Eveniment
VIDEO: Șpring, prima comună din România cu un centru de colectare şi returnare a recipientelor de unică folosinţă
Comuna Şpring, localitate cu 700 de ani de istorie, a făcut un pas în faţă şi a devenit prima comună din România cu un centru de colectare şi returnare a ambalajelor de unică folosinţă.
Aparatele cu ajutorul cărora cetăţenii pot colecta ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu au fost amplasate în comună la începutul lunii aprilie.
„Mă bucur din suflet că suntem prima comună din ţară în care se implementează un astfel de proiect. Toate comunităţile locale trebuie să investească în campanii inteligente de colectare selectivă a deşeurilor. Vom continua acest proiect pe viitor, având şi avantajul susţinerii fondurilor europene.
Vom organiza şi tombole lunare cu premii pentru persoanele care reciclează. Am fost plăcut surprinsă să văd că cei mici, copiii, au curăţat toate văile, şanţurile de pet-uri şi au venit şi le-au reciclat. Lucrurile merg bine, oamenii se descurcă. Nici măcar nu erau montate instrucţiunile şi deja oamenii au venit şi au ştiut să recicleze deoarece aparatele sunt foarte inteligente”, a explicat Iulia Stanilă, primarul comunei.
Echipamentele de colectare şi reciclare sunt ușor de folosit și îi ajută pe locuitorii din Şpring să se implice activ în a lăsa mai puţin în urma lor.
Mai puţin plastic şi aluminiu şi mai puţină sticlă – până la urmă, secretul unui viitor curat stă într-un prezent implicat.
Echipamentul recuperează recipiente din sticlă, doze de aluminiu şi recipiente din plastic.
„Este un proiect care susţine educaţional, vede şi digital eforturile unei comunităţi locale de a colecta selectiv deşeurile de ambalaje achiziţionate din magazine sau care poluează domeniul public şi privat al acesteia. Compania noastră susţine cu echipamente performante utilizate în multiple pieţe mondiale colectarea şi reciclarea selectivă a deşeurilor.
Credem cu tărie că doar un parteneriat corect şi puternic între beneficiar şi client, în mijloc cu administraţia locală şi societatea civilă va duce la rezultate de impact, pe termen lung, care să îmbunătăţească performanţele activităţii de colectare selectivă, valorificarea materialelor reciclabile şi înfrumuseţarea comunităţilor locale din România, afectate de poluarea cu deşeuri de ambalaje de băuturi”, spune Bogdan Purcherea, managerul general al companiei care a furnizat echipamentele.
video: Cătălin Cădan
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News