al ţării.
 • La Moscova, câteva zeci de persoane au sfidat interdicţia de a manifesta şi s-au adunat în apropierea Kremlinului. Cel puţin 30 de manifestanţi şi un jurnalist au fost reţinuţi de poliţişti, potrivit AFP.

Rusia, acuzată că folosește bombe cu fosfor în Donbas

 • Un responsabil al poliţiei ucrainene din regiunea Lugansk din estul ţării a acuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică armata rusă că i-a atacat localitatea cu bombe cu fosfor, relatează AFP.
 • Potrivit lui Oleksi Biloşiţki, şeful poliţiei din Popasna, oraş situat la circa o sută de kilometri vest de Lugansk, forţele ruse au folosit bombe cu fosfor asupra localităţii sale.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare privind oferte false de vacanțe. Ce date trebuie să conțină pachetele de servicii turistice

Publicat

Se apropie sezonul concediilor și autoritățile atrag atenția asupra ofertelor false de vacanțe. Sunt cazuri în care escrocii clonează site-uri turistice oficiale.

Escrocii încearcă să atragă atenția oamenilor prin prețurile extrem de mici, care par oferte de nerefuzat. De cele mai multe ori, o parte din taxe nici nu sunt menționate. Călătorul ajunge la aeroport și la cazare și vede că trebuie să plătească mai mult.

„Atunci când o ofertă pare prea bună pentru a fi refuzată, sigur ascunde ceva. Au existat și cazuri în care persoanele au închiriat anumite imobile, au ajuns la fața locului și au constatat că acel imobil nici măcar nu există. Întotdeauna trebuie să deschidem doar agențiile de turism care sunt oficiale sau care știm că sunt acreditate oficial”, spune comisarul-șef Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, potrivit digi24.ro

Pentru a nu fi înșelați pe internet, românii sunt sfătuiți să își aleagă cu atenție site-urile pe care le folosesc atunci când caută oferte pentru vacanță. De asemenea, să solicite toate informațiile legate de destinație. Asta pentru că escrocii online clonează site-uri turistice oficiale.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reamintește care sunt detaliile dintr-o ofertă reală de vacanță.

ANPC: Sfaturi la achiziția unui pachet de servicii turistice

Consumatorii trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație, cazare, transport, serviciile de masă, precum și de modalitățile de plată.

Informarea turiștilor cu date privind ofertă turistică, în vederea încheierii contractului:

Agenția de turism are obligația să furnizeze turiștilor, în scris, în vederea încheierii contractului, informații referitoare la:

 • localitatea de destinație
 • rută de parcurs
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoria acestuia/acestora
 • tipul unităților de cazare, adresele și categoriile de clasificare a acestora
 • serviciile de masă oferite și categoria de clasificare a unităților de alimentație
 • durata programului, cu indicarea datei sosirii și a plecării;
 • informații generale privind regimul pașapoartelor și al vizelor, precum și al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie și sejur
 • cuantumul avansului, dacă este cazul, precum și termenul pentru achitarea restului de plată;
 • numărul minim de persoane necesar pentru realizarea programului și termenul limită pentru informarea turistului, în caz de anulare a călătoriei turistice
 • posibilități de încheiere a unor asigurări facultative pentru asistență în caz de boală, accidente și altele asemenea;
 • durata pentru care operează ofertă turistică.

Informarea turiștilor cu date de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate, necesare pentru călătorie și ședere

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să comunice turistului, în scris sau prin orice altă formă corespunzătoare, înaintea încheierii contractului, informațiile de ordin general privind regimul pașapoartelor și al vizelor și formalitățile de sănătate necesare pentru călătorie și ședere.

Furnizarea în scris turiștilor a informațiilor privind călătoria, înainte de data plecării

Organizatorul și/sau detailistul trebuie să furnizeze în scris turistului, într-un termen stabilit prin contract, înainte de data plecării, următoarele informații:

 • orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract;
 • denumirea, sediul/adresă, numărul de telefon și de fax ale reprezentanței locale a organizatorului și/sau a detailistului ori, în lipsa acesteia, cele ale autorităților locale care pot ajuta turistul, în caz de nevoie. În cazul în care aceste reprezentanțe sau autorități locale nu există, turistul trebuie să dispună de un număr de apel de urgență sau de orice altă informație care să îi permită contactarea organizatorului și/sau a detailistului;
 • pentru călătoriile și șederile minorilor, informații care să permită stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul șederii copilului
 • posibilitatea semnării unui contract de asigurare facultativă, care să acopere taxele de transfer al turistului sau a unui contract de asistentă, care să acopere taxele de repatriere, în caz de accidentare sau de boală.

ANPC: Furnizarea bonului de comandă turiștilor și conținutul acestuia

Agenția de turism tour operatoare sau detailistă este obligată să furnizeze turistului un bon de comandă numai în cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agenției de turism: contractul ia naștere în momentul în care turistul primește confirmarea scrisă a rezervării, ce se transmite de către organizatorul sau detailistul călătoriei turistice, care acționează în numele organizatorului, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă.

În cazul în care conținutul bonului de comandă diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate considera că voiajul nu a fost rezervat și are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite.

Bonul de comandă cuprinde următoarele elemente:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice, durată și datele de sosire și de plecare
 • mijlocul/mijloacele de transport și categoria acestuia/acestora
 • tipul și categoria structurilor de primire
 • serviciile de masă (pensiune completă/demipensiune/mic dejun)
 • programul turistic solicitat
 • numărul de persoane pentru care se comandă pachetul de servicii turistice, numărul de copii, vârstă și actele de identificare a acestora;
 • alte solicitări speciale.

ANPC: Contractul, înmânarea unui exemplar turistului și respectarea clauzelor contractuale

Contractul cuprinde cel puțin următoarele clauze:

 • destinația/destinațiile călătoriei turistice și, în cazul perioadelor de sejur, durată și datele de sosire și de plecare;
 • mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele și locurile de plecare/sosire, la ducere și la întoarcere;
 • în cazul în care pachetul de servicii turistice include și cazarea, adresă și categoria de clasificare ale structurilor de primire turistice, în conformitate cu reglementările țărilor de primire;
 • serviciile de masă furnizate: pensiune completă, demipensiune, mic dejun;
 • dacă realizarea pachetului de servicii turistice necesită un număr minim de persoane, data limită de informare a turistului privind anularea călătoriei turistice comandate
 • rută
 • vizitele, excursiile sau alte servicii care sunt incluse în prețul total convenit al pachetului de servicii turistice
 • denumirea și sediul/adresă agenției/agențiilor de turism organizatoare și, după caz, ale agenției de turism detailiste și ale societății de asigurări
 • prețul pachetului de servicii, cu indicarea cazurilor în care acesta poate fi modificat și tarifele pentru anumite servicii: taxe de aterizare, îmbarcare/debarcare în porturi și pe aeroporturi, taxe de turist, dacă acestea nu sunt incluse în prețul pachetului de servicii turistice
 • termenele și modalitatea de plată
 • solicitările speciale ale turistului făcute cunoscute agenției de turism organizatoare sau celei detailiste în momentul efectuării comenzii și acceptate de cele două părți
 • termenele în care turistul trebuie să transmită o eventuală reclamație pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractului de călătorie turistică
 • condițiile de modificare și de reziliere a contractului
 • obligațiile agenției/agențiilor de turism în cazul anulării călătoriei, al înlocuirii sau al neasigurarii unor servicii
 • posibilitatea de transfer al contractului de către turist unei terțe persoane și modul de realizare a acestuia
 • eventualele modificări pe care agenția de turism le poate aduce serviciilor cumpărate
 • răspunderea agenției și despăgubirea turistului în cazul nerespectării clauzelor contractuale
 • agenția de turism are obligația să înmâneze turistului un exemplar din contract, în toate cazurile

Contractul poate fi prezentat și sub formă unui catalog, pliant sau alt înscris, dacă turistul este informat despre aceasta și dacă documentul conține informațiile prevăzute mai sus.

