Eveniment
VIDEO: Undă verde de la Ministerul Dezvoltării pentru renovarea cinematografului Columna din Alba Iulia. Ce spune primarul Pleșa
La mai bine de trei ani după ce ruina fostului cinematograf Columna din mijlocul orașului Alba Iulia a fost preluată de administrația locală, primarul Gabriel Pleșa spune că Ministerul Dezvoltării a aprobat proiectul de investiție pentru renovarea clădirii.
Mai exact este vorba despre amenajarea unui cinematrograf și spațiu cultural. Deși una dintre promisiunile primarului Pleșa în campania din 2020 a fost aceea de a demola clădirea și a amenaja o parcare supraetajată, între timp lucrurile s-au complicat.
După semnarea contractului de preluare de la RADEF reprezentații primăriei au aflat că imobilul nu poate fi demolat și că mai mult de atât trebuie păstrat funcția de cinematograf.
Din acest motiv administrația locală a întocmit un proiect pentru un spațiu multicultural. Primarul Gabriel Pleșa a precizat pentru alba24.ro că la sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Dezvoltării a admis proiectul și că primăria poate da drumul la procedura de licitație în vederea atribuirii unui constructor.
CITEȘTE ȘI: Cât va costa transformarea clădirii Cinema ”Columna” din Alba Iulia în centru multifuncțional de cartier
”Am primit o hârtie luni (n.r. 30 octombrie) prin care comitetul tehnic de la Ministerul Dezvoltării a aprobat investiția care se afla în lista sinteză, undeva la 19 milioane de lei, bani pe care îi va pune ministerul și contribuția municipalității, undeva la 600.000 de lei.
În așa fel, încât la această oră putem să dăm drumul la procedura de achiziție pentru constructor”, a spus primarul Pleșa.
Anul viitor ar putea fi stabilit un constructor care să înceapă lucrările, a mai precizat primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa pentru alba24.ro.
Situația actuală
Clădirea cinema ”Columna” situată în Alba Iulia, strada Nicolae Titulescu, a intrat în administrarea primăriei de la RADEF. Administrația locală a fost obligată prin contract să renoveze clădirea și să îi păstreze cel puțin parțial funcțiunea inițială, se arată în documentație.
Imobilul se află într-o stare avansată de degradare, fiind abandonat de aproximativ 20 de ani, fără vreo măsură de conservare sau protecție. Clădirea are parter, mezanin și etaj.
Propunerea este de revitalizare, modernizare și reconversie, prin schimbare de destinație în centru multifuncțional, ca pol de interes pentru cartierul Centru.
Imobilul se află în zona centrală a orașului, înconjurată în principal de blocuri. În fața clădirii, se va amenaja un spațiu urban.
Ce va cuprinde centrul multifuncțional
- sală multifuncțională în care se vor putea organiza conferințe/ proiecții de film/ congrese/ ședințe de consiliu; capacitate 150-200 persoane; zonă de gradene pentru spectatori/ participanți
- zonă tehnică; poate deservi ca spațiu de depozitare scaune, mese, echipamente proiecții, ședințe, prezentări
- grupuri sanitare, dimensionate conform normelor
- zonă de garderobă/depozitare lângă foaier intrare
- zona intrare/ foaier reorganizată, pentru a putea găzdui expoziții temporare și zonă așteptare
- zonă birou informații/ spațiu administrativ/ alte activități
- săli ședințe/ conferințe
- oficiu pentru personal
- etaj: zona proiecții reorganizată; spații birou, conferințe, ateliere, workshop-uri
Lucrări propuse
În sala multifuncțională:
- separare în două spații prin pereți mobili cu structură de aluminiu și ghidaj pe șine, gradene mobile/retractabile; pentru flexibilizarea spațiului de evenimente, astfel încât să poată fi organizate concomitent
La exterior
- clădirea va fi termoizolată (termoizolație 15 cm anvelopă, 10 cm soclu, 25 cm terasă și ultimul planșeu, 8 cm placă peste subsol); tâmplăria va fi înlocuită cu una termoizolantă; sistemul de încălzire/apă caldă și cel de energie electrică va fi reabilitat; clădirea va avea programatoare orare pentru comanda instalațiilor; va avea sisteme de climatizare și ventilare; vor fi montate sisteme alternative de producere a energiei electrice și stații de încărcare mașini electrice.
- fațada clădirii va fi schimbată și se vor face consolidări structurale
- zona publică (parcarea) din fața imobilului va fi reamenajată, transformată într-o zonă verde cu bănci și spațiu de promenadă.
Context
Clădirea a fost preluată de primărie, în baza unui protocol, de la România Film (RADEF) – entitate de care aparținea imobilul. La baza protocolului de preluare stă Legea 303/2008, care conține două articole ce obligă primăria să păstreze clădirea și, cel puțin parțial, funcționalitatea (autoritățile locale trebuie să asigure accesul la cultură pe o perioadă de minim 15 ani, prin difuzarea de filme românești).
Anterior, planurile erau de demolare și construire pe această locație a unei parcări supraetajate, apoi inițiativa a fost înlocuită cu o parcare la sol. Însă la aceste variante s-a renunțat, odată cu încheierea contractului cu RADEF și obligațiile survenite acestuia.
Clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare. O vreme, a fost și spațiu folosit clandestin de către persoanele fără adăpost.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
miercuri, 08.11.2023 at 12:18
Aşa, în loc să facem ceva util, băgăm banii în ceva care va funcţiona din când în când şi foarte rar. Bani prăpădiţi.Nu trebuia preluat cu sarcini, mai bine de loc şi amendat proprietarul pentru neîngrijire, până îl ceda singur. Aşa a gândit guzganul când l-a preluat, dar de fapt nu a gândit nimic.