Eveniment
VIDEO: Se toarnă asfalt pe șantierul Autostrăzii Orăștie – Sibiu, între Cunța și Săliște. Imagini filmate cu drona
Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNADNR) a publicat luni, pe pagina de Facebook, o filmare care arată stadiul în care au ajuns lucrările la lotul 3 al autostrăzii Orăștie – Sibiu, între Cunța și Săliște.
Pe imaginile surprinse duminică, se poate vedea că muncitorii lucrează deja la așternerea stratului de asfalt.
Citește și Lucrările la Autostrada Orăştie-Sibiu, lotul 3. Proiect tehnic de reparaţii, la aprobat cu zece zile înaintea deschiderii circulaţiei între Cunţa şi Sălişte
Circulația rutieră pe autostrada Orăștie – Sibiu, între Cunța (județul Alba) și Săliște (județul Sibiu), ar fi trebuit deschisă în 30 septembrie, dar lucrările nu au fost finalizate și termenul a fost prelungit. Noua dată anunţată de şeful CNADNR, Cătălin Homor, este 10 octombrie.
Reamintim că CNADNR a amânat termenul de redeschidere a traficului rutier pe segmentul Cunţa (judeţul Alba) – Sălişte (judeţul Sibiu), din 30 septembrie, pentru 10 octombrie. Motivul invocat a fost că ploile nu au permis un ritm susţinut al lucrărilor.
„Pe Orăştie – Sibiu s-a lucrat la capacitate maximă în zilele în care s-a putut lucra, ritmul şi volumul lucrărilor desfăşurându-se conform programului stabilit. Decalarea cu câteva zile a termenului anunţat a rezultat din hotărârea noastră de a realiza toate aceste lucrări conform proiectului stabilit, respectând toate standardele de calitate. Repet, calitatea este obţinută prin respectarea etapelor şi procedurilor de lucru. A apărut într-adevăr un decalaj al termenului de finalizare, dar totul este în favoarea calităţii.
După această vizită, am estimat împreună cu colegii din şantier că, în condiții normale, în jurul datei de 10 octombrie vom putea reda traficului lotul 3 din Orăştie – Sibiu.
Vreau să punctez din nou faptul că acest decalaj de timp e dat de nivelul calitativ necesar acestor lucrări, executate în funcţie de condiţiile meteo”, a declarat directorul general al CNADNR SA, Cătălin Homor, după o vizită efectuată miercuri pe şantierul autostrăzii.
Vezi și FOTO-VIDEO: AUTOSTRADA Orăştie-Sibiu s-ar putea deschide în 10 octombrie, între Cunţa şi Sălişte. Explicaţii de la şeful CNADNR
Pe 7 septembrie s-a împlinit un an de când Autostrada Orăştie – Sibiu a fost închisă între Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sibiu), din cauza surpărilor. Dacă iniţial urma să fie redeschisă în câteva luni, abia în august au început lucrările, derulate de CNADNR.
În prezent, România are 733 de kilometri de autostradă, însă în acest bilanţ este inclus şi lotul de 22 de kilometri al autostrăzii Sibiu-Orăştie, închis la zece luni după inaugurare pentru grave deficienţe.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mihai
luni, 03.10.2016 at 22:35
Acela NU este asfalt.
Este balast 0-25 mm stabilizat cu lianti hidraulici!!!
Dupa acest strat, dupa 7 zile !!! se poate turna primul strat, din cele 3 de ASFALT!!!
Dupa cum se vede in imagini, mai sunt de executat lucrari vreo 2-3 saptamani!!!
Mai devreme de 20 octombrie nu are cum sa se deschida!!!
DEMISIA homor pentru MINTIREA populatiei!!!!
Mihai 2
marți, 04.10.2016 at 06:45
Liantul poate fi si BITUM ( Hidrocarbonat -nu hidrauluic ! ) .
Nu Homor trebuie sa-si dea demisia ( macar a facut ceva ) , ar trebui bagati la puscarie TOTI cei de dinaintea lui – inclusiv cei care au taiat panglicile la inaugurare .
Geo
marți, 04.10.2016 at 22:11
Am urmarit toate reportajele pe aceasta tema dar nu am vazut niciunde treprele de infratire absolut necesare in a face tranzitia in bune conditii intre terasamentul cel nou si cel vechi? Iar ne batem joc?
Stiti ca peste balastul stabilizat nu se poate circula 7 zile? Stiti ca acesta trebuie protejat contra intemperiilor? Chiar nu am vazut nimic din toate acestea!!
RUsine CNADR!!
Unu
miercuri, 05.10.2016 at 09:01
Din imagini se vede clar ca se toarna asfaltul. Nu stiu ce vedeti voi dar sunt sanse reale sa o deschida pana la cel mult 15 octombrie. Felicitari CNADNR!
jiji
miercuri, 05.10.2016 at 09:54
ba desteptule, daca te uiti mai bine unde este repartizoru si compactoru nu este pe un strat negru, asa ca e clar ca sunt la asternerea balastului stabilizat, iar apoi e protejat cu emulsie, apoi devine neagra…