ANPC: asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism

Agențiile de turism au obligația să încheie polițe de asigurare cu societăți de asigurare agreate de Ministerul Turismului. În contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agențiile de turism și turiști, indiferent de modul de prezentare a acestuia (catalog, pliant sau alt înscris) este obligatoriu să se consemneze faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agenției de turism, precum și condițiile și termenele în care turistul poate solicita plată despăgubirilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO Autostrada Sibiu-Pitești: stadiul lucrărilor pe lotul 1, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%

Publicat

Stadiul lucrărilor pe autostrada Sibiu-Pitești, primul tronson, între Sibiu și Boița, a ajuns la aproape 70%, anunță Compania de drumuri. Pe acest lot se lucrează de doi ani.

”Lucrările pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești, lot 1 Sibiu – Boița, continuă într-un ritm susținut. În prezent, se înregistrează un progres fizic de 68,10%”, potrivit CNAIR.

Comparativ, în februarie, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 1, în lungime de 13,17 km, era de 61,65%.

Pentru lotul 1 Sibiu – Boița, contractul a fost semnat cu PORR în 14 aprilie 2019 pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA, cu 12 luni perioadă de proiectare, 36 de execuție și 10 ani garanție.

Ordinul de începere aferent proiectării a fost dat în 29 mai 2019, iar cel pentru lucrări în 30 martie 2020.

Sunt șanse ca acest lot să fie dat în circulație la finalul anului. Acest tronson ar scuti șoferii de aglomerația de pe zona Tălmaciu-Veștem.

sursă foto: Facebook – CNAIR

sursă video: Youtube – Radu Ignat

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Publicat

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.

Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.

Sărbătoarea de Rusalii

Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile dupa Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei praznicul.

Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în acelaşi timp şi fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice şi seduceau oamenii.

De ce Rusaliile sunt sărbătorite în două zile

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia.

Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.

Alte sărbători din luna iunie

Până atunci, mai este o sărbătoare legală care pică la mijlocul săptămânii. Este vorba despre 1 Iunie, Ziua Copilului, care va fi într-o zi de miercuri în acest an.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

În ceea ce privește sărbătorile religioase, fără a fi și zile libere, în 2 iunie va fi Înălțarea Domnului. Din 20 iunie începe postul Sfinților Petru și Pavel, în 24 iunie este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în 29 iunie Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Vezi și Sfinţii Constantin şi Elena: MESAJE, URĂRI şi idei de FELICITĂRI pentru prieteni, colegi, cunoscuţi sau familie

Sărbătorile legale până la finalul anului:

 • 1 iunie 2022 (Ziua Copilului) – miercuri
 • 12 și 13 iunie 2022 (Rusaliile) – duminică și luni, ca în fiecare an
 • 15 august 2022 (Adormirea Maicii Domnului) – luni – minivacanță de 3 zile
 • 30 noiembrie 2022 (Sfântul Andrei) – miercuri
 • 1 decembrie 2022 (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
 • 25 și 26 decembrie 2022 (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Vezi și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Publicat

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.

Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone. 

Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.

Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.

Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.

Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute măsurători în teren.

Contractul de servicii va fi încheiat cu termen de valabilitate până în 30 octombrie 2022.

Măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe străzi

Potrivit caietului de sarcini, ca urmare a schimbărilor climatice globale, sunt ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul descris se verifică și în Alba Iulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.

Necesitatea studiului are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrate în ultimii ani în Alba Iulia: inundarea străzilor, curților, subsolurilor, demisolurilor etc.

Studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba Iulia pentru reducere efectelor schimbărilor climatice, resimțite tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.

Față de anii 70, limita intravilanului s-a mărit considerabil. În prezent, municipiul Alba Iulia cuprinde localitățile Micești Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII, Orizont.

Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba Iulia este din ce în ce mai problematică, din cauza creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și a suprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.

Efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate, potrivit reprezentanților primăriei.

Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax