Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO REPORTAJ la festivalul de echitație din Leorinț: Grația, pasiunea și curajul copiilor care fac gimnastică pe cal

Publicat

Mari, impunători și parcă reușeau să privească în sufletul tău cu ochii lor mari, așa se prezentau caii în grajdurile centrului de echitație din Leorinț, județul Alba. 

Pe lângă ei se aflau mai mulți copii, fetițe și băieți de nici 10 ani, îmbrăcați în echipamente de gimnastică. Erau sportivii care urmau să urce pe animale pentru gimnastică pe cal. 

În grajduri, tot copiii erau cei care mergeau să mângâie animalele, la fel și câteva grupuri de fete. Fără teamă, se apropiau de cai, îi mângâiau sau îi periau. Din tribunele centrului, la umbră, părinții și bunicii așteptau pe cei mici să intre în arena de călărie. 

Duminică a fost a doua zi a festivalului de echitație, eveniment sportiv organizat de Centrul de Recuperare și Agrement prin Călărie Leorinț. Călăreți și familii venite din toate colțurile țării au venit să ia parte la eveniment.

Am fost să vedem cum micii sportivi, mai scunzi decât piciorul unui cal, ajung să facă numere de gimnastică, în mers, pe cal. Însă, mai mult de atât, am vrut să aflăm cum ajunge călărețul să formeze o strânsă legătură cu animalul pe care trebuie să îl controleze în probe.


Chiar de la începutul probelor am văzut două situații: un călăreț care lucrează cu un cal de 10 ani și un altul care cunoaște animalul doar de 10 luni.

A fost un exemplu scos în față de organizatori pentru a arăta că se poate forma o relație între cei doi într-un timp scurt, dar că performanța adevărată vine după ani de practică.

Relația dintre om și cal

”Relația se construiește în timp, zece luni sau zece ani nu este același lucru. Te bucuri că în zece luni ai reușit să ai un prieten pe care îl poți aborda, în care să poți avea încredere și bineînțeles îl cunoști foarte bine”, a explicat Csilla Balogh, organizatoarea evenimentului sportiv.

Tot despre relația dintre om și cal am vorbit cu Adelina Paralescu, sportivă, dar și hipoterapeut, la fel ca și Csilla Balogh.

Adelina este campioană și vicecampioană națională la amatori, dar și vicecampioană la Balcaniadă, la dresaj juniori. Am întâlnit-o pe o pajiște alături de calul ei, veniți din Sibiu.

Caii au personalități diferite și caractere diferite, la fel ca și omul, ei au simțuri diferite, explică Adelina.

Oglinda sufletului

”Nu degeaba se spune că sunt oglinda sufletului”, mai punctează aceasta. Este un animal care simte omul și îi preia stările. În funcție de omul care se urcă pe el, calul se va comporta diferit, a mai spus hipoterapeuta.

Însă toți ochii au fost ațintiți către micii sportivi.

Nu este un sport foarte ieftin, dar, dacă părinții își permit, iar celor mici le place, în timp se poate ajunge la performanță.

Gimnastică pe cal

Primele probe au fost de gimnastică pe cal. Mai exact, micii sportivi au realizat numere de gimnastică, din șaua calului. Cea mai grea manevră de executat din câte se pare este statul în picioare în timp ce calul merge.

Este un sport în care grația și tehnica merg mână în mână.

Terapie cu ajutorul animalelor

Însă la Leorinț, pe lângă partea sportivă, există partea de hipoterapie. Adică de terapie pentru copiii cu dizabilități, hipoterapie care se realizează cu ajutorul cailor.

Este vorba despre terapie în aer liber, în care se combină mișcarea și sportul cu tehnici de terapie clasică.

În timp ce copilul conduce calul, se lucrează la câștigarea echilibrului, a mișcării corpului, gestionarea emoțiilor, modul în care se formează propozițiile, în care se pronunță diferite sunete sau cum să aibă mai multă răbdare în anumite situații.

Un videoreportaj de Cristian Panu și Raul Baciu 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate