Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cât va costa transformarea clădirii Cinema ”Columna” din Alba Iulia în centru multifuncțional de cartier

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în ședința de marți, 30 mai, datele investiției de transformare a clădirii Cinema ”Columna” în centru multifuncțional de cartier.

Lucrările vor fi coordonate de Compania Națională de Investiții (CNI).

Valoarea totală a investiției este de 23.556.650 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcții-montaj 15.761.408 lei.

Prin subprogram CNI este asigurată suma de 22.918.758 lei (din care lucrări construcții-montaj 15.376.100 lei), iar de la bugetul local va fi alocată suma de 637.892 lei (din care lucrări construcții-montaj 385.307 lei).

Clădirea, aflată în stare avansată de degradare, în suprafață de 780 mp, va fi predată CNI – includere în Programul Național de Construcții și Interes Public sau Social, Subprogramul ”Săli de Cinema”.

În ședința de marții, consilierii locali au de aprobat predarea clădirii către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin CNI și datele investiției (documentație faza DALI) – ”Schimb de destinație, modernizare, eficientizare energetică, transformare clădire cinema în centru multifuncțional de cartier”.

Lucrările ar urma să dureze 24 de luni.

Vezi VIDEO: Cum va arăta ruina Cinematografului Columna din Alba Iulia, după o investiție de 4 milioane de euro. Ce spune Gabriel Pleșa

La final, centrul va putea găzdui proiecții de film, dar și diferite evenimente, conferințe, expoziții, inclusiv ședințele consiliului local.

Situația actuală

Clădirea cinema ”Columna” situată în Alba Iulia, strada Nicolae Titulescu, a intrat în administrarea primăriei de la RADEF. Administrația locală a fost obligată prin contract să renoveze clădirea și să îi păstreze cel puțin parțial funcțiunea inițială, se arată în documentație.

Imobilul se află într-o stare avansată de degradare, fiind abandonat de aproximativ 20 de ani, fără vreo măsură de conservare sau protecție. Clădirea are parter, mezanin și etaj.

Propunerea este de revitalizare, modernizare și reconversie, prin schimbare de destinație în centru multifuncțional, ca pol de interes pentru cartierul Centru.

Imobilul se află în zona centrală a orașului, înconjurată în principal de blocuri. În fața clădirii, se va amenaja un spațiu urban.

Ce va cuprinde centrul multifuncțional

  • sală multifuncțională în care se vor putea organiza conferințe/ proiecții de film/ congrese/ ședințe de consiliu; capacitate 150-200 persoane; zonă de gradene pentru spectatori/ participanți
  • zonă tehnică; poate deservi ca spațiu de depozitare scaune, mese, echipamente proiecții, ședințe, prezentări
  • grupuri sanitare, dimensionate conform normelor
  • zonă de garderobă/depozitare lângă foaier intrare
  • zona intrare/ foaier reorganizată, pentru a putea găzdui expoziții temporare și zonă așteptare
  • zonă birou informații/ spațiu administrativ/ alte activități
  • săli ședințe/ conferințe
  • oficiu pentru personal
  • etaj: zona proiecții reorganizată; spații birou, conferințe, ateliere, workshop-uri

Lucrări propuse

În sala multifuncțională:

  • separare în două spații prin pereți mobili cu structură de aluminiu și ghidaj pe șine, gradene mobile/retractabile; pentru flexibilizarea spațiului de evenimente, astfel încât să poată fi organizate concomitent

La exterior

  • clădirea va fi termoizolată (termoizolație 15 cm anvelopă, 10 cm soclu, 25 cm terasă și ultimul planșeu, 8 cm placă peste subsol); tâmplăria va fi înlocuită cu una termoizolantă; sistemul de încălzire/apă caldă și cel de energie electrică va fi reabilitat; clădirea va avea programatoare orare pentru comanda instalațiilor; va avea sisteme de climatizare și ventilare; vor fi montate sisteme alternative de producere a energiei electrice și stații de încărcare mașini electrice.
  • fațada clădirii va fi schimbată și se vor face consolidări structurale
  • zona publică (parcarea) din fața imobilului va fi reamenajată, transformată într-o zonă verde cu bănci și spațiu de promenadă.

Context

Clădirea a fost preluată de primărie, în baza unui protocol, de la România Film (RADEF) – entitate de care aparținea imobilul. La baza protocolului de preluare stă Legea 303/2008, care conține două articole ce obligă primăria să păstreze clădirea și, cel puțin parțial, funcționalitatea (autoritățile locale trebuie să asigure accesul la cultură pe o perioadă de minim 15 ani, prin difuzarea de filme românești).

Citește și Fostul cinematograf Columna din Alba Iulia NU POATE FI DEMOLAT. Primăria, obligată să renoveze dărăpănătura din centrul orașului

Anterior, planurile erau de demolare și construire pe această locație a unei parcări supraetajate, apoi inițiativa a fost înlocuită cu o parcare la sol. Însă la aceste variante s-a renunțat, odată cu încheierea contractului cu RADEF și obligațiile survenite acestuia.

Clădirea se află acum într-o stare avansată de degradare. O vreme, a fost și spațiu folosit clandestin de către persoanele fără adăpost.

Vezi și FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. al doilea

    joi, 25.05.2023 at 11:11

    nu ati face un teren de fotbal, baschet, sala afara..ceva pt sport.. unde sa poata copii sa se joace in coditii faine..centru multifu ctional..un ra.ha.t o alta cladire care o sa stea degeaba..mai bine o parcare acolo .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